VOT CURAT Pomana electorală nu îngraşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul“ lansează seria de reportaje sub genericul „Vot curat“, menită a arăta românilor cât de inutilă şi de nocivă este mita electorală pe care toate partidele o exersează cu cinism în perioadele premergătoare alegerilor prezidenţiale.

Un mic, o bere, un kil de făină, o sticlă cu ulei, o găleată în culori de partid. Acestea sunt instrumentele care, de ani buni, dau măsura interesului electoral la români. În lipsa unor argumente mai bune, toate partidele, fără excepţie, apelează la ele în campaniile electorale. Cohorte de activişti împânzesc ţara şi, cu un cinism nici măcar disimulat, împart sacoşe electorale unor oameni prea săraci ca să le refuze. Dar după ce trec alegerile şi pomenile electorale vor fi fost deja mâncate, mai rămâne ceva în urmă? Mai vine ceva bun în viaţa celor care şi-au dat votul atât de ieftin?

Sub genericul „Vot curat”, ziarul „Adevărul” lansează o serie de reportaje în locurile în care, pe baza informaţiilor noastre sau a celor aflate în dosare penale, s-a practicat masiv mita electorală în alegerile precedente, spre a vedea în ce măsură candidaţii sau partidele ce i-au promovat s-au mai întors cu faţa spre alegători şi după ce au trecut campaniile electorale.

„Nu a meritat să-mi dau votul pentru o pereche de cizme de cauciuc“

Localnicii din oraşul Dăbuleni, judeţul Dolj, povestesc că au fost mituiţi în anul 2009, în plină campanie electorală, cu cizme de cauciuc. Oltenii recunosc că, în momentul în care au intrat în cabina de vot, au pus ştampila pe candidatul care le-a oferit mită electorală. Mulţi spun că au făcut-o din cauza sărăciei, însă Dăbuleni este o localitate cu oameni bogaţi care se ocupă cu vânzarea pepenilor verzi.

„Am primit cizme de cauciuc şi au fost bune. Le-am dat şi votul pentru ce am primit. Acum recunosc că nu le mai dau votul. În momentul de faţă, este nevoie să aibă lumea unde să muncească şi să aibă un trai mai bun. Muncim pepenii, ne ducem cu ei pe piaţă şi nu mai facem nimic. Toţi candidaţii ne-au promis că o să ne ajute în momentul în care vor ajunge în Parlamentul României, însă nimeni nu a mişcat un deget pentru noi. Nu s-a meritat să îmi dau votul în anul 2009 pentru o pereche de cizme de cauciuc. Acum, şi dacă mai vine la mine, nu mai vreaau să primesc nimic. Din 2009 şi până în 2014 am ajuns să trăim de pe o zi pe alta. Suntem vai de capul nostru, însă nimeni nu ne crede. Suntem consideraţi o marfă bună doar odată la 4 ani“, a povestit Filoftea Gaură, în vârstă de 83 de ani, din oraşul Dăbuleni.

„Vreţi să îmi daţi ceva?“

Populaţia din oraşul Dăbuleni depăşeşte 12.000 de locuitori. Localitatea este situată la aproximativ 90 de kilometri de Craiova. În momentul în care oamenii sunt întrebaţi dacă au primit mită electorală recunosc absolut totul. Victoria Miu, în vârstă de 70 de ani, este unul dintre votanţii care pentru o găleată, o umbrelă şi o vestă a pus ştampila pe candidatul care i-a oferit produsele respective. Din clipa în care am intrat în vorbă cu ea, primul lucru care ne-a întrebat femeia a fost: „Vreţi să îmi daţi ceva?“.

Bătrâna este convinsă acum că nu a procedat bine în ziua în care a intrat în cabina de vot şi a ales ce i-au spus alţii. „Dacă ne-au dat produsele respective, trebuia să îi votăm. Aceasta este situaţia, nu avem ce să facem. Nu s-a meritat să îmi dau votul pentru trei obiecte, dar acum nu mai am ce să fac. Anul acesta o să votez cum îmi dictează inima şi nu o să mai ascult pe absolut nimeni. Viaţa mea şi a oamenilor din oraşul Dăbuleni nu s-a schimbat în bine absolut deloc. Ba din contră, sunt convinsă că o să trăim din ce în ce mai rău. În preajma alegrilor am primit sute de promisiuni din partea tuturor candidaţilor. Au trecut ani buni şi nici măcar una nu s-a preconizat“, a declarat bătrâna.

Pomenile electorale din România

Elena Nica, în vârstă de 83 de ani, tot din Dăbuleni, recunoaşte cu zâmbetul pe buze că nu a primit cizmele de cauciuc în anul 2009, doar dintr-un singur motiv: este prea bătrână şi nu are ce să facă cu ele. Femeia povesteşte că majoritatea oamenilor au acceptat „cadourile“ oferite de candidaţi la alegerile parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale. Doljeanca susţine că nu are nevoie de absolut nimic de la nimeni, iar toată viaţa a muncit pentru a face rost de bani. Şi acum, la bătrâneţe, vine aproape zilnic în piaţa din localitate unde vine roşii. „A primit lumea absolut orice. Acum de ce nu mai dau? Să dea şi acum să îi voteze lumea. Eu nu mă bag în aşa ceva că sunt bătrână şi îmi este frică. Nu s-a schimbat nimic, mamă, din anul 1990 şi până în prezent. Totul este la fel, iar ţara, după cum vedeţi, merge înainte“, a declarat Elena Nica.

image

Elena Nica

Unii oameni din patria lubeniţelor Dăbuleni nu văd cu ochi buni mita electorală şi sunt supăraţi pe toată clasa politică. „Mita electorală este o metodă rea. Omul trebuie lăsat să voteze el singur. Din punctul meu de vedere, nu trebuie împins de la spate sa pună ştampila pe un anumit candidat. Eu nu am luat nimica, pentru că nu admit aşa ceva. Şi acum vor încerca să cumpere votul. Să vedem acuma cu ce mai apar. Lumea o să accepte şi acum pentru că aşteaptă să le dai câte ceva. Viaţa oamenilor nu s-a schimbat cu nimic. S-a înrăutăţit în ultimii ani”, a precizat Iulian Cazacu, în vârstă de 67 de ani. 

Satul Ţiu, uitat de politicieni

O altă localitate unde mita electorală a fost împărţită în stânga şi în dreapta este satul Ţiu, din comuna Cernăteşti, Dolj. În momentul în care pui piciorul în zonă îţi dai seama că oamenii sunt săraci şi îşi duc existenţa de la o zi la alta. Casele sunt sărăcăcioase şi stau să cadă. Sătenilor le este frică să recunoscă faptul că au primit „cadouri“ electorale, dar nu au curaj să te privească în ochi în momentul în care sunt întrebaţi despre acest subiect. Ştiu doar că au viaţa grea, iar nimeni nu le-a întins o mână de ajutor. Recunosc că sunt o „marfă“ bună odată la 4 ani, atunci când au parte doar de promisiuni.

În anul 2009, localnicii au primit produse alimentare pentru a vota un anume candidat. La vremea respectivă a fost depusă şi o plângere la poliţie în acest caz. „Nu se merită să votezi cum îţi spune un candidat. Eu nu am primit absolut nimic, iar tot timpul am pus ştampila pe cine am considerat eu că merită. Din păcate în România nu s-a schimbat mare lucru. Viaţa noastră este din ce în ce mai grea, iar de acum înainte va fi şi mai grea. Chiar nu ştiu cum ne vom descurca. Până acum dacă stau bines ă mă gândesc a fost cum a mai fost, dar de acum înainte va fi vai de capul nostru. Până la urmă eu sunt bătrână, dar ce se va alege de tineri va fi dezastru. Nici nu ştiu dacă o să merg la vot pentru alegerile prezidenţiale“, a spus Ecaterina Popa, în vârstă de 84 de ani, din satul Ţiu, comuna Cernăteşti.

image

Ecaterina Popa

Unii localnici din satul Ţiu povestesc că se sfătuiesc cu vecinii pe cine vor pune ştampila la viitoarele alegeri. Sătenii sunt convinşi că toţi candidaţii sunt la fel şi nu vor decât să pună mâna pe putere, iar în momentul în care ajung sus uită de oamenii de rând. „La poartă la mine primesc pe toată lumea, însă doar eu o să hotărăsc singură pe cine o să votez. Nu ştiu ce mită electorală au dat ei în ultimii ani, însă pe mine nu m-au convins şi nici nu o să mă convingă cu absolut nimic. Am întrebat şi eu vecinii în stânga şi în dreapta ce să trebuie să facem şi cu cine trebuie să votăm. Până acum nu ne-am hotărât pe cine vom pune ştampila la alegerile prezidenţiale. Este un vot important pentru noi românii şi trebuie să îl tratăm ca atare. Pentru o plasă cu produse alimentare nu s-a schimbat viaţa nimănui în bine. Cu siguranţă vă spun acest lucru“, a povestit Ioana Bălăşoiu, în vârstă de 61 de ani.

Paul Ianoş, în vârstă de 53 de ani, recunoaşte că a auzit că s-au împărţit pungi cu produse alimentare în localitate, însă la el nu au ajuns. Bărbatul povesteşte că nu a fost acasă în momentul în care reprezentanţii partidelor politice au trecut pe stradă încărcaţi cu daruri.   

„Sunteţi de la spionaj?“

Comuna Dobroteşti din judeţul Dolj este o altă localitate unde oamenii au primit mită electorală saci de făină în anul 2009. Cetăţenii se feresc să vorbească deschis despre acest subiect, iar în momentul în care am încercat să intrăm în vorbă cu ei ne-au întrebat un singur lucru: „Sunteţi de la spionaj?“. În momentul în care au aflat că suntem ziarişti, localnicii s-au mai destins.

„Mamă, eu nu am primit nimic niciodată, dar am auzit că s-a dat câte ceva. Acum eu nu ştiu ce spun, că sunt femeie bătrână. Nu am nevoie de nimic de la nimeni. Cine a luat câte ceva nu a făcut bine. Este un lucru rău. Noi trebuie să schimbăm ceva în această ţară. Dacă procedăm aşa noi suntem primii vinovaţi şi nu avem atunci de ce să ne plângem. Viaţa este din ce mai grea, iar tineretul în ziua de astăzi pleacă în străinătate ca să îşi poată face un viitor. Ar trebui să ne gândim la ei în momentul în care intrăm în cabina de vot. Singuri trebuie să alegem pe cine punem ştampila de vot“, a spus Florea Ştefana, în vârstă de 77 ani.

Pomeni electorale în România

Sunt şi localnici în comuna Dobroteşti care nu se feresc să recunoască că în localitate s-a împărţit mită electorală în anii trecuţi. „Au dat câte un sac de făină la familiile sărace. Din ’90 încoace nimeni nu mai este în regulă în ţara asta. Pe cei care fac aşa ceva eu i-aş decapita. Nu este normal să ofer ceva în schimbul votului. Chiar nu ştiu unde vom ajunge în următorii cinci ani. Viaţa noastră este grea şi abia ne mai putem descurca“, a declarat Victor Begu, în vârstă de 58 de ani.

În comuna Dobroteşti sunt peste 1.700 de locuitori, iar majoritatea oamenilor se ocupă cu agricultura. Vasile Păuna, în vârstă de 56 de ani, a fost viceprimar în localitate şi recunoaşte că toate partidele politice oferă mită electorală. „Toată lumea a împărţit câte ceva, iar după aceea nu au mai făcut nimic. Eu am fost viceprimar şi ştiu cum este. Oamenii au nevoie de fapte şi vor ca viaţa lor să meargă pe un făgaş normal. Nu cer averi, ci doar un trai mai bun“, a povestit bărbatul.

Oamenii legii au primit plângeri pentru că în anul 2009 membrii unor partide politice au oferit mită electorală în oraşul Dăbuleni, satul Ţiu, comuna Cernăteşti şi comuna Dobroteşti. Cazurile au fost înainte la Parchetul Curţii de Apel Craiova. Procuroii au decis scoaterea de sub urmărire penală în toate cele trei cazuri.

„Ne-a dat macaroane, ulei, biscuiţi, zahăr, cum se dă peste tot“

Nu mai este multă vreme până la alegerile prezidenţiale, aşa că mulţi dintre mehedinţeni s-au orientat deja către un candidat. Sunt însă şi cetăţeni care nici în ruptului capului nu vor să mai audă de politicieni şi spun că nimeni nu-i mai poate convinge să meargă la votare.
În două comune mehedinţene, Jiana şi Salcia, mai multe ajutoare de la Uniunea Europeană au fost împărţite cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare de anul acesta ca un fel de dar, iar mulţi dintre beneficiari cred că au fost oferite de primărie.

Zaharia Rădulescu este unul dintre aceşti beneficiari. Omul spune că se duce cu încredere la vot fiindcă „aşteaptă să se facă bine în ţară“ şi s-ar bucura dacă ar mai primi ceva ajutoare.

„Pe noi ne-a ajutat Primăria, ne-a dat tot ce trebuie, ulei, zahăr. Să vedem acum, aşteptăm să dea, că aşa promite (n.r. primarul) că dă, dar ne-a dat tot timpul, nu ne-a păcălit, nu ne-a minţit. Ne-a dat macaroane, ulei, biscuiţi, zahăr, conserve, pateuri, cum se dă peste tot, atât că s-a dat mai târziu, ultima dată. Acum să vedem cu alegerile. De alegeri ne ducem obligat, care o lua, o lua, nu poţi să ştii, dar trebuie să ne ducem la votare, ca oricare“, spune Zaharia Rădulescu, un localnic din Jiana.

De cealaltă parte, Sorin Tabacu, un alt locuitor al comunei Jiana, spune că nu se află în graţiile primarului, aşa că niciodată nu beneficiază de aceste ajutoare, ba din contră are numai probleme.

„Au mai dat ajutoare, alimente (n.r. înainte de alegerile europarlamentare) la oameni care sunt mai amărâţi, mai necăjiţi. Eu ce să primesc? Cine îţi dă? Noi, dacă nu suntem cu PSD, nu ne dă. Trebuie să votăm cu PSD-ul ca să ne dea şi nouă alimente. Toată lumea ştie asta în comună. Majoritatea care nu votează cu PSD-ul are probleme pe aici, când ai nevoie de ceva, gata, ai încurcături. Eu dacă nu sunt cu ei am în continuu necazuri“, povesteşte bărbatul.

Constanţa Buzurin recunoaşte că dacă i s-ar oferi ceva pentru a vota cu un anume candidat, ar primi aceste ajutoare, dar în cabina de vot ar pune ştampila pe cine îi dictează conştiinţa: „Am primi de primit, dar am vota pe cine am vrea noi, care considerăm noi că partid ar fi mai bun. Dar oricine ar lua, ţara este deja terminată, nu cred să mai existe un partid care să pună ţara pe picioare“.

„Auzim şi noi că le dă un million-două“

Şi la Salcia, părerile sunt împărţite. Oamenii spun că merg la vot ca o datorie cetăţenească, dar mai au prea puţină încredere în politicieni. „La mine nu vin ajutoare că se duc la oamenii lui, oamenii primarului, nu vin la noi. (…) Auzim şi noi că le dă câte un million-două, dar nu se duc la fiecine. Aş primi şi n-aş primi, dar dacă vezi că ţi-l bagă pe gât zici ca el şi-l iei şi gata şi în cabină aş face altceva. Nu e frumos să câştigi voturile aşa, dar dacă aşa s-a moştenit…“, spune Constantin Tunsoiu, din Salcia.

image

Constantin Tunsoiu

Viorica Pantalir, tot din Salcia, se declară dezamăgită şi nu mai crede în promisiunile policienilor: „Cred că ar trebui să restructureze întreaga societate. Ne-au cam dezamăgit cei pe care i-am votat. Candidaţii vin când sunt alegeri şi apoi din patru în patru ani nu prea mai vin pe aici prin localitate. Ei vin aici, promit marea cu sarea, dar în realitate nu fac nimic. Nu neapărat trebuie să promită, dar măcar să spună asta putem face, asta nu putem face“.

Marin Paşaliu, un alt localnic din Salcia, nu se duce la votare. Nu s-a dus nici pe vremea lui Ceauşescu, cu atât mai puţin acum. „Nu am încredere în niciun politician, vă spun omeneşte. Dacă ar fi votul obligatoriu, mă duc şi-l rup, pe cine să aleg?“, ne spune Marin Paşaliu. Nu este singurul din comună care nici nu vrea să audă de politicieni. „Nu am încredere în nimeni. Am fost, dar nu mai votez pe nimeni, pe cine să votez? Toţi sunt hoţi, ce să mai spun altceva“, ne spune un alt localnic din Salcia.

Şpaga în obiecte sau în bani

În timp, metodele de a cumpăra voturile oamenilor s-au schimbat, iar găleţile, căciulile, fularele, cântarele, umbrelele şi alte obiecte care se dădeau din poartă în poartă au fost înlocuite cu bani. La alegerile care au avut loc în ultimii ani, la Gura Văii, cartierul mărginaş al municipiului Drobeta Turnu Severin, fosta colonie de şantier din timpul construcţiei barajului de la Porţile de Fier I, oamenii povestesc că s-au oferit bani cetăţenilor care veneau la vot chiar în faţa secţiilor de votare. De exemplu, la alegerile europarlamentare, pentru un vot s-ar fi oferit suma de 50 de lei.

Ion Diaconu, un bărbat care locuieşte la Gura Văii, spune că în general banii sunt oferiţi oamenilor necăjiţi şi că doar sărăcia în care trăiesc îi determină pe oameni să primească aceşti bani. Pentru că politicienii locali nu au reuşit să rezolve problema locurilor de muncă, omul spune că îi va vota pe toţi „ca să nu se supere niciunul“.

Nici Cecilia Untaru, o tânără mămică, nu mai are încredere în oamenii politici, aşa că este hotărâtă să nu meargă la vot. „Nu ne ducem la votare, pentru Gura Văii nu s-a făcut niciodată nimic. Au luat şi au băgat la ei în buzunar. Au venit, ne-au promis tot timpul că ne fac şi nu ne-au făcut nimic, nici asfalt, nici leagăn, nici parc pentru copii. Ne ducem să vorbim cu ei, ne iau la goană şi ne vorbesc urât tot timpul. Ne-au promis că ne dau şi nu ne-au dat, nu mai votez pe niciunul, să-I ia dracii pe toţi“, spune revoltată femeia.

Pe aceeşi temă:

Alegeri prezidenţiale 2014. Duminică de mâncat, de biserici şi candidaţi din popor

Alegeri prezidenţiale 2014. Udrea, mesaj către românce: Le putem face pe amândouă, familie şi carieră, pentru că suntem puternice

Victor Ponta promite sprijinul României pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Ponta, la TV Moldova despre o ingerinţă în justiţie în cazul Lukoil:Asta este o prostie din România!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite