Alina Mungiu, despre guvernarea actuală: „Cum au început e foarte rău, nu fac decât să piardă timpul”
0Alina Mungiu, preşedintele Societăţii Academici din România (SAR) , prezentă azi în studioul Adevărul Live, a criticat direcţia pe care au pornit liderii politici actuali. Într-o discuţie legată de absorbţia fondurilor europene, preşedinta SAR a afirmat că modul „cum au început e foarte rău, nu fac decât să piardă timpul.”
Întrebată despre divizarea de la nivelul României, care s-a făcut simţită mai ales în perioada protestelor, Alina Mungiu a spus că este nevoie de o înţelegere între principalii actori politici, care să pună capăt disensiunilor posibile: „Trebuie o înţelegere, iar înţelegerile nu vin de la Feţi-Frumoşi.Trebuie conceput acest consens. Nu vrem referendumuri, nu vrem sloganuri, nu vrem lumea chemată la bătăie. Vrem o înţelegere minimală, un plan de tranformare pe 10 ani.”
Despre planul de transformare, preşedinte SAR a sublinat însă că nu poate fi realizat în contextual actual, „când, în ianuarie, Liviu Dragnea se gândea la suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, iar preşedintele se gândea, la rândul său, cum să-l bage la închisoare pe Liviu Dragnea şi, eventual, pe domnul Tăriceanu.” Potrivit acesteia, modul „cum au început e foarte rău, nu fac decât să piardă timpul” şi nimic bun nu poate ieşi din asta. Este necesară o schimbare care să se realizeze pe baza unui consens între actorii politici importanţi, a adăugat Alina Mungiu.
„Dialogul şi un minin consens sunt indispensabile”, subliniază Mungiu, şi în reînnoirea administraţie, iar asta presupune distanţarea de un război între partide. „Consensul ar suna cam aşa: lasă 90% în administraţie să fie tot cei care erau, până ies la pensie. Dar pe restul de 10%, haideţi să agreem, şi unii şi alţii, să nu mai facem derogării de la competenţe.” Cu timpul, depolitizarea instituţiilor poate fi posibilă prin acest consens în ceea ce priveşte numirile în funcţiile importante, trage concluzia Mungiu: „10% anul acesta, 10% anul viitor, nu mai mult, şi în 10 ani, guvernele care se vor schimba, dacă respecă că toate poziţiile noi se completează în acest fel, vor ajunge acolo”, la un rezultat favorabil.