Adjunctul Victoriei Nuland: SUA şi România fac mult împreună pentru a promova securitatea. Participarea la vot a fost impresionantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoyt Yee s-a întâlnit cu liderii partidelor politice la sfârşitul lui aprilie FOTO Arhiva Adevărul
Hoyt Yee s-a întâlnit cu liderii partidelor politice la sfârşitul lui aprilie FOTO Arhiva Adevărul

Brian Hoyt Yee, asistent adjunct al secretarului de Stat american, i-a felicitat pe români pentru participarea "impresionantă" la vot la alegerile prezidenţiale, subliniind că va fi nevoie de hotărâre şi curaj pentru a solicita responsabilizarea liderilor şi pentru a asigura transparenţa guvernării.

„Felicit autorităţile şi poporul român cu ocazia celei de-a nouăzeci şi şasea aniversări a fondării României moderne, precum şi pentru recentele alegeri prezidenţiale, la care s-a înregistrat o impresionantă participare la vot. Românii s-au prezentat în număr mare la vot nu doar în România, ci în întreaga lume. (...) Acest exemplu de participare civică şi de patriotism ne reaminteşte că în urmă cu 25 de ani, cetăţenii români s-au alăturat unei mişcări pentru libertate care traversa Europa Centrală şi elibera milioane de persoane din spatele Cortinei de Fier. Români curajoşi din întreaga ţară şi-au riscat vieţile pentru a lua atitudine pentru un nou mod de viaţă şi a cere o schimbare. Pe parcurs, ei au adus libertate unei naţiuni", a declarat Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, la sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Library of Congress.

Oficialul american a reamintit că democraţia "nu este întotdeauna gratuită".

"Plângem pierderea de săptâmâna trecută a opt soldaţi români care participau la un exerciţiu comun cu forţele americane în apropierea oraşului Sibiu. Suntem recunoscători pentru faptul că România continuă să îşi asume riscuri pentru a susţine un scop mai înalt, le vom cinsti amintirea continuând să luăm atitudine pentru ceea ce este just şi să apărăm principiile Alianţei. SUA şi România fac mult împreună pentru a promova securitatea, prosperitatea şi libertatea în regiune şi în întreaga lume", a spus Yee.

Totodată, diplomatul SUA a precizat că rămân multe lucruri de făcut, mai ales în contextul instabilităţii din regiune.

"Dată fiind instabilitatea din regiune, este necesar ca toţi aliaţii noştri să se unească pentru ca alte ţări să poată urma calea dumneavoastră. Şi în ţară, va fi nevoie de hotărâre şi curaj pentru a îngropa complet vestigiile trecutului, pentru a solicita responsabilizarea tuturor liderilor şi pentru a asigura transparenţa şi stabilitatea guvernării şi a aduce binevenite investiţii străine", a subliniat Hoyt Yee.

"Într-un sfert de secol s-au petrecut schimbări extraordinare; au existat greutăţi şi s-au făcut eforturi extraordinare, dar a existat şi extrem de multă speranţă (...) iar viitorul României este luminos", a mai spus asistent adjunct al secretarului de Stat american.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite