Alegeri prezidenţiale 2014. Ce spun candidaţii la Preşedinţie despre anchetele DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalii pretendenţi la Cotroceni au păreri împărţite atunci când vine vorba despre anchetele DNA. Ponta, Tăriceanu şi Meleşcanu i-au muştruluit uşor pe procurori, în timp ce Iohannis, Udrea şi Macovei susţin, cel puţin declarativ, acţiunile Justiţiei.

Cazurile „Microsoft“ şi „Dosarul Referendumului“, în care sunt implicaţi foşti şi actuali demnitari, i-au împărţit pe candidaţii la Preşedinţie în două mari tabere: cei care susţin necondiţionat actul de justiţie şi cei care s-au arătat circumspecţi faţă de anchetele procurorilor.

Candidatul cu cele mai mari şanse pentru Cotroceni, Victor Ponta, a încercat să fie echilibrat în primă fază, pentru ca imediat să revină şi să dea verdicte. Duminică seară, la Antena 3, Ponta a fost rugat să le ofere o notă procurorilor DNA. „Nu sunt în măsură să dau note. Dacă dau notă mare, înseamnă că sunt ai mei, i-am cotropit! Singura notă adevărată e cea dată de opinia publică. E o atitudine pe care preşedintele trebuie să o aibă. Eu am făcut ultima declaraţie foarte tranşantă, în ianuarie, am fost sancţionat de CSM şi am zis că nu mai comentez şi nu voi mai comenta, dar am văzut că există tentaţia să nu mai comenteze nimeni, nici presa. Şi nici inculpatul nu are voie să se apere la televizor. Ideea că nimeni nu mai are voie să comenteze... Dumnezeule!“, a spus Ponta.

A doua zi, întrebat la Parlament ce spune despre incompatibilitatea lui Klaus Iohannis, Ponta nu s-a mai putut abţine. „Rezultatul Înaltei Curţi este ştiut de toată lumea: Iohannis va fi declarat incompatibil“, s-a antepronunţat Ponta.

Călin Popescu Tăriceanu, iepurele electoral lansat de Victor Ponta, este şi mai supărat pe procurori. „Doi ani de zile nu au avut timp să ancheteze pe cei pe care i-au chemat acum în miez de noapte la anchetă la DNA. Lucrurile acestea nu arată că justiţia funcţionează aşa cum trebuie, echidistantă , echilibrată, independent“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu despre „Dosarul Referendumului“, în care capul de afiş este Liviu Dragnea.

Candidatul independent Teodor Meleşcanu crede că acţiunile Justiţiei nu au picat bine în campanie. „Mi se pare şi mie că se abate de fapt atenţia de la prezentarea programului. Această parazitare sau căpuşare, cum vreţi să îi spuneţi, nu permite candidaţilor să îşi prezinte programele“, a declarat Teodor Meleşcanu.

„E OK aşa“

În tabăra opusă se regăsesc candidaţii de dreapta. Klaus Iohannis a avut un mesaj scurt, dar la obiect. „Eu am toată încrederea că cei care fac anchete le fac cum trebuie şi rezultatul îl vedem la televizor: jumătate din PSD este anchetat. Cred că e OK aşa“, a comentat Iohannis. Monica Macovei, cea care a resuscitat DNA în 2005, îi încurajează pe procurori. „Anchetele DNA demonstrează faptul că procurorii îşi fac treaba, că nu ţin cont de faptul că suntem în campanie electoral”.
Şi Elena Udrea vrea Justiţie. „Cred că oamenii politici care susţin independenţa justiţiei sunt cei care, atunci când sunt implicaţi oameni din apropierea lor, spun acelaşi lucru: să fie justiţie! Ca om politic, am demonstrat loialitate faţă de statul de drept“, a încheiat Udrea.

Udrea: ACL aşteaptă dosarul EADS

Elena Udrea a comentat, la Adevărul Live, implicaţiile electorale ale dosarelor Microsoft şi EADS, în care sunt implicate nume grele ale politicii româneşti – Mihai Tănăsescu, Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu- dar şi importanţi oameni de afaceri, printre care şi fostul său soţ, Dorin Cocoş. „Victor Ponta a fost obligat să explice cum e cu cazurile penale din familia sa, din vârful PSD, dar a reuşit să ascundă că nu are nicio viziune pentru România. Cei de la ACL tac chitic, aşteaptă să apară dosarul EADS.

Acolo e linişte totală“, a spus candidatul PMP la Preşedinţie, apoi a detaliat. „Nu am informaţii din dosare, nu primesc stenograme, dar dosarul EADS e dintr-o perioadă în care ministerele implicate în proces erau conduse de liberali, dar se presupune că sunt mulţi din cei care reprezintă azi PNL. Eu văd că sunt foarte puţini cei care, în aceste zile, vorbesc despre ce se întâmplă cu aceste dosare de corupţie, pentru că fiecare se gândeşte ce schelet are în dulap, şi atunci oamenii politici se feresc să vorbească despre ceva la care se gândesc că mâine îi va implica şi pe ei. E linişte la ACL, pentru că în momentul în care vor apărea şi alte cauze majore, vom vedea nume mari implicate în cauzele respective“, a spus Udrea, fără a pomeni nimic de Dorin Cocoş sau de Gheorghe Ştefan (Pinalti), un alt apropiat al său, audiaţi ieri de procurorii DNA.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Sondaj: Ponta şi Iohannis, pe primele două locuri în intenţia de vot. Udrea, pe trei

Potrivit unui sondaj IRES dat recent publicităţii, premierul Victor Ponta se situează pe locul I şi ar avea votul a  43% dintre alegători, iar prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, se află la o distanţă de 13 procente, cu o intenţie de vot de 30%. Locul trei este adjudecat de Elena Udrea.

Alegeri prezidenţiale 2014. Victor Ponta: Dacă Justiţia din România e considerată independentă, e meritul meu

Prim-ministrul României şi candidat al social democraţilor pentru alegerile prezidenţiale din 2014, Victor Ponta, a afirmat vineri, în cadrul unei emisiuni a postului B1 TV, că independenţa justiţiei şi aprecierea de care se bucură şefii instituţiilor din justiţie sunt datorate lui, dat fiind că a sprijinit direct principalele numiri de procurori şi nu a modificat nicio lege care să îngrădească justiţia, potrivit Agerpres.

Alegeri prezidenţiale 2014. Victor Ponta, la B1 TV: Dacă ar fi vorba despre ce îşi doresc partenerii noştri strategici, aş fi ales

Premierul Victor Ponta a vorbit, la B1 TV, despre ultima săptămână din campania electorală pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, dar şi despre jocurile colegilor săi de partid pentru preluarea şefiei PSD, care vin în contradicţie cu decizia de la Orăştie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite