LIVEBLOG Alegeri prezidenţiale 2019. Primele reacţii ale candidaţilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto MEDIAFAX
Foto MEDIAFAX

Preşedintele Klaus Iohannis a câştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale. „Războiul cu PSD nu s-a încheiat. Mai avem o luptă, mai avem un pas peste două săptămâni. Veniţi la vot, ca lupta voastră să nu fi fost în zadar. Veniţi la vot ca să înlăturaţi PSD definitiv de la putere!“, a spus Klaus Iohannis, imediat după închiderea urnelor. Viorica Dăncilă crede că rezultatul nu mai poate fi răsturnat.

UPDATE Theodor Paleologu, candidatul PMP la prezidenţiale, a afirmat, după prezentarea exit poll-urilor, că nu îşi va anunţa susţinerea pentru Klaus Iohannis până acesta nu anunţă că va merge la cel puţin o dezbatere cu Viorica Dăncilă, candidata PSD.

Rezultate parţiale ale votului din Diaspora: Dan Barna - 42,55%, urmat de Klaus Iohannis cu 36,2%

Rezultatele provizorii după numărarea voturilor exprimate în 30 de secţii de votare din 23 de state la alegerile prezidenţiale de duminică, Dan Barna se situează pe pe primul loc, cu 42,55%, urmat de Klaus iohannis, cu 36,2%.

UPDATE PREZENŢA LA VOT LA ORA 21.00 La ora închiderii urnelor, votaseră 47,66% dintre alegători, potrivit datelor publicate de BEC. Judeţele cu cea mai bună prezenţă sunt: Ilfov, cu 63,12%, Cluj, cu 59,2% şi Sibiu cu 53,76%.

Votul continuă în diaspora.

Klaus Iohannis, declaraţii de la sediul PNL, după închiderrea urnelor

Finalul votului în alegerile prezidenţiale 2019. Declaraţii ale lui Mircea Diaconu

UPDATE Primele reacţii de la sediul USR-PLUS

Primele reacţii de la PSD. Viorica Dăncilă, cu şanse mari de a intra în turul al II-lea

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a câştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Dan Barna şi Viorica Dăncilă, separaţi de 6 procente, se luptă pentru finala prezidenţială, arată EXIT Poll-urile realizate de IRES şi de CURS-Avangarde.

Datele au ca punct de referinţă ora 19.00, aşadar au mai fost două ore de vot în ţară neacoperite. În plus, diaspora nu a fost luată în calcul. Finala ar putea fi decisă chiar de românii din străinătate.

REZULTATELE EXIT POLL AICI

UPDATE Mircea Diaconu aşteaptă rezultatele finale la Ateneul Român, locul unde şi-a şi început, simbolic, campania.

PREZENŢA LA VOT LA ORA 20.00 Datele furnizate de BEC arată o prezenţă de 46,76 %. Judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte prezenţa sunt Ilfov (61,55 %),  Cluj (57,87 %) şi Sibiu (52,86 %)

UPDATE Zeci de studenţi din Iaşi stau la coadă pentru a vota; majoritatea secţiilor din municipiu s-au aglomerat

Zeci de studenţi din Iaşi stau la coadă pentru a vota la alegerile prezidenţiale, în timp ce majoritatea secţiilor din municipiu s-au aglomerat în cursul serii.

La secţiile de votare din zonele Copou şi Tudor Vladimirescu, unde sunt căminele studenţeşti din Iaşi, s-au format cozi în cursul serii, timpul de aşteptare la rând fiind de peste 20 de minute.

Prezenţa la urne a depăşit 100 la sută în mai multe secţii de la Colegiul "Costache Negruzzi" şi Colegiul "Gheorghe Asachi", ambele situate în apropierea căminelor Universităţii "Alexandru Ioan Cuza".

În majoritatea secţiilor din municipiul Iaşi este aglomeraţie, prezenţa în mediul urban fiind superioară celei din rural.

Până la ora 19.00, în judeţul Iaşi, au votat 41,3 la sută din alegători, în timp ce în municipiu prezenţa era de 47,7 la sută.

776.826 de alegători sunt aşteptaţi la urne în judeţul Iaşi.

UPDATE 19:50 Pregătiri pentru discursurile de la ora 21.00, imediat după anunţarea EXIT-POLL-urilor, şi la sediul Alianţei USR-PLUS.

UPDATE Atmosfera la sediul PSD, cu mai puţin de oră şi jumătate înainte de închiderea urnelor.

UPDATE Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, după ce a votat la Şcoala gimnazială „Maria Rosetti” din Bucureşti, că a votat „un candidat bun, în niciun caz nu un rău mai mic şi în niciun caz nu contra” unui candidat.

„Să fiu sincer, mi-e mai simplu acum decât în alte dăţi şi vreau să vă zic că nu am votat contra nimănui. Povestea asta cu votul contra întotdeauna a ieşit prost. Am votat pentru un candidat, nu pot să vă spun pentru cine că nu s-a terminat votul, şi de asemenea nu am votat răul cel mai mic. De câte ori în România s-a votat răul cel mai mic a ieşit răul cel mai mare, aşa că acum am votat un candidat bun, în niciun caz nu un rău mai mic şi în niciun caz nu contra", a declarat Ponta, citat de Agerpres.

PREZENŢA LA VOT LA ORA 19.00  Datele BEC arată o prezenţă de 45,08% la secţiile de votare din ţară. Judeţele fruntaşe ca prezenţă sunt Ilfovul (58,50%), Clujul (55,23%) şi Sibiul (50,76%).

La ora 19:00 a fost depăşit pragul de 600.000 de voturi în diaspora. 615.889 de români au votat la cele 838 de secţii de votare deschise peste hotare şi prin corespondenţă, în cele trei zile ale primului tur de scrutin al prezidenţialelor.

UPDATE Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a transmis un mesaj video pe Facebook, în care spune că „ceea ce se va întâmpla în următoarele ore poate să schimbe cursul istoriei României” şi transmite îndemnul de a merge la vot, pentru a nu regreta mai târziu.  

„Dragi prieteni, trăim un moment-cheie. Ceea ce se va întâmpla în următoarele ore poate să schimbe cursul istoriei României şi nu spun cuvinte mari. Ţineţi minte că în urmă cu câteva luni, la alegerile europarlamentare, diferenţa între cei care au fost pe locul doi şi pe locul trei a fost de câteva mii de voturi. De data aceasta, fiţi convinşi că, cu o mobilizare la vot în aceste ultime ore, această diferenţă poate să fie în favoarea celor care pot să schimbe cursul istoriei României, aşa încât ieşiţi la vot, pentru că cu votul dvs. România o va lua clar şi fără nicio ezitare în direcţia pe care o aşteptăm de ani de zile.”, a declarat liderul PLUS Dacian Cioloş.



UPDATE Dan Barna, spune că, după estimările din acest moment, rezultatul scrutinului se joacă la câteva mii de voturi, îndemându-i pe tineri să iasă la vot şi spunându-le că este mai uşor să votezi decât să pleci din ţară sau decât să stai în frig la proteste.

„Din cum arată cifrele, din cum arată rezultatele, estimările care mi-au ajuns pe la urechi, jucăm la câteva mii de voturi. De aceea fac un apel la toţi tinerii, la toţi cei care stau acasă acum şi au votat deja să verifice, să dea telefoane, stânga, dreapta, să-şi trimită prietenii şi colegii la vot pentru că e mult mai uşor să votezi decât să pleci din ţară, e mult mai uşor să votezi decât să stai în frig la proteste în lunile de iarnă, e mult mai uşor să votezi decât să ieşi la mitinguri în loc să te bucuri de viaţă de calitate cu familia sau cu prietenii. Mergeţi la vot, verificaţi dacă prietenii vorşit damilia voastră a fost la vor şi dacă nu a făcuit-i trimiteţi să voteze”, a afirmat Barna, duminică seară, la sediul de campanie al USR. 

UPDATE Niciun vot pentru Viorica Dăncilă la Shanghai

Coordonatorul campaniei USR, Cătălin Drulă, spune că sistemul de numărare paralelă al partidului a semnalat faptul că, la închiderea urnelor în Shanghai, niciun vot nu fusese înregistrat pentru Viorica Dăncilă. ”Am verificat după procedură cu delegatul de acolo şi informaţia e corectă”, a scris Drulă pe Facebook.

”Sistemul nostru de numărare paralelă ne-a semnalat o posibilă eroare de introducere la secţia din Shanghai: pentru candidatul Dăncilă erau raportate 0 (zero) voturi la închiderea urnelor. Am verificat după procedură cu delegatul de acolo şi informaţia e corectă. Chiar niciun vot pentru Dăncilă la Shanghai”, a scris, duminică, pe Facebook, Cătălin Drulă.

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, la Shanghai au votat 137 de persoane, iar la toate secţiile de votare din China 321 de alegători.

UPDATE PREZENŢA LA VOT LA ORA 18.00 Datele furnizate de BEC arată că până la ora 18.00 s-a înregistrat o prezenţă de 42,27%.Judeţele cu cele mai bune prezenţe sunt Ilfovul (54,13 %), Clujul (51,25 %) şi Braşovul (47,71 %).

UPDATE Un nou EXIT Poll. Cu cât s-a redus diferenţa dintre Barna şi Dăncilă. Luptă strânsă pentru locul doi

Potrivit unui EXIT Poll realizat de IRES şi obţinut de Adevărul, la ora 15.00 diferenţa dintre Viorica Dăncilă şi Dan Barna era de peste 4 procente. Cifrele nu iau în calcul şi votul din diaspora, acolo unde Dan Barna ar mai putea obţine 2-3 procente, în funcţie de prezenţa la vot.

UPDATE Diaconu: Am votat pentru un preşedinte al tuturor românilor şi în niciun caz un preşedinte al propriului său partid

Candidatul susţinut de Alianţa electorală „Un Om”, Mircea Diaconu, a declarat, duminică după-amiază, la ieşirea de la urne, că a votat „pentru un preşedinte al tuturor românilor şi în niciun caz un preşedinte al propriului său partid politic contra celuilalt partid politic, împărţind România în bucăţi”.

PREZENŢA LA VOT LA ORA 17.00 Datele furnizate de Biroul Electoral Central arată o prezenţă de 37,93 %. Cele mai bune prezenţe s-au înregistrat în Ilfov (47,60 %), Cluj (45,27 %) şi  Braşov (42,89 %).

UPDATE Primele EXIT Poll-uri. Luptă foarte strânsă între Dăncilă şi Barna pentru turul doi

„Adevărul“ a obţinut primele EXIT Poll-uri. La ora 14.00, Klaus Iohannis conduce detaşat, în timp ce lupta dintre Viorica Dăncilă şi Dan Barna pentru locul doi e foarte strânsă, arată cifrele unui institut care lucrează pentru partidele de dreapta. În schimb, cercetările primite de PSD arată o diferenţă mai mare între Dăncilă şi Barna. Diaspora nu e luată în calcul, deci votul românilor din străinătate ar putea înclina decisiv balanţa

UPDATE  Prezenţa la ora 16.00 Datele privind prezenţa arată că electoratul s-a mobilizat mai slab la aceste alegeri faţă de 2014. Astfel, dacă în primul tur din 2014 era înregistrată o prezenţă de 35,1%, acum prezenţa este de 33,45%. 

UPDATE Numărul total al votanţilor din diaspora a trecut duminică de 500.000 cea mai mare participare a românilor din străinătate la un scrutin desfăşurat în România.

PREZENŢA LA VOT LA ORA 15.00 -  29,21% a fost prezenţa la vot în România înregistrată la ora 15.00. Judeţele cu cele mai mari prezenţe sunt Ilfov (36,45%), Cluj  (34,8%) şi Braşov (33,99%).

UPDATE Candidatul independent Alexandru Cumpănaşu a votat, duminică după-amiază, la o secţie din Caracal, el mergând la vot împreună cu părinţii Alexandrei Măceşanu una dintre tinerele dispărute în vara acestui an şi pe care Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o şi apoi i-a incinerat cadavrul.

„Am votat pentru o Românie în care să nu mai trebuiască să ne fie frică să ne ducem copiii la şcoală, pentru o România în care să nu ne fie frică de faptul că autorităţile ascund adevăruri sau că nu află la timp ceea ce trebuie să afle, pentru o Românie în care românii să se simtă pe ei în siguranţă şi familiile lor, pentru o Românie din care mafia să dispară, pentru o Românie care să aibă din ce în ce mai multă încredere în ea, pentru o Românie cu viziune pentru viitor”, a declarat Alexandru Cumpănaşu.

El s-a prezentat la secţia de vot împreună cu părinţii Alexandrei Măceşanu. 
 

Imagine indisponibilă


UPDATE Spre deosebire de alegerile prezidenţiale precedente, trendul votului s-a inversat: la urne au ieşit mai mulţi alegători din mediul urban decât cei din mediul rural, arată statistica publicată de BEC. Diferenţa e substanţială: aproape 1 milion de voturi.

UPDATE Ora 14.00. La jumătatea zilei de vot prezenţa la urne e de 25%. 

UPDATE Premierul Ludovic Orban a declarat că procesul electoral se derulează în condiţii foarte bune, până în prezent fiind semnalate doar incidente minore, nesemnificative, atât în ţară, dar şi în diaspora.

„Procesul electoral se derulează în condiţii foarte bune. Avem semnalate doar incidente minore, nesemnificative atât la votul exprimat în ţară, cât mai ales în diasporă unde procesul este fluid, unde practic toate birourile electorale ale secţiilor de votare sunt funcţionale, unde nu avem semnalările legate de niciun fel de obstrucţie, ci dimpotrivă o fluidizare foarte bună a procesului electoral ceea ce înseamnă că modificările legislative făcute sunt modificări care în sfârşit au permis românilor din diasporă să îşi exercite dreptul de vot în cele mai bune condiţii”, a declarat, duminică, Ludovic Orban.

UPDATE Fostul ministru al Energiei din guvernul PSD-ALDE, Toma Petcu, a fost sancţionat contravenţional cu avertisment după ce a postat pe Facebook o imagine cu buletinul de vot, postare pe care a şters-o după câteva minute.

„Cu puţin timp în urmă, pe timpul alegerilor pentru preşedintele României, la nivelul judeţului a fost aplicată o sancţiune contravenţională - avertisment - unei persoane pentru continuarea propagandei electorale”, au declarat, duminică, pentru News.ro, oficiali ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu. Surse din cadrul instituţiei au precizat că persoana sancţionată contravenţional este fostul ministru al Energiei, deputatul Toma Petcu.

UPDATE Cel mai mare număr de voturi înregistrat vreodată în diaspora.

Lora 13:00 (ora României), 400.851 de români au votat, număr record pentru secţiile din afara ţării.

UPDATE Candidatul Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal), Ramona Ioana Bruynseels, i-a îndemnat pe români să voteze cu sufletul pentru o ţară frumoasă, reamintind că mulţi români şi-dat viaţa pentru ca noi să avem astăzi acest drept.

Ea a venit la vot împreună cu familia şi i-a îndemnat pe românii să iasă la vot. 

„Votul este extrem de important şi tocmai de aceea, dacă îmi permiteţi, am să îi îndemn pe toţi românii să iasă la vot. Ştiţi, mulţi şi-au dat viaţa pentru ca noi să avem acest drept şi pentru a ne face vocea auzită. Vă rog să ieşiţi la vot, vă rog să votaţi cu sufletul pentru ceea ce ne dorim noi, pentru o ţară frumoasă, o ţară în care să ne putem bucura de ceea ce avem cu familiile noastre”, a mai spus Ramona Ioana Bruynseels.

UPDATE Locţiitorul unui şef de secţie din judeţul Iaşi, înlocuit în ziua votului după ce BEJ a aflat că e condamnat pentru fals

BEJ a anunţat că locţiitorul preşedintelui unei secţii de vot din comuna Scobinţi se află în stare de incompatibilitate, acesta fiind condamnat, în decembrie 2018, pentru infracţiuni de fals. 


PREZENŢA LA VOT LA ORA 13:00 a fost de 20,68%, cu 0,10% mai puţin ca la primul tur al prezidenţialelor din 2014. 


UPDATE Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a spus că a votat cu gândul la copiii săi, la o ţară prosperă, demnă şi respectată oriunde în lume, dar şi împotriva ideii de austeritate.

„Am votat pentru o ţară în care fiecare român să se regăsească, pentru o ţară în care fiecare român să simtă că are un viitor. Am votat cu gândul la copiii mei, am votat cu gândul la o ţară prosperă demnă şi respectată oriunde în această lume, am votat împotriva ideii de austeriate, împotriva oricărui proiect care ar putea să pună în pericol siguranţa cetăţeanului în această ţară, împotriva oricărui proiect care ar putea să pericliteze viaţa bătrânilor noştri, a copiilor noştri”, a declarat Mihai Fifor.

UPDATE Deputatul USR Cătălin Drulă a publicat pe Facebook o numărătoare paralelă a rezultatelor de la votul din Auckland, Noua Zeelandă. Potrivit acestuia, Dan Barna a obţinut 47,6% din voturi, fiind urmat de Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă şi Mircea Diaconu. Cât au obţinut ceilalţi contracandidaţi.

UPDATE Taxi electoral într-o comună din Olt, cu maşina primăriei. Edil: „Dac-o fi mai bătrân, aşa, şi i-a ieşit în cale, i-o fi făcut cu mâna...“

Situaţia a fost sesizată în comuna Dobrun, din judeţul Olt, unde reprezentantul organizaţiei PNL, Costel Moraru, l-a anunţat pe şeful de post din comună că şoferul microbuzului şcolar transportă cetăţenii la secţia de vot din Roşieni folosindu-se de autoturismul primăriei.

UPDATE Soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, i-a invitat pe români să iasă la vot, afirmând că este „foarte important” ca toţi românii să meargă să voteze.

„Este o zi foarte importată astăzi, am votat pentru România normală şi vă invit pe toţi la vot. Este foarte importat să vină toţi românii la vot”, a declarat Carmen Iohannis. 

FOTO News.ro

Imagine indisponibilă

PREZENŢA LA VOT LA ORA 12.00 Prezenţa la vot la nivel naţional era de 15,82%.

 Judeţele cu cea mai mare prezenţă la ora 10 sunt Ilfov, cu 20,32%, Constanţa, cu 19,02% şi Teleorman cu18,71%. 

 Cele mai mici prezenţe s-au înregistrat în Satu Mare, cu 11,04%, Covasna cu 11,21% şi Maramureş 12,31%.

Până la prânz, votaseră 2.882.075 de români în secţiile din ţară şi 363.589 de români în diaspora, ceea ce înseamnă ca a fost depăşit pragul de 3 milioane de alegători.

UPDATE Dacian Cioloş s-a prezentat, duminică, la o secţia de votare din Braşov şi a spus că a votat pentru ca „România să meargă definitiv pe calea democraţiei, a cinstei şi a competenţei, pentru ca oamenii de bun simţ să-şi poată construi un trai aici în Româniai, fără să fie nevoiţi să plece şi pentru ca cei care au plecat să aibă motive să vină înapoi”.

El a precizat că acest vot trebuie să pună capăt ideii că se votează de frică.


UPDATE Cătălin Ivan, candidatul Alternativei Naţională pentru Demnitate (ADN) la prezidenţiale, a declarat după ce a votat că în această campanie s-a văzut „o clasă politică veche” şi că e optimist de faptul că din urmă vin „politicieni tineri ” care „să se lupte pentur viitorul acestei ţări”.

„Pe de o parte s-a văzut o clasă politică veche care a refuzat dezbaterea, nu a venit în faţa Românilor, şi o generaţie nouă de politicieni. Sunt foarte mândru să fac parte din ea. Sunt optimist, cred că România are o şansă, deşi nu am avut campanie electorală, viitorul sună bine. Avem politicieni tineri care să se lupte pentru viitorul acestei ţări, a declarat Cătălin Ivan.

UPDATE Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, spune că a votat pentru candidatul care poate să implementeze acel program pentru România care să-i determine pe românii din ţară să rămână acasă, iar pe cei plecaţi să revină în ţară.
 

Emil Boc şi soţia sa au votat în cartierul Zorilor din Cluj. FOTO: Ziua de Cluj

Imagine indisponibilă


  „Este un lucru extrem de emoţionant să vezi că de la nuntă mergi la vot, că în Norvegia ninge şi mergi la vot că în Dubai e cald şi mergi la vot, adică românii oriunde s-ar afla tratează cu maximă importanţă aceste alegeri şi au înţeles faptul că deciziile politice majore se iau prin vot.  De fapt, ce ne dorim cu toţii: ne dorim o ţară ca afară, adică o Românie normală şi în consecinţă am votat pentru acel candidat care poate, în următorii ani, să pună în practică cel mai important proiect politic, cred eu, al României, acel proiect politic prin care nimeni din această ţară să nu mai fie forţat, obligat să-şi părăsească oraşul, regiunea sau ţara pentru motive economice. Acest lucru îl poate realiza acel candidat care are un parteneriat cu Guvernul şi care poate să impună acele politici în infrastructură, în educaţie, în sănătate, în calitatea vieţii astfel încât românii să rămână acasă, iar cei care au plecat să se întoarcă. De departe este cel mai important proiect politic pentru următorii ani pe care consider că trebuie să-l implementăm şi în consecinţă am dat un vot în această direcţie”, a spus Emil Boc.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a mers la vot însoţit de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a spus că a votat pentru „o Românie normală” şi pentru candidatul care poate „să termine cu degringolada” în următoarea perioadă”.

UPDATE Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL), a votat în cadrul scrutinului pentru alegerile prezidenţiale, la Şcoala Generală nr.30 din cartierul în care locuieşte. Robu a declarat că a votat pentru ca România să fie votată cu demnitate.

„Am votat pentru ca România să fie reprezentata în continuare cu demnitate, cu credibilitate şi cu înţelepciune”, a spus Nicolae Robu.

UPDATE  Copreşedintele Alianţei Electorale „Un Om”, Norica Nicolai, la ieşirea de la urne, a îndemnat românii să iasă la vot deoarece „România merită mai bine”

„Astăzi am votat cu gândul la noi, la fiecare dintre noi la ceea ce însemnăm, la faptul că fiecare dintre noi contăm. Nu numai noi, ci şi viitorul nostru, al copiilor noştri şi ai acestei ţări”, a mai afirmat Norica Nicolai.
 

UPDATE Ninel Peia, candidatul Partidului Neamului Românesc, a votat duminică în oraşul Voluntari. La ieşirea din secţie, acesta a afirmat că a „votat pentru neam şi pentru ţară”.

„Astăzi am votat pentru neam şi pentru ţară. Astăzi am votat cu neamul românesc. Astăzi am votat crucea Sf. Andrei, creştinătorul neamului românesc,” a declarat Ninel Peia. 

UPDATE Candidatul la alegerile prezidenţiale John Ion Banu a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că a venit pentru „o nouă atitudine politică”.

„Am venit pentru o nouă atitudine în viaţa politică, am venit pentru a crea o breşă în viaţa politică, în această castă politică care nu mai răspunde  intereselor poporului. Am venit aici ca să arăt că această resemnare a faptului că jocurile sunt făcute, nu e reală”, a declarat John Ion Banu.


UPDATE Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a votat la secţia amenajată în şcoala generală nr. 10 din Drobeta Turnu Severin, la ora 10,00. Acesta a spus că a votat pentru o Românie în care oamenii îşi doresc să rămână în ţară.

Imagine indisponibilă

FOTO Alexandra Georgescu

“Am venit astăzi să votez pentru o Românie normală, pentru o Românie respectată în Europa, pentru o Românie în care oamenii doresc să rămână în ţară, să nu mai plece în pribegie pentru a-şi căuta locuri de muncă mai bine plătite, pentru o Românie în care toţi avem locul nostru.

UPDATE Cum se votează în staţiunile turistice de pe Valea Prahovei. Sinaia dărâmă record după record

Prezenţa masivă la vot în secţiile amenajate în staţiunile montane de pe Valea Prahovei. Atât turiştii care îşi petrec sfârşitul de săptămână la Sinaia sau Buşteni, dar şi localnicii au venit la urne încă de la primele ore.

Astfel, la una dintre secţiile din Şcoala Gimnazială ”George Enescu” din Siniaia, la ora 11.00 fusese înregistrată deja o prezenţă de peste 50 la sută, iar participarea la vot creşte văzînd cu ochii de la un minut la altul.

UPDATE Tăriceanu: Asistăm la nişte alegeri care au fost într-un perfect anonimat, fără campanie electorală, fără dezbateri.

„Pentru prima oară în 30 de ani asistăm la nişte alegeri care practic au fost într-un perfect anonimat, fără campanie electorală, fără ca să existe dezbaterile necesare în aşa fel încât alegătorii să poată să ia cunoştinţă de programul fiecărui candidat, să voteze apoi raţional, pe baza ofertei electorale făcute de fiecare. Este un deficit democratic grav din acest motiv şi am de gând să fac o propunere pentru modificarea legislaţiei electorale astfel încât campania electorală să fie una vizibilă din toate punctele de vedere în aşa fel încât alegătorii să poată să cunoască care este programul fiecărui candidat”, a afirmat Tăriceanu


UPDATE Peste 2.200.000 de români au votat până la ora 11.15, potrivit datelor publicate pe site-ul BEC.


UPDATE Traian Băsescu: Este momentul fundamental de schimb de generaţie. Noi am făcut ce am putut

„Cred că eu am deja gândirea omului care a trecut prin toate funcţiile şi cred că aceste alegeri reprezintă momentul fundamental de schimb de generaţie. Generaţia mea a făcut ce a putut să faca. Suntem în NATO, în UE. Noi atât am putut să facem“, a spus fostul preşedinte.

UPDATE Ministrul Dezvoltării Ion Ştefan: Aştept de la noul preşedinte o viziune de dezvoltare în interesul cetăţeanului român.

Ion Ştefan a mers duminică să voteze la o secţie amenajată în Focşani, oraşul său natal.

UPDATE Candidatul USR-PLUS, Dan Barna, a votat la o secţie din Sibiu. Preşedintele USR, Dan Barna, spune că a votat pentru schimbare, pentru o Românie care începe să facă schimbările acum, nu peste cinci ani sau peste zece ani, precizând că acest vot este unul pentrru viitor.

“Am votat astăzi pentru schimbare, pentru o Românie care începe să facă schimbările de acum, nu de peste 5 ani, nu de peste 10 ani. Am votat la finalul unui proces în care zic eu că românii au înţeles care e miza acestor alegeri şi că într-adevăr generaţia de după 89 se implică. Este un vot pentru viitor, un vot în care am foarte mare încredere”, a declarat Bana, la ieşirea din secţia de votare. 

UPDATE Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, a votat, duminică, la o secţie din judeţul Harghita, el transmiţându-le alegătorilor mesajul de a merge la vot şi de a alege ”cea mai bună soluţie pentru România”

”Am votat pentru viitorul României, pentru respect si pentru încredere. Am votat pentru  societate şi pentru o ţară care va investi în cele două resurse importate, omul şi natura, în educaţie şi în protecţia mediului şi susţinerea economiei. Sunt convins ca astăzi va fi o prezenţă mare si eu spun sa mergeţi la vot, sa votaţi si sa alegeţi cea mai bună soluţie pentru România” a afirmat candidatul UDMR.

Liderii formaţiunii se vor afla, la ora 21.00, în Bucureşti, unde vor aştepta rezultatele exit poll-urilor şi vor face declaraţii. 

UPDATE  Theodor Paleologu: Am votat pentru o Românie a respectului, respect pentru muncă, respect pentru educaţie, respect pentru românii de toate vârstele, pentru o Românie a respectului faţă de toţi românii. 

Imagine indisponibilă

Foto Mediafax


UPDATE La ora 10.00 prezenţa la vot era de 6,83%, adică mai mare faţă de primul tur al prezidenţialelor din 2014, când s-a înregistrat o prezenţă de 5,65%. Pe de altă parte, procentul e departe faţă de al doilea tur al prezidenţialelor din 2014.


UPDATE Secţia din Prahova unde s-a înregistrat o prezenţă de 20 la sută la urne în prima oră de la deschiderea secţiilor.

La secţia de vot nr. 259,  amenajată în Şcoala Gimnazială din Sinaia a fost înregistrată o prezenţă de peste 20 la sută la ora 9.30, cu mult peste media judeţului. Este un record chiar şi la nivel naţional.

UPDATE La ora 9.40, votaseră peste un milion de români în secţiile din ţară.

UPDATE Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale a fost la ora 9:00 de 3,52 %, 640.431 de români prezentându-se la vot.

UPDATE Ion Iliescu va vota astăzi, la alegerile prezidenţiale, cu urna mobilă specială, după ce a făcut cerere seara trecută la Liceul Jean Monnet din Capitală. Ion Iliescu a fost internat de mai multe ori în anul 2019 la Spitalul Elias, din cauza unor probleme cardiace. 

UPDATE Klaus Iohannis a votat la ora 9.10, la Liceul Jean Monnet din Capitală. Preşedintele a declarat că a votat pentru România normală şi că speră să primească confirmarea că foarte mulţi români îşi doresc acelaşi lucru.

Imagine indisponibilă

Foto INQUAM PHOTOS

UPDATE Preşedintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, a votat duminică „cu speranţa unei Românii mult mai bune şi mai liniştite” şi cu „omul care în ultimii ani a ajutat foarte mult Buzăul.

UPDATE USR Sibiu anunţă că BEC a decis ca filiala PSD să şteargă postările xenofobe în care îi acuza pe Iohannis, Orban şi Barna că au nume de străini, spre deosebire de Viorica Vasilica Dăncilă.

UPDATE La ora 8.00, prezenta la vot în ţară era de 1,42%, mai mare decât la alegerile pentru Parlamentul European, din 26 mai, când la aceeaşi oră votaseră doar 1,31% dintre alegători.

UPDATE S-a lansat RezultateVot.ro, platforma care pune gratuit la dispoziţie datele publice despre alegerile din România în timp real. Pot fi găsite informaţii cu privire la prezenţa la vot, incidente raportate de către Observatori şi top real time al candidaţilor.

UPDATE Premierul Ludovic Orban a declarat că a votat în mod evident pentru o Românie normală, pentru o Românie dezvoltată, puternică, respectată în lume.

Imagine indisponibilă

Foto Inquam Photos

UPDATE Viorica Dăncilă a votat la Liceul Sf. Sava din Capitală.

„Am votat pentru o Românie a bunăstării, a drepturilor garantate, demnă, în care românii să trăiască fără teama zilei de mâine”, a declarat liderul PSD.

Imagine indisponibilă

Foto Mediafax

UPDATE Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, i-a îndemnat, duminică, pe toţi românii să iasă la vot şi să înţeleagă că este "în folosul nostru" să avem o normalitate în această ţară.

UPDATE Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a votat duminică, spunând că din respect pentru cei care au murit la Revoluţia din 1989 românii trebuie să voteze indiferent de opţiunea lor.

Imagine indisponibilă

Foto Mediafax

UPDATE Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a votat duminică la prima oră, la o secţie de vot din sectorul 1, ea spunând că a votat cu gândul la copiii acestei ţări, cu gândul la un preşedinte care va pune capăt măsurilor de austeritate.

Imagine indisponibilă

Foto Mediafax


Primul candidat care merge la vot este Viorica Dăncilă, reprezentanta PSD în cursa pentru Palatul Cotroceni. Dăncilă va vota la ora 8.00, la Colegiul Sfântul Sava din Capitală.

Deşi nu e candidat, la prima oră va vota şi prim-ministrul Ludovic Orban, acesta urmând să meargă la Şcoala numărul 1 din Dobroieşti, judeţul Ilfov, la ora 8.00.  

Preşedintele în exerciţiu al României, Klaus Iohannis, va vota tot de dimineaţă, de la ora 9.00, la Liceul Jean Monnet din Capitală. 

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu, va vota duminică, la ora 10.00, la  Liceul Spiru Haret - strada Italiană nr 17. 

Preşedintele şi candidatul USR  la alegerile prezidenţiale, Dan Barna, va vota duminică dimineaţa, la Sibiu, la ora 10.00, la secţia nr. 52 de la grădiniţa de pe Calea Poplăcii din Sibiu.

Mircea Diaconu, candidatul susţinut de Alianţa Electorală „Un Om”, va vota duminică, 10 noiembrie, la ora 17:00, la secţia de votare din incinta Liceului Ion Neculce, str. Ion Neculce, nr. 2, Sector 1.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite