Adriana Săftoiu: Politicianul român e prea mult la televizor şi lucrează prea puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Săftoiu FOTO Eduard Enea
Adriana Săftoiu FOTO Eduard Enea

Există sau nu în România  o criză de politicieni? Adriana Săftoiu, fost deputat PNL şi fost consilier prezidenţial, au dezbătut, la Adevărul Live, problema lipsei de opţiuni pe care unii alegători o văd în politica românească.

Purtătorul de cuvânt al PDL a început prin a vorbi despre calităţile politicianului ideal. Concret, pentru Săftoiu, un om politic de calibru „este cel care ar trebui să îşi servească funcţia“.

„Nu funcţia trebuie să îl servească pe el. La noi, se pare, există doar uscături. E nevoie ca toate partidele să îşi schimbe criteriile de selecţie“, a explicat Săftoiu.

Pe de altă parte, ea a avertizat că România se confruntă cu lipsa unor politicieni cinstiţi, ceea ce reprezintă o problemă de etică.

„Eu sunt pentru limitarea mandatelor primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene. Cred că două mandate, opt ani de zile sunt suficienţi să îţi poţi face proiectele. În România, sistemul e atât de bine structurat, încât în momentul în care ai început să intri pe o felie, te atrage. Singura modalitate de a ieşi din acest circuit al banului este să ai un mandat limitat“, a mai spus ea.

Pe de altă parte, pentru lipsa de etică a politicienilor este responsabil şi electoratul, a subliniat Săftoiu, pentru că votul acordat unui candidat rareori reflectă faptele politicianului respectiv.

„Tu, la rândul tău, ca partid, ar trebui să sancţionezi acei aleşi care nu dau rezultate. Nici partidele nu fac selecţia mai dură. Dar dacă pregăteşti o resursă umană solidă, să aibă şi această etică politică, mi-e greu să cred că nu ar dispărea aceste republici care s-au instalat“, a arătat Adriana Săftoiu.

Întrebată cum poate dispărea monopolul corupţiei în interiorul partidelor, Săftoiu a răspuns că formaţiunile trebuie să găsească oameni noi, cărora să le creeze notorietate şi care să câştige credibilitate.

„Pe fond, e un circuit închis. Aceiaşi oameni pe care îi avem pe liste există pe piaţă de foarte mult timp. Nu spun că trebuie să dai totul la o parte, e imposibil“, a admis ea. „Putem vorbi de mandate. Cred că un primar bun, după opt ani de zile, pentru a nu fi înşurubat de sistem, poate fi un bun parlamentar. Poţi să-ţi foloseşti experienţa bună în altă zonă“, a detaliat Săftoiu.

Vorbind despre cultura politică românească, Adriana Săftoiu a evocat şi vizita premierului Ponta în Teleorman, care a stârnit mai multe critici.

„E limpede. A fost o situaţie ridicolă, penibilă, dar ţine de cultura politică a României. Prezenţa autorităţii impulsionează lucrurile în locul acela. Nu asta e o problemă, problema e ce faci în acel loc. Depinde ce îţi propui să faci. Noi avem asemenea spectacole şi nu ne vom opri aici. Ar fi prea trist şi vrem să fie vesel“, a mai spus purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor.

„Politicianul român e prea mult la televizor, vorbeşte prea mult, lucrează prea puţin. E o incultură politică, dar cred că nici noi nu ştim ce trebuie să-i cerem unui politician. Generaţia noastră a cam pierdut drumul bun în acest sens. Politicianul nu trebuie să fie o vedetă, ci doar un funcţionar“, a completat ea.

În opinia sa, prezenţa politicienilor în mass-media este excesivă, iar România este, din acest punct de vedere, un caz aparte.

„Ne putem uita la francezi, subiectele sunt de actualitate, nu sunt poveşti despre ce facem în 2016 sau ce am făcut în 2010. În buletinele de ştiri din Germania, Merkel e prezentă doar pentru ştiri care contează. Nu stăm să vorbim la televizor cu orele. Nu vreau să ne explice politicienii de ce nu pot să fac treaba, asta e culmea! Aş fi preferat să avem de-a face cu analişti“, a explicat Adriana Săftoiu şi a adăugat că nu este doar o problemă a politicienilor, ci şi a presei.

În opinia sa, partidele trebuie să cultive tinerele talente în politică, însă şi proaspeţii politicieni trebuie să fie responsabili şi să nu abdice de la principiile proprii în favoarea ordinelor primite.

Adriana Săftoiu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea 

Adriana Săftoiu Adevărul Live FOTO Eduard Enea

„Trebuie să ai cel puţin trei principii foarte solide şi să te raportezi continuu la acestea. Când tu eşti cântărit după loialitatea pe care o ai faţă de şef şi faţă de ordinul de partid, veţi mai asista la abateri mari de la lege, de la bunul simţ. Sunt oameni tineri în politică şi au făcut această imensă greşeală. La un moment dat, s-au simţit recunoscători pentru că cineva i-a promovat şi au înţeles această loialitate făcând lucruri de nefăcut“, a arătat Adriana Săftoiu şi a adăugat că „nou nu înseamnă neapărat bine“.

„Până când nu simt că se schimbă sistemul, care te înhaţă, am o rezervă. Cât timp nu am avut acea masă critică puternică pentru ca aceste criterii să se schimbe şi acest mod de abordare a relaţiei politică-cetăţean să se schimbe, am rezervele mele“, a mai spus fostul consilier prezidenţial.

Săftoiu a abordat şi tema înţelegerilor transpartinice şi a comentat, drept exemplu, zvonurile privind înţelegerile dintre liderul PNL Crin Antonescu şi preşedintele Traian Băsescu.

„Această politică a reevaluării este şi într-un sens, şi în altul. Nu are darul decât să încurce, să tulbure apele şi să nu înţelegi cine cu cine e şi care sunt limitele compromisului în politică. În orice ţară din lume, politica înseamnă un compromis. Partidele trebuie să colaboreze, mai ales pe temele foarte mari, dar cam atât“, a indicat purtătorul de cuvânt al PDL.

Întrebată, în cazul în care ar reveni la meseria de jurnalist, ce întrebări i-ar adresa premierului Ponta, Săftoiu a răspuns că l-ar întreba dacă ar acredita un premier care nu şi-a rezolvat situaţia cu doctoratul.

În cazul preşedintelui Băsescu, ea a spus că i-ar transmite „un final de mandat fericit“. „Nici măcar Traian Băsescu nu e de neînlocuit. Recent, a spus că şi el şi-ar dori un preşedinte care să poată să negocieze, deci probabil că acesta a fost unul dintre defectele sale, care i-a marcat aproape toate mandatele: incapacitatea de a trece peste orgoliu“, a conchis fostul consilier prezidenţial.

Adriana Săftoiu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea 

Adriana Săftoiu Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Citeşte şi:

Traian Băsescu şi Victor Ponta nu trebuie să se oprească Traian Băsescu şi Victor Ponta nu trebuie să se oprească. Trebuie să continue. Şi îmi doresc ca amândoi să aibă forţa, energia, timpul de a merge mai departe. E singura noastră şansă. Fără ei şi fără confruntarea lor nu ne vom da seama cât de jos se poate ajunge.

Trei împotriva Statului, pentru 234.000! E de înţeles că un partid, mai ales aflat la guvernare, ca PSD, susţine că a mărit pensiile. E o propagandă clasica, gri şi cu efect. Revoltător însă e altceva. Zeci de articole de presă, breaking news la televiziuni anunţau că generosul Guvern s-a milostivit şi a mărit pensiile. Acest mesaj media e greu de înţeles.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite