Alegeri prezidenţiale 2014. Cum îl vor alege ţiganii pe preşedintele României. De data asta, „nu ne mai dăm votul pe o plasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romii promit că nu se lasă cumpăraţi de politicieni în cursa electorală din această toamnă. FOTO Adevărul
Romii promit că nu se lasă cumpăraţi de politicieni în cursa electorală din această toamnă. FOTO Adevărul

În plină campanie electorală, romii sunt şi ei în negocieri puternice cu cei care s-au înscris în cursa pentru alegerile prezidenţiale 2014. Nu îşi vor da votul oricui. S-au săturat de promisiuni. Vor protocoale semnate, parafate. Altfel, promit că vor boicota: „Votăm cu toţi!“.

Alţii, „de stânga pentru ajutoare“, dar „liberali din fire“, îl vor susţine pe cel care care va da mai mult. Mai mult, pentru romii din 2014, nu mai înseamnă doar „o plasă cu o sticlă cu suc“. Mai sunt şi dintre aceia care par să fi decis deja cum vor vota la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014: „poate cu Udrea“, dacă va avea o ofertă bună, sau cu Iohannis, „că are mentalitate de neamţ”,  sau cu Ponta, pentru politici sociale, ori chiar cu cel de la „PDSR“, că le-a dat salbele-napoi. „Hăituţiţi sub regimul Băsescu“, unii romi vor va viitorul preşedinte să schimbe justiţia: „Ne-am săturat de percheziţii şi arestări“.

SIBIU. „Casa regală“, dezbinată şi la urne

Cum după moartea lui Florin Cioabă, romii au rămas cu doi regi, şi părerile lor sunt împărţite, la Sibiu, în ceea ce priveşte sprijinul pentru unul sau altul dintre candidaţii la prezidenţiale. Dorin Cioabă, regele internaţional al romilor, spune că, deocamdată, este în expectativă: „Suntem în negocieri, să vedem cu cine semnăm. Ne caută lumea, dar noi vrem ca cei care ne caută să facă şi un acord politic cu noi. Toţi vor ajutorul, numai că toţi au câte un protocol pe masă, să vedem care îl semnează. Niciunul dintre candidaţi nu a ieşit până acum şi cu un program pentru romi, iar asta ne-a determinat să nu mergem cu un candidat sau cu altul. Ei se feresc, nu spun nimic. Până în momentul de faţă, nu am văzut pe niciunul să spună că şi romii trebuie ajutaţi, integraţi şi promovaţi“.

Regele Dorin mai subliniază că şi-a trimis consilierii la Bucureşti, ca să „discute cu consilierii lor, însă la vârf nu s-a vorbit încă nici acolo. Se tatonează, să vedem dacă iese ceva. Dacă nu, asta e, facem cum am făcut şi la alegerile europarlamentare: boicotăm, votăm toţi candidaţii“.

tigani

Alegeri prezidenţiale 2014. Udrea, exclusă: „A încercat să ne fraierească“

Recunoscut drept un mare fan al familiei Băsescu, la fel ca şi tatăl său, Dorin Cioabă (foto dreapta) vine cu declaraţii surprinzătoare: o exclude din start de la negocieri tocmai pe Elena Udrea, favorita preşedintelui în cursa prezidenţială. Asta, deşi în urmă cu câteva luni anunţau cu surle şi trâmbiţe că vor semna un protocol de colaborare.

„Nu am mai făcut protocolul, pentru că PMP-ul nu s-a ţinut de discuţia pe care am avut-o cu ei. Sunt excluşi din discuţie. Acum vedem, mai sunt PSD, PNL. Elena Udrea a încercat să ne fraierească, a vrut numai să-i susţinem la europarlamentare şi m-a tot amânat cu semnarea acordului. Am tot sunat-o, n-a mai răspuns. Au fost alegerile europarlamentare, ne promiseseră un loc pe listă acolo, nu ne-au pus, numai aşa, să ne aburească“, a spus regele Dorin.

Acesta susţine că romii sunt şi de stânga, şi de dreapta, şi nu crede că îl vor vota pe Klaus Iohannis doar pentru că este sibian: „Noi am fi mai aproape de stânga, pentru că romii beneficiază de politicile sociale. Ca fire, suntem mai liberali, e cam complicat”. Cât priveşte clipurile apărute în ultima perioadă, în care mai multe persoane controversate, diverşi cântăreţi de manele îşi decalară susţinerea pentru Klaus Iohannis, regele Dorin nu exclude ca aceştia să fi fost puşi să facă respectivele clipuri pentru a-i face un deserviciu candidatului: „Nu cred că Iohannis, cum e el, să aibă în campania lui manelişti“.

Regele Daniel: „Nu mai suntem aşa proşti“  

Daniel, cel de-al doilea fiu al lui Florin Cioabă şi rege peste romii din România, spune că şi reprezentanţii Centrului Creştin al Romilor, pe care îl conduce, sunt în negocieri pentru sprijinul la prezidenţiale: „Suntem deschişi la colaborare cu orice formaţiune şi aşteptăm ofertele dânşilor pentru comunitatea romă. Apoi, vom alege dintre cei 14 candidaţi pe cel care ne va oferi cele mai multe beneficii. Am fost contactaţi până acum de cei de la PSD, o să am o întâlnire cu domnul Ponta şi o să discutăm. Asta nu înseamnă şi că o să-i susţinem pe dânşii“. 

Spre deosebire de fratele său, Daniel nu exclude nici o posibilă susţinere a Elenei Udrea: „Traian Băsescu nu mai candidează, noi îl susţineam pe el ca persoană. Bineînţeles că, dacă doamna Udrea va fi cea care are cea mai bună ofertă pentru comunitatea noastră, vom trece chiar peste principiile noastre de a pune o femeie la conducere şi o vom susţine. Aşteptăm ofertele, romii nu mai sunt aşa proşti cum erau. La cei de la ţară mergeau cu o plasă cu o sticlă de suc. Suntem în 2014, nu ne mai dăm votul pe aşa ceva. Romii au înţeles că trebuie să aibă şi ei reprezentanţi în Parlament, în primării, în prefecturi şi că doar aşa vor putea să înnainteze“. 

tigani

Regele Daniel nu exclude nici acordarea de sprijin primarului Sibiului: „Ştiţi cum suntem noi ca şi comunitate? Aţi văzut cum este un copil căzut în noroi? Orice mână i se întinde se prinde de ea. Aşa suntem noi. Oricine ne va oferi acel ajutor de care avem nevoie, noi ne prindem de el“, a mai spus Daniel Cioabă (foto dreapta)

Ştiţi cum suntem noi ca şi comunitate? Aţi văzut cum este un copil căzut în noroi? Orice mână i se întinde se prinde de ea. Aşa suntem noi. Oricine ne va oferi acel ajutor de care avem nevoie, noi ne prindem de el.  Daniel Cioabă regele internaţional al romilor    

CONSTANŢA. Culoarea votului: „Pontocalie“

Petrică Dumitru, liderul romilor din Constanţa, nu are nicio ezitare atunci când vine vorba despre omul providenţial de la prezidenţiale. „Este candidatul USD“, spune Dumitru. Oricum s-ar chema alianţa în numele căruia candidează, Victor Viorel Ponta este politicianul căruia ţiganii de aici îi vor da votul lor. În judeţul Constanţa, trăiesc 25.000 romi, o comunitate care nu poate fi neglijată mai ales în contextul electoral. Membrii săi au votat întotdeauna politici sociale, indiferent de candidat, opţiune pentru care liderul Petrică Dumitru are o explicaţie: „Vrem şi noi să ne integrăm. Vrem educaţie pentru copiii noştri, vrem locuri de muncă. Vrem să avem condiţii ca majoritatea cetăţenilor“. 

Partida Romilor va sfătui electorii să voteze cu Ponta, pentru că, zice el, acesta le-a câştigat încrederea: „El continuă politica PSD, iar Partida Romilor şi PSD sunt parteneri de multă vreme. Aşteptăm să respecte promisiunile făcute romilor, şi pe mai departe. E un lucru foarte bun că avem locuri rezervate în şcoli, la facultăţi, special pentru romi. Vrem ca Ponta să continue politica de ajutorare a comunităţii noastre“, doreşte Petrică Dumitru.  

CĂLĂRAŞI. Se aşteaptă ordine de la Centru

Peste 11.000 de romi trăiesc în municipiul Călăraşi, dar doar 5.600 dintre ei au drept de vot. Cu o lună înainte de alegerea preşedintelui, comunitatea din Bărăgan nu s-a decis încă pe cine pune ştampila. Cărămidari, ursari, spoitori, toţi aşteaptă indicaţii de la „centru“ pentru alegerile prezidenţiale. „Încă nu ne-am decis cu cine votăm. Mai avem de purtat discuţii cu liderii noştri“, spune Niculae Piţigoi, reprezentant al spoitorilor. 

tigani

La sfârşitul anului 2011, un procent de 8,1% din populaţia judeţului Călăraşi, adică peste 24.000 de persoane, s-au declarat de etnie romă. Faţă de recesământul din 2002, s-a înregistrat o creştere a ponderii populaţiei de etnie romă, de la 5,7 la 8,1%. Cartierele în care locuiesc romii sunt Livada, 5 Călăraşi, Cărămidari şi Obor, mahalaua oraşului. Aici îşi duc zilele cei mai sărăci dintre ei. Uliţele desfundate şi casele dărăpănate din chirpici te duc cu gândul la lumea a treia. Mormanele de gunoaie tronează cât vezi cu ochii, iar haitele de câini, puradeii murdari din cap şi până în picioare te întâmpină la fiecare pas. Oricine pătrunde în lumea lor este un intrus. Mulţi dintre ei le reproşează celor din jur că au fost „aruncaţi” aici de autorităţi şi că nimeni nu se ocupă de ei. 

DOLJ „Iohannis e bun. Are mentalitate de neamţ“ 

Romii din cartierul Faţa Luncii din Craiova şi-au ales favoritul pentru alegerile prezidenţiale. Oamenii spun că vor merge sigur la vot, pe 2 noiembrie, şi speră că lucrurile, în România, se vor schimba în bine din 2015. Ţiganii recunosc că nu mai au încredere în clasa politică încă de pe vremea lui Ion Iliescu, însă cred cu tărie că este important să meargă la urne. 

ion iordache
„Pe vremea lui Iliescu am trăit bine, însă toată lumea a furat. Avem nevoie de o schimbare, iar noi putem face ceva pe data de 2 noiembrie. Cred că Iohannis este un candidat bun. Nu mă interesează pe mine că unii spun că nu este român. Are o mentalitate de neamţ şi poate schimba lucrurile în România. Am văzut că este atacat din toate părţile că este bogat şi are case multe, dar le-a făcut înainte să îşi anunţe candidatura la prezidenţiale. Am văzut că instanţa a admis cererea ANI în dosarul lui Klaus Iohannis. Sunt curios ce se va întâmpla în acest caz. Vor să îl scoată din cursă, dar nu vor reuşi“.    Ion Iordache (61 ani), unul dintre romii care locuiesc în Faţa Luncii, cel mai rău famat cartier din Craiova.  

Alegeri prezidenţiale 2014. „Să nu ne mai vindem!“

Romii din Faţa Luncii se întâlnesc aproape în fiecare seară şi discută aprins pe marginea alegerilor prezidenţiale. Ţiganii povestesc că au rămas suprinşi în momentul în care au văzut că 14 candidaţi se bat pentru fotoliul de preşedintele al României. Unii vor să le afle platforma electorală, dar mai ales ce le promit. 

„Cu siguranţă o să merg la vot. E dreptul meu. Dacă nu facem o schimbare, vom trăi din ce în ce mai rău în România. De la viitorul preşedinte avem aştepări mari: să facă o schimbare în justiţie şi să atragă investitori. Ne-am săturat de promisiuni. Vrem fapte. Avem nevoie de un preşedinte cu o mentalitate aparte, care să vrea să schimbe ceva. Ar trebui ca noi, oamenii de rând, să nu ne mai vindem pentru nimic în lume, iar în momentul în care intrăm în cabina de vot să fie doar alegerea noastră pe cine punem ştampila“, a spus Valentin Dumitru (56 ani), un alt membru al comunităţii de romi din Craiova. 

tigani

Vasile Velcu Năzdrăvan (foto stânga), liderul ţiganilor din Craiova, spune că i-a sfătuit pe romi să voteze aşa cum îl lasă conştiinţa. FOTO: Andreea Mitrache

Unii romi din cartierul Faţa Luncii susţin că deja ştiu pe cine vor pune ştampila la prezidenţiale. „Mie îmi place Iohannis, cu el o să votez. Este un om cinstit, demn şi, cu siguranţă, va face ceva în România. Nu ştiu dacă o să câştige alegerile, dar merită să încercăm”, ne spune Margi Fota (61 de ani). Acesta are şi un prognostic pentru primul tur: „Victor Ponta va obţine, cu siguranţă, 40%, iar Klaus Iohannis 25%. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în turul II. Sunt 12 candidaţi, însă unii nu vor trece de pragul electoral. Chiar nu-i înţeleg de ce vin la televiozr şi se fac de râs“, a precizat Margi Fota, de 61 de ani. 

Vasile Velcu Năzdrăvan, este unul din liderii romilor din Craiova şi susţine că i-a sfătuit pe romi să facă exact ceea ce vor şi să nu asculte de absolut nimeni: „Eu nu le-am spus cu cine o să votez, tocmai pentru a nu-i influenţa. Le-am spus să meargă la vot şi să pună ştampila pe candidadtul care cred ei că o să ajute România. Cu siguranţă ne interesează ce se întâmplă în ţara noastră şi încontro ne îndreptăm. Vom vede ce se va întâmpla până la urmă“.  

IAŞI: „Vom vota cu PDSR, că ne-a dat aurul înapoi“

Romii din Iaşi vor vota cu „cei care ne-au dat salbele de aur înapoi“, susţine liderul comunităţii etnice, Ferdinand Stănescu. Bulibaşă peste ţiganii din comuna Ciurea şi autointitulat lider al „tuturor ţiganilor din Moldova“, Stănescu provine din una dintre cele mai bogate comunităţi de romi din ţară. La Iaşi, comunele Ciurea şi Grajduri sunt ca două pete de culoare pe harta judeţului, datorită palatelor cu turnuleţe şi a maşinilor de lux deţinute de cei de acolo. 

ferdinand stanescu

Cum îşi ridica cineva o vilă, cum veneau mascaţii şi îl lua la întrebări. Nu mai vrem atâtea percheziţii şi arestări, am fost hărţuiţi sub regimul Băsescu. 

Ferdinand Stănescu

liderul autoproclamat al romilor din Moldova 

În privinţa alegerilor pentru desemnarea preşedintelui, bulibaşa Stănescu a răspuns răspicat întrebării adresate de reporterii „Adevărul“: „Votăm cu cei care ne-au dat aurul înapoi, aşa cum am votat şi până acum! “. E vorba de PSD, partid sub guvernarea căruia, în 2002, a fost adoptată legea privind restituirea aurului confiscat de comunişti de la romi. Pe lângă recunoştinţa restituirii bijuteriilor, Ferdinand Stănescu mai are un motiv pentru care, spune el, îşi va sfătui membrii comunităţii să voteze cu „PDSR-ul“ (formaţiune politică care s-a transformat, ulterior, în PSD), după cum s-a exprimat el:

„Vrem o schimbare. Nu e corect ce s-a întâmplat în ultimii ani, noi nu am fost mulţumiţi. Cum îşi ridica cineva o vilă, cum veneau mascaţii şi îl lua la întrebări. Nu mai vrem atâtea percheziţii şi arestări, am fost hărţuiţi sub regimul Băsescu“, a încheiat bulibaşa de la Ciurea. Acesta a estimat că, în Moldova, sub oblăduirea sa, s-ar afla peste 10.000 de ţigani cu drept de vot. 

Câţi romi trăiesc în România

Potrivit datelor de la ultimul recensământ, făcut în 2011, romii sunt pe locul trei ca populaţie în România, după români şi maghiari, datele arătând că pe teritoriul ţării noastre şi-au declarat etnia 621.573 de romi. Liderii romilor au susţinut, însă, întotdeauna că numărul acestora este mult mai mare, doar că mulţi romi nu vor să-şi declare etnia din cauza prejudecăţilor existente în societate. Cei mai mulţi romi declaraţi pe teritoriul României sunt în judeţule Mureş (46.967), Bihor (34.640) şi în Dolj (29.839). Cei mai mulţi romi, 390.903, trăiesc la ţară, iar restul de 230.670, în municipii şi oraşe.  

La acest material au contribuit: Ramona Găină, Andreea Mitrache, Sînziana Ionescu, Ionela Stănilă, Ionuţ Benea.

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României. Klaus Werner Iohannis este primul personaj prezentat în detaliu, din seria candidaţilor la preşedinţia României, în cadrul campaniei „Alege preşedintele”, pe care ziarul „Adevărul” o demarează astăzi atât în ediţia tipărită, cât şi în cea online, pe www.adevarul.ro.

Elena Udrea: de la copila care sărea gardul vecinilor ca să fure roşii la cursa pentru CotroceniElena Gabriela Udrea, cel de-al treilea candidat prezentat de „Adevărul“ în campania „Alege preşedintele!“, a ajuns în această cursă după un deceniu pe scena publică a ţării. În zece ani, cea care şi-a primit eticheta de „Blonda de la Cotroceni“ a stârnit multe controverse, ambiţii, dar şi războaie în politica românească.

Portretul lui Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale: păcatele şi virtuţile „micului Titulescu“. Premierul Victor Ponta, cel mai bine cotat candidat din cursa prezidenţială din noiembrie, a abandonat cariera juridică pentru a avea  un parcurs fulminant pe scena politică. „Adevărul“ a făcut o radiografie a vieţii premierului, aşa cum a fost, cu bune şi cu rele.

Monica Macovei, „Doamna de Fier“ care atacă fotoliul de la Cotroceni. În pragul celei mai dure competiţii electorale, „Adevărul“ vă propune astăzi să faceţi cunoştinţă cu Monica Macovei, un candidat atipic la alegerile prezidenţiale din 2014.

Alegeri prezidenţiale 2014. A lăsat autonomia pentru toată România: Kelemen Hunor, maghiarul care vrea la cârma ţării noastre. A intrat în tumultuoasa campanie a alegerilor prezidenţiale 2014, din start, cu un aşa-zis „neajuns“: este maghiar. Maghiar în România. Cu toate acestea, crede în şansele sale, crede în faptul că există români care vor pune ştampila în dreptul numelui său, crede că poate schimba ceva în bine în ţara în care trăieşte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite