Aleşii Puterii aplaudă legile lui Toader. Ce promit aceştia pentru sesiunea din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu este unul din cei mai mari susţinători ai lui Tudorel Toader. FOTO Inquam Photos
Călin Popescu Tăriceanu este unul din cei mai mari susţinători ai lui Tudorel Toader. FOTO Inquam Photos

Reprezentanţii partidelor aflate putere consideră că propunerile privind modificările legilor Justiţiei par rezonabile, însă în Parlament acestea trebuie amendate pentru se asigura că va exista o răspundere veritabilă a magistraţilor şi să fie menţinută prevederea potrivit căreia Inspecţia Judiciară să nu va mai fi în subordinea CSM.

Cel mai mare critic al lui Tudorel Toader pe cazul legilor Justiţiei a fost deputatul PSD Liviu Pleşoianu care, totuşi, a găsit şi puncte pozitive. Social-democratul a anunţat încă de pe acum faptul că va depune mai multe amendamente. De exemplu, acesta va propune un mandat pentru ca mandatul şefilor de parchete să nu fie mărit la patru ani, fiind posibilă chiar micşorarea acestuia la mai puţin de trei ani, aşa cum e în prezent. De asemenea, Pleşoianu vrea ca în lege să fie precizat faptul că e interzisă ocuparea în timp a funcţiei de procuror-şef DNA, procuror-şef DIICOT sau procuror general de către aceeaşi persoană, pentru a nu se ajunge la o situaţie precum cazul Kovesi, aceasta fiind mai înainte procuror general, apoi procuror-şef al DNA.

Nu în ultimul rând, Pleşoianu a subliniat că răspunerea magistraţilor trebuie să meargă până la pierderea funcţiei de către un judecător care a dat o sentinţă dovedită a fi greşită. Pe de altă parte, Pleşoianu a salutat ideea trecerii Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în subordinea Ministerului Justiţiei şi faptul că e majorată vechimea în muncă pentru promovări.

La mâna autorului OUG 13

Social-democratul Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost ministru al Justiţiei, a precizat faptul că aleşii din Parlament vor fi cei care vor avea ultimul cuvânt privind propunerile anunţate de Tudorel Toader. „Urmează să vedem exact cum arată aceste modificări şi până la urmă ultimul cuvânt îl va avea Parlamentul“, a declarat Iordache, deputat care e membru şi în Comisia juridică, adică locul unde este posibil ca legea să cunoască cele mai multe modificări.

Deputatul PSD e cunoscut drept omul care a dirijat ofensiva din Marţea Neagră prin care deputaţii au modificat mai multe acte normative în favoarea politicienilor cu probleme penale, fiind iniţiatorul mai multor proiecte controversate. Mai mult, acesta e şi autorul Ordonanţei de Urgenţă 13/2017.

Şi partenerii din ALDE, prin vocea preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, au punctat faptul că e necesară dezbaterea acestor propuneri în Legislativ pentru a găsi o formă cât mai bună a legilor, cu toate că preşedintele acestei formaţiune a lăudat propunerile lui Toader. Liderul ALDE s-a declarat şi susţinător al elimminării lui Klaus Iohannis din procedura de numire a şefilor de parchete. „Eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a procurorilor şefi va duce la depolitizarea sistemului“, a fost una dintre concluziile lui Tăriceanu, ales care va avea la rândul său o lege prin care voia limitarea atribuţiilor lui Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite