Alegeri prezidenţiale 2014: Ce cred candidaţii la Preşedinţie despre schimbarea şefului SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Maior, şeful SRI FOTO Adevărul
George Maior, şeful SRI FOTO Adevărul

Principalii candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2014 au fost întrebaţi pe rând, la Adevărul Live, ce părere au despre schimbarea şefului SRI. Şase, cei mai importanţi în funcţie de sondaje, din cei 14 prezidenţiabilii nu cred că George Maior ar trebui să plece din fruntea SRI.

George Maior, şeful Serviciului Român de Informaţii (SRI), a anunţat la Timişoara că va demisiona de la şefia instituţiei pe care o conduce de opt ani, imediat ce un nou preşedinte se va instala la Cotroceni. „Este un lucru normal într-un stat democratic ca viitorul preşedinte să decidă în ceea ce priveşte serviciile de informaţii. Din punctul meu de vedere, voi merge către acest nou preşedinte, îmi voi prezenta demisia şi rămâne la latitudinea lui să aprecieze dacă activitatea mea în fruntea acestui serviciu a fost potrivită sau să ia o altă decizie. Nu am nicio problemă din acest punct de vedere”, a afirmat George Maior.

Anterior anunţului făcut de Maior, candidaţii la alegerile prezidenţiale au fost întrebaţi, la Adevărul Live, despre o eventuală schimbare a şefului SRI.  „Credeţi că actualul şef al SRI ar trebui schimbat“ este întrebarea pe care au primit-o şase din prezidenţiabili, în cadrul campaniei „Alege preşedintele“. Primul care a răspuns a fost candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta.

„Nu. Cred că serviciile au parcurs un proces de modernizare. O notă dată de premier e subiectivă, dar când o dau partenerii noştri strategici, lucrurile trebuie luate ca atare“, a fost răspunsul clar al premierului Victor Ponta.

Întrebat dacă George Maior se află în cărţi pentru preluarea postului de prim-ministru, în situaţia în care ar ajunge la Cotroceni, Ponta a evitat să dea un răspuns clar, dar a exclus posibilitatea ca viitorul şef al Guvernului să fie din PSD.Deocamdată, funcţia nu e vacantă. Am văzut că mulţi vor să fie preşedinţi, nimeni nu vrea să fie prim-ministru. Pe Traian Băsescu nu l-aş numi niciodată. Dacă el va câştiga alegerile parlamentare în 2016 cu majoritate absolută, ceea ce ar însemna că e dorinţa poporului, aş demisiona şi preşedintele interimar l-ar numi pe Băsescu“, a mai spus Ponta.

„Doar dacă vrea dânsul să plece“

În faţa aceleiaşi întrebări, Klaus Iohannis, reprezentantul ACL la alegerile prezidenţiale şi principalul contracandidat al lui Victor Ponta, a spus scurt: „Nu văd niciun motiv. Nici nu cred că este o discuţie de acest fel“.

Nici Elena Udrea nu crede că George Maior ar trebui schimbat din fruntea SRI, însă a invocat şi varianta dorinţei sale de a demisiona de la conducerea serviciului. „Cred că nu, doar dacă ar vrea dânsul să plece. A fost un om corect faţă de statul român, chiar dacă a venit din opoziţia din politică, pentru că a fost numit în timpul guvernării Tăriceanu, a ţinut echilibrul în fruntea acestui serviciu, nu s-a implicat politic, nu a implicat serviciul în scandaluri, deci a reuşit să fie echilibrat, are o bună imagine şi serviciul a dobândit o bună imagine, deci cred că este un om care şi-a făcut foarte bine treaba, a urmat valorile statului de drept. A fost un om care permanent a susţinut nevoia de respectare a statului de drept“, a explicat Udrea.

În ceea ce priveşte legătura de naş şi fin dintre Victor Ponta şi George Maior, Elena Udrea spune că nu a sesizat că această legătură i-a creat un avantaj premierului. „Eu nu cred şi nu există motiv să gândesc altfel, că a acţionat părtinitor, justificat de această relaţie. A fost tot timpul în slujba instituţiei“, a mai spus Udrea

Cu aceeaşi întrebare s-a confruntat şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, candidat independent la Preşedinţie. „Ca în cazul oricărui alt şef al unei instituţii a statului schimbarea trebuie să se producă doar în baza legii, nu pentru că ar avea chef preşedintele să pună pe altcineva. Nu contează instituţia am acelaşi răspuns pentru orice instituţie a statului“, a afirmat şi Tăriceanu.

„Nu. N-am auzit să fi încălcat legea sau atribuţiile“, a răspuns şi Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidenţiale.

Nici Kelemen Hunor, prezidenţiabilul UDMR, nu are îndoieli în privinţa mandatului lui Maior la SRI. „Eu nu am văzut acţiuni şi decizii care pun sub semnul întrebării mandatul directorului SRI“, a spus Kelemen Hunor.

Citeşte şi:

Şeful SRI anunţă că va demisiona după alegerile prezidenţiale din noiembrie

George Maior, şeful Serviciului Român de Informaţii, a anunţat la Timişoara că va demisiona de la şefia instituţiei pe care o conduce de opt ani. Maior spune că noul preşedinte, care va fi ales la alegerile din 2014, trebuie să aleagă un nou director al SRI.

Care sunt posibilii premieri tehnocraţi ai PSD dacă Ponta câştigă Preşedinţia

Social-democraţii sunt pregătiţi să-i ia în calcul pe Călin Popescu Tăriceanu şi pe George Maior pentru funcţia de premier, după ce Victor Ponta a anunţat că preferă un tehnocrat sau membrul unui alt partid în fruntea Guvernului, dacă el va câştiga alegerile prezidenţiale

Directorul SRI: În campania electorală, instituţia nu va fi afectată de posibile elemente de presiune politică

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a declarat, marţi, că, deşi este precampanie electorală, instituţia nu este interesată de dezvoltările în plan politic, el dând asigurări că SRI nu va fi afectat de „posibilele elemente de presiune politică inevitabile care se pun într-un asemenea context”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite