Adevărul Live: Daniel Constantin, despre fuziunea cu PLR: Vom fi a treia forţă din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a fost  invitat, marţi, la Adevărul Live, unde a vorbit despre fuziunea cu partidul format în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu, despre relaţia cu Dan Voiculescu, fondatorul PC, dar şi despre competitivitatea agriculturii româneşti în UE.

Principalele declaraţii: 


Cum influenţează Codul fiscal agricultura?

Este un lucru pe care îl aşteptăm de foarte mult timp. Este posibil ca reducerea de TVA să fie extinsă de la 24% la 9% şi la alte categorii de produse. Am discutat ieri cu cei din industria laptelui şi alte industrii. 

Problema este de relansare a consumului de lapte. Avem o experinţă cu produse de panificaţie şi morărit. aqcolo s-a văzut o reducere a preţului cu 12%. Cel mai probabil va exista pragul intermediar de 20% de reducere a TVa la toate produsele. 

În contextul noului Cod Fiscal va fi eliminată total taxa pe stâlp în agricultură. Ea ar fi produs costuri foarte mari.  Am cerut-o de foarte mult timp. Ea ar fi produs costuri foarte mari pentru întreaga industrie. Ar fi creat dezechilibre: platformele betonate etc. 

O altă chestiune este producţia medie care este destul de scăzută. Se va da posibilitatea autorităţilor locale să elimine impozitul care se plăteşte pe utilajele agricole. Asta, coroborată cu facilităţile pentru accesarea fondurilor europene, va duce va retehnologizarea agriculturii româneşti. 

Suprataxarea terenurilor nelucrate: Era o măsură mult aşteptată. Azi nu avem mai mult de 300 mii de ha nelucrate şi va stimula folosirea lor, prin introducerea unei suprataxări. 

Conceptul de cooperativă este total diferit. Dorim să ne întoarcem la un principiu modern de creare a coopertivei. Ele funcţionează în toate statele dezvoltate. În Franţa, de exemplu. Când eşti într-o cooperativă ai o posibilitate mult mai mare de negociere cu procesatorul. 

Despre revenirea la cooperative:

Cei din zona de munte au spus că nu doresc să se întoarcă la cooperativă. Oamenii au amintirea cooperativei realizată forţat în comunism. Conceptul de cooperativă în ziua de azi este diferit. Cooperativa înseamnă muncă la comun. 

Politica este în acest sens: de a pune fermierii să lucreze în comun, să creem aceste cooperative. Principala preocupare este să întărim forţa fermierului în ţara noastră. Desigur că trebuie să avem şi o industrie foarte puternică. Toate fondurile europene vor merge către cei care vor să aplice ca şi cooperativă. Azi se va publica ordonanţa prin care schimbăm sistemul în care realizăm plăţile directe. Din 2015 venim cu o plată stimulativă. 

Fermierii cum pot transmite amendamentele la noul Cod Fiscal?

Codul Fiscal va merge la Parlament şi toţi fermierii pot face amendamente. Însă toţi fermierii au fost consultaţi la ministerul Agriculturii şi toate amendamentele le-am transmis către ministerul de Finanţe. Există o preocupare a primului ministru de avea cât mai repede un TVA redus. 

Ce a dus la creşterea exporturilor, deşi avem probleme cu procesarea?

În 2013, am reuşit să avem prima balanţă comercială pozitivă: am exportat mai mult decât am importat. Anul 2014 a dus la consolidarea acestei situaţii şi la consolidarea imaginii României ca un exportaotr serios. S-a ajuns la această situaţie datorită accesului la fondurilor europene.

S-au făcut eforturi de a investi în zona de irigaţii. Am pornit un plan serios de investiţii în zona de irigaţii şi avem contracte de 140 milioane de euro investiţi în infrastructura secundată. Am avut acces la fonduri europene şi faptul că am început să plătim subvenţiile la timp...Fondurile avute la dispoziţie prin PNDR au dus la creşterea tehnologizării. 

În ultimii doi ani, odată cu creşterea exporturilor, am reuşit să creştem cu 1% şi exporturile către alte pieţe, să le spunem terţe, decât principalul partener reprezentat de UE.

În premieră vă spun că azi de dimineaţă  am primit confirmarea că, în urma unor eforturi care se fac de trei ani, în sensul că Unitatea Sanitar Veterinară a mers acolo,iar cei din China au venit aici şi au semnat diferite memorandumuri care au culminat cu un memorandum semnat de mine şi de ministrul Agriculturii din China.    

Ca urmare, pentru prima dată o companie românească va exporta carne congelată de porc pe piaţa din China. Este pentru prima dată când România exportă în China. Este primul pas, dar este unul important.  

Când va avea loc fuziunea cu partidul domnului Tăriceanu, PLR?

În prima fază ne-am propus să avem comisii şi de o parte şi de alta ca să vedem dacă putem realiza această fuziune.Există o voinţă politică majoritară şi la nivelul PC, şi la nivelul PLR.Săptămâna viitoare, pe 24 martie, ne-am propus să avem un răspuns al celor două comisii. Dar probabil că va mai dura.  Fuziunea trebuie realizată în cel mai scurt timp cu putinţă. În statutul nostru este specificat că fuziunea este aprobată de Consiliu. Şi nu avem termen pentru organizarea Consiliului. Partidul nou format, care va stabili separat un preşedinte în 2017, va merge separat în alegerile locale. Până în septembrie-octombrie ar trebui să avem candidaţii pentru alegerile locale. 

Care este orientarea ideologică?

Va fi un partid de centru-dreapta. Trebuie să creem o alternativă. Când s-a format USL, noi tot cu PNL am fost într-o alianţă de centru-dreapta. PC a fost întotdeauna de centru-dreapta, chiar dacă a făcut parte din alianţe în care partidul majoritar a fost de stânga. 

Domnul Dan Voiculescu se opune fuziunii

Azi nu fac altceva decât să mă gândesc la binele partidului. Nu ştiu dacă se va mai numit partidul Conservator sau nu. Avem datoria să formăm grupuri parlamentare. Este voinţa partidului de a forma acea alternativă şi că mesajele din program se vor auzi. Nu poţi face acest lucru cu un partid foarte mic.

Respect opinia domnului Voiculescu, dar trebuie să mă supun majorităţii din partid. M-am consultat cu domnului Tăriceanu. Propunerea mi-a aparţinut mie şi domnului Tăriceanu. 

Aţi putea fi a treia aforţă din Parlament?

Da, pentru că UNPR nu are grupuri parlamentare. Cei din PNL nu sunt pregătiţi să preia guvernarea. Iar programul lor de guvernare este o glumă. Nu cred că oamenii sunt pregătiţi să preia destinele ţării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite