Alegerea primarilor într-un singur tur, din nou la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a stabilit pentru 6 iunie dată judecăţii a două dosare care vizează constituţionalitatea articolului din Legea alegerilor locale care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Stabilirea judecăţii survine la 11 luni de la sesizarea Curţii Constituţionale, în condiţiile în care pe 11 iunie vor avea loc alegeri locale anticipate în 40 de localităţi ale ţării.

Titularii celor două dosare sunt Clotilde Armand, care anul trecut a candidat pentru primăria Sectorului 1 şi s-a clasat pe locul secund, şi Nicolae State, candidat la primăria municipiului Târgu Jiu, clasat anul trecut pe poziţia a patra.

În primăvara anului trecut, mai mulţi candidaţi au contestat soluţia alegerii primarului într-un singur tur de scrutin. Sesizările lor fuseseră însă depuse la CCR înainte de începerea campaniei electorale, în perioada de depunere a candidaturilor. Curtea Constituţională a respins toate aceste sesizări ca inadmisibile, pe considerentul că o contestare a acestui articol nu poate fi făcută decât la momentul în care acesta devine aplicabil, adică după numărătoarea voturilor şi atribuirea mandatului de primar celui care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

Clotilde Armand şi Nicolae State au procedat aşa cum a stabilit Curtea Constituţională: au contestat articolul care stabileşte modul de stabilire a primarului după ce scrutinul a avut loc, la instanţele care au validat mandatele de primar. Judecătoriile de la Sectorul 1 şi de la Târgu-Jiu au considerat că excepţiile sunt admisibile şi au trimis dosarele la Curtea Constituţională.

În condiţiile în care Constituţia spune că „Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale REPREZENTATIVE, constituite prin alegeri libere...”, Curtea Constituţională are de stabilit în ce măsură este reprezentativ un primar ales cu mai puţin de 50%+1 din voturile valabil exprimate, situaţie care se întâmplă frecvent în cazul alegerilor cu un singur tur de scrutin (cu majoritatea relativă). 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite