Adevărul Live, Monica Macovei despre atacurilor împotriva Justiţiei: Dacă nu era MCV, DNA nu mai exista

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Monica Macovei, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Europarlamentarul Monica Macovei a vorbit, astăzi, la Adevărul Live, despre atacurile politicienilor la adresa Justiţiei, despre rolul MCV în lupta împotriva corupţiei, dar şi despre pachetul de legi electorale adoptate în Parlament.

Asistăm la o ofensivă împotriva Justiţiei. Clasa politică, pusă cu botul pe labe, revine încet-încet. O să lămurim toate acestea împreună cu doamna Macovei, un port-stindard al luptei anticorupţie. Este evidentă ofensiva?

Este evidentă. Este evidentă. În loc să oprească din furat, din corupţie, din spălare de bani, politicienii încearcă să scape de anchete.  Asistăm la o ofensivă împotriva Justiţiei. Clasa politică, pusă cu botul pe labe, revine încet-încet. Am crezut că va veni momentul în care vor spune că nu se mai poate, ne oprim. Nu va veni niciodată acest moment. Ei tot timpul încearcă să oprească anchetele. A fost marţea neagră, apoi s-a pregătit legea amnistiei şi graţierii.  Părerea mea este că nu se vor lăsa. Ca atare, ochii pe ei tot timpul şi noroc că avem MCV. MCV nu e legat de Schengen, ca să fie foarte clar.

Sunt lucuri separate: să intrăm în Schengen, dar MCV să rămână. Au renunţat atunci imediat, cu şocul PSD de a pierde Ponta alegerile, dar acum ce fac: reduc termenele de prescripţie, exact pe dos faţă de cum e în Europa.  Noi suntem o instituţie arhaică, unde există prescripţie. Sau se spune că nu poţi să faci un denunţ după mai mult de şase luni. De ce să nu poţi face un denunţ după şase luni? Ei încearcă să fugă de anchete. Discuţia acestă nu se face în astfel de momente, în care politicienii sunt în criză. Procurorii sunt magistraţi şi independenţi, asta îi omoară pe politicieni.

Le-a dispărut frica din noiembrie?
 

Cred că le-a dispărut frica din noiembrie. Sau s-a atins vreo uşă sensibilă prin aceste anchete.  Probabil sunt unii afara cărora le e frică de faptul că unii dinăuntru spun despre ei. Trebuie să reţinem un lucru: judecătorii arestează, procurorii doar reţin. Celor care se plâng la CEDO, vreau să le spun că n-au nicio şansă. Poate lumea crede deja că vor câştiga. Potrivit standardelor CEDO, procuroii pot reţine pe cineva 6-7 zile. La noi este 24 de ore. Apoi judecătorul independent decide. Să fim sincer, nu e niciun dosar inventat.


Observăm aici o înţelegere transpartinică. Fostul preşedinte Traian Băsescu, care a fost luptător împotriva corupţiei, părerile de acum sunt nuanţate. De ce şi-a schimbat opinia?


Nu ştiu de ce şi-a schimbat opinia, dar e dureros că şi-a schimbat opinia, pentru toţi cei care am crezut în el. Nu avea de ce să-şi schimbe opinia, pentru că lucrurile merg în sens crescător. Anchetele avansează.
 

Domnia sa a spus că trei oameni promovaţi de el au arestat alţi trei oameni promovaţi de el. Este grav?

În 2005, am scris legea DNA, care a fost respinsă de Senat. Am şi povestit că, la Parlament, au venit senatori spre mine ca să le promit că schimb legea. La fel şi Voiculescu. Noroc că mergeam cu spatele, altfel se izbea de mine.Le-am promis atunci că o voi pune în dezbatere publică şi au votat legea aşa cum a fost. L-am propus atunci pe Daniel Morar, pe Papici. Pe doamna Bica n-am propus-o eu. A venit la toate interviurile, a candidat, dar n-am propus-o mai departe.
 

Domnul Băsescu povestea despre venirea dvs. la Justiţie, că domnia lui v-a impus PDL.


Lucram în Bosnia pentru Consiliul Europei şi eram în România pentru vacanţa de iarnă. M-a sunat, am discutat şi m-a convins că pentru reforma Justiţiei este nevoie de un ministru care nu are un trecut comun cu cei din partid. Să nu poată veni cinva să-ţi spună că ţi-am făcut un serviciu. Dar nu mă cunoştea preşedintele, nu ştia cât de departe voi merge.

Era credibil atunci?

Da, era credibil. Trebuie să rezolvăm aderarea la UE. Ca să intrăm, trebuia să rezolvăm corupţia politică. Era o răspundere colosală. Aşa am făcut DNA. Totul pleacă de la un om. Se poate face schimbarea cu un om. Am vrut să fie DNA condus de o persoană, iar procurorii să fie total independenţi. Trebuie să vrei, nu să-ţi pui un prieten.  Cum ANAF ar putea să se ducă după marii datorniici. Ponta s-a dus în statele arabe şi în loc să vină cu investitori a venit cu un jihad împotriva taximetrişltilor.

Credeţi că doamna Kovesi ar pleca de la DNA, lupta împotriva corupţiei poate fi pusă în pericol?

Sunt mai mulţi acolo care lucrează. Spre exemplu, domnul Nistor. Dacă rămâne unul din ei, nu e pusă în pericol. Însă dacă rămâne unul ca Tiberiu Niţu, pe care l-a pus Ponta după negocierea cu preşedintele Băsescu, atunci e o problemă. L-am văzut la interviu şi pe cel propus pentru DIICOT.

Horodniceanu.

Nu mi-a plăcut. Nici nu-l cunosc, dar nu mi-a lăsat impresia că va lupta cu crima organizată, pentru că asta face DIICOT-ul, se ocupă de trafic de arme, de copii, de droguri, antispionaj şi antiterorism. Toate acestea sunt în DIICOT şi sunt extrem de importante. 


Judecătorii s-au speriat de campania aceasta împotriva arestului preventiv şi au dat decizii de arest la domiciliu?
 

Nu cred că s-au speriat. Un judecător care a fost drept şi corect până acum, nu cred că se va schimba. Cei care nu au fost corecţi, nu vor fi în continuare. Sunt judecători care au fost terfeliţi.  Acesta este riscul pe care şi-l iau. Nu oricine poate fi judecător sau procuror. Trebuie să fii tare, să fii foarte bun profesionist. Lucrurile astea sunt legate: când esţi foarte bun profesionist, eşti puternic.


Dintre toţi politicienii de vârf, doar câţiva mai sunt în arest preventiv.

Poate că nu mai e nevoie. Arestul preventiv e justificat de gravitatea faptei, de faptul că poţi distruge probele, poţi influenţa martorii. Atunci când există astfel de riscuri, judecătorii dispun măsura arestului preventiv. Poate că ancheta a ajuns în stadiul în care nu mai e nevoie de arest preventiv.

Politicienii reclamă foarte vehement arestul preventiv.
 

Politicienii se luptă cu procurorii: dacă procurorul nu porneşte o anchetă, nu se ajunge în faţa judecătorului. De asta politicienii spun că procurorii arestează. Nu e adevărat. Judecătorul arestează. Arestul preventiv se practică în toată lumea asta.  Apropo de cuvântul turnat: Vorbim despre un copil care toarnă alt copil să i-a stricat o jucărie? Trebuie să spui cu cine ai comis infracţiunile, ceea ce se practică în toată lumea. Cum să ajungi la capul reţelei, dacă unul nu spune despre ceilalţi? Asta nu se numeşte turnătorie. Acum nu turnăm la securitate pe nimeni. Aici e vorba de oameni care au comis infracţiuni.
 

În SUA, dacă avocaţii au un indiciu din care rezultă că ar rezulta corupţie la un alt coleg avocat, sunt obligaţi să spună. La fel cu judecătorii. Sunt obligaţi să spună, altfel zboară şi ei. Nu e nicio turnătorie. Oamenii care au comis fapte penale să spună despre toţi. Asta e instituţia denunţului. Dvs. nu puteţi face un denunţ, faceţi o plângere, pentru că nu sunteţi cercetat. Să nu creadă lumea că prin arestul la domiciliu a scăpat cineva. Ancheta continuă, procesul continuă. Aduc aminte că condamnatul Voiculescu n-a fost nicio zi în arest preventiv şi a luat 10 ani.

Cum se vede la Bruxelles ce se întâmplă la noi?

DNA se vede foarte bine, şi asta de mulţi ani de zile. Este vedetă, se scrie de bine în presa străină, aici nu se scrie, în presa română. Este folosită ca exemplu şi pentru state vechi din UE. Avem o instituţie eficientă care se luptă cu corupţia. Politicienii care vor să pună beţe în roate sunt văzuţi foarte prost.  Cum a fost văzut foarte prost şi lobbyul făcut de Ponta pentru oprirea MCV. Sau încercarea de a modifica Codul penal. Cu încercările de acum au mai amânat MCV-ul.

Cum poate să ne ajute Bruxellesul în situaţia în care parlamentarii schimbă Codul Penal?


Poate ieşim şi noi pe stradă. La Chişinău au ieşit pe stradă 40.000 de oameni împotriva hoţiei. MCV contează, altfel nu s-ar zbate să-l scoată. Se fac rapoartele Comisiei şi de două ori pe an vin experţii europeni şi au în evidenţă cazurile. Dacă nu exista MCV, am convingerea că DNA nu mai exista. Era unită cu DIICOT, erau schimbaţi procurorii. MCV a ţinut DNA în viaţă. De asemenea, Ambasadele intervin. Vrem investiţii, vrem bani? Atunci să respectăm legea, nu o schimbăm atunci când nu ne convine.

 
Sunt şi voci care spun că ce vin ambasadele să ne spună nouă cum să facem.

 La nivel dimplomatic, o să ne luăm numai palme. Hai să avem onoare.


Ce riscă populaţia?

Se izolează România economic, iar orice investiţie înseamnă locuri de muncă. Pasul doi este să le luăm banii celor condamnaţi. Din păcate, ANAF nu recuperează banii din aceste condamnări. Sunt sute de milioane de euro pe care ANAF trebuie să-i ia de la condamnaţi. Nu înţeleg de ce Ministerul de Fiananţe a secretizat procedura în cazul Grupului Intact. În schimb, ANAF, care este politizat, se duce la Vama Veche.

Este ireversibilă lupta împotriva corupţiei sau riscăm să ne întoarcem de unde a plecat?


Vedem că nu se lasă politicienii, deci lupta anticorupţie nu e ireversibilă. Ei pot schimba legile, deci pot opri anchetele şi procesele. Din punctul de vedere al judecătorilor, da, este ireversibilă, pentru că acei oameni nu se mai schimbă. Însă nu şi din partea politicienilor.  Domnul Borbely nu poate fi anchetat, pentru că nu i s-a ridicat imunitatea. Săptămâna trecută a fost la Bruxelles, în calitate de preşedinte al Comisiei de politică externă, la o întâlnire cu parlamentari din alte state. Am fost cu dânsul în avion. Acolo le-a spus că anchetele din România făcute de DNA au caracter etnic. A spus că el a fost anchetat de DNA pentru că este maghiar. A povestit cum a fost la Szolt Nagy în închisoare şi au plâns împreună.

La audierea Laurei Codruţa Kovesi cum a fost?


Să vă spun cum a fost cu MCV. De la noi a fost doamna Kovesi, Laura Ştefan de la ExpertForum, a fost un expert irlandez care ştia foarte bine ce se întâmplă în România şi le-a răspuns foarte bine celor de la PSD. Uitându-ne la România şi la Bulgaria, Bulgaria era la pământ. Doamna Kovesi a prezentat cifre, lumea a fost încântată, a fost foarte bine pentru România.


Parlamentarii încearcă să schimbe Codul Penal.
 

Din cei 10, cinci sunt anchetaţi penal. Hai să spunem asta! Sunt anchetat penal şi adopt o lege ca să scap. E conflict de interese.

S-a votat un pachet de legi electorale. Nouă ni s-a părut că încalcă principiile democraţiei.

Am cerut preşedintelui Iohannis să o retrimită la Parlament şi să ceară alegeri din două tururi de scrutin. Trebuie să lovim în reţeau baronilor şi în reţeau de furt din bani publici. Eu aş fi vrut şi limitarea mandatelor, la două. Sper că preşedintele să retrimită legea la Parlament.

PNL a votat, cot la cot, cu PSD legea aceasta.

Am tot mai multe motive să cred că USL trăieşte. PNL are acelaşi interes să-şi menţină baronii.  Preşedintele trebuie să fie mult mai ferm.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite