VIDEO Vasile Dâncu: Dragnea este primul preşedinte care decupleză baronii locali de conducerea centrală. Ponta va pleca de la Guvern de bună voie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Vasile Dâncu, directorul IRES, a vorbit, la Adevarul Live, despre cum se va schimba PSD după votul de duminică. Dâncu apreciază decizia lui Dragnea de a le interzice baronilor locali să candideze în conducerea centrală a partidului şi crede că Victor Ponta se va retrage în linişte de la guvernare.

Adevărul: Am văzut că la scrutinul intern al PSD s-au împărţit nişte chestionare sociologice. 

Vasile Dâncu: Aceste chestionare vor să construiască un control social asupra partidelor, pentru că partidele nu-şi aparţin numai sieşi. Această închidere a PSD, care a dus şi al sintagmele de baroni locali, astfel se verifică prin această anchetă imensă care sunt problemele locale şi care sunt urgenţele naţionale. Nu este un lucru rău pentru a construi un program pentru partid.În plus, a fost un exerciţiu de mobilizare, pentru că PSD nu are alături o armată de intelectuali care să spună ce frumoasă este social-democraţia. 

Toată lumea a vorbit despre alegerea unicului candidat. Dragnea pleacă cu această imagine. 

Dâncu: Nu trebuie să-l obsedeze acest lucru, nu are nimic din datele pe care le au candidaţii unici. E un băiat care s-a născut la ţară, vine din Teleorman. 

Şi Ceauşescu venea de la ţară. 

Dâncu: Erau alte condiţii. Dragnea are parte aşa de munca, seriozitatea, pragmatismul şi talentul de a organiza oameni. Asta este foarte important pentru un partid, pentru că-l deschide spre oameni, spre lume.

Şi va exclude baronii din conducere.

Este primul preşedinte care reuşeşte să decupleze baroni locali de conducerea centrală. A dispărut acest baraj în jurul liderilor pe care îl făceau preşedinţii organizaţiilor locale. Toţi preşedinţii PSD au încercat acest lucru, ştiu foarte bune, dar numai Dragnea a reuşit. 

Liderii locali îşi vor pune urmaşii în teritoriu, în timp ce ei vor veni la centru. 

Poate la alt Congres. Mai avem câteva zile până la acest Congres şi nu cred că vor renunţa la funcţia din teritoriu pentru a veni la Bucureşti. Forţa lor stă în faptul că au fost votaţi la nivel local. În teritoriu sunt cu adevărat şefi. 

S-a încheiat bătălia luI Dagnea cu Ponta?

Cred că da. Ponta a ieşit din postura de conducător al PSD şi cred că vrea să iasă din acest angajament guvernamental de bună voie. Cred că Ponta a ales să iasă din şefia PSD şi nu cred că mai are o bătălie cu Dragnea, ci mai degrabă un ping-pong prietenesc. Ponta ştie că a fost secondat cinstit şi corect de Liviu Dragnea, ştie că Dragnea i-a fost unul dintre cei mai fideli colaboratori. Cred că Ponta se uită mai degrabă cu detaşare la partid, nu cred că mai are vreo bătălie. Cred că vrea să-şi facă treaba la Guvern pentru a lăsa o impresie bună. 

Credeţi că se va retrage Ponta până la parlamentarele din 2016?

A declarat că nu se va retrage. Nici partidul nu cred că va acţiona împotriva fostului său preşedinte. Este iraţional să-ţi dai jos propriul premier pentru o iluzie, pentru cioara de pe gard. 

E nevoie ca PSD să condamne comunismul?

E o iniţiativă a domnului senator Ilieşiu. Acest lucru trebuie gândit foarte bine. Condamnarea comunismului făcută de Traian Băsescu nu a avut ecoul scontat. Ba dimpotrivă, de atunci a început seria suspndărilor pentru preşedintele Băsescu. Cred că ar trebui găsite modalităţi pentru a evalua corect locul comunismului în regimurile totalitare. Trebuie să scriem o istorie a comunismului şi să avem gesturi foarte ferme de desăpărţire de trecut. 

PSD are această povară a comunismului?

Este o chestiune de dispută politică. În politică se vorbeşte foarte uşor despre orice. Eticheta de neocomunist nu mai prinde. Am făcut sute de studii pentru toate partidele. PSD are cel mai tare această etichetă de partid corupt, o etichetă foarte bine speculată de adversarii politci. În această situaţie trebuie schimbate generaţiile.

Dragnea are câteva măsuri concrete pentru a scăpa PSD de eticheta corupţiei?

Nici jumătate din actualii vicepreşedinţi nu vor fi pe listă. Primul examen pe care îl poate da Dragnea este acesta: echipa. Un alt mesaj este că a rupt lanţul influenţei baronilor locali, prin interdicţia de a candida pentru un loc în conducerea centrală. Modul în care vor fi promovaţi oameni pe liste va fi o altă măsură importantă. O cultură a integrităţii într-un partid însemană a găsi resorturi pentru a sancţiona proprii lideri. Nu suntem obişnuiţi să votăm cu mâna sus excluderea unui coleg. PSD este obligat să facă asta. Este un timp al schimbării pe care trebuie să-l înţeleagă toată lumea. În 2016 s-ar putea să conteze mai mutl echipa, oferta, vor fi mai importanţi lideri organizatorici ca Dragnea sau Blaga. Nu mai există liderii locomotivă de partid. Se mută accentul de pe jocul politic pe program. Congresul PSD trebuie să fie o rupere bruscă de trecut.  

Cum ar trebuie să se raporteze PSD la votul prin corespondenţă?

Votul prin corespondenţă este o demagogie. Este foarte complicat de făcut un vot prin corespondenţă eficient. Nu se poate face un astfel de vot fără să te înregistrezi înainte. PSD trebuie să rezolve legătura cu diaspora. Trebuie un minister al diasporei, care să creeze mecanisme culturale. Noi trebuie să păstrăm legătura cu această populaţie. Ei sunt cei mai buni investitori străini pentru noi. Votanţii PSD au aproape 60% din membrii de familie care lucrează în străinătate. Diaspora nu este captivă dreptei. Eu nu cred că un partid de stânga mereu dă şi nu taie de la nimeni. PSD trebuie să dea o lege a salarizării unitare. Nu poţi ca de fiecare dată când mergi la Guvern să primeşti ceva. Imaginea nu se schimbă făcând o contrapropagandă. Poţi să schimbi o imagine negativă cu foarte multă muncă. 

I-aţi spus aceste lucruri şi lui Dragnea?

Da, chiar mai mult decât atât. Discutăm des. Liviu Dragnea vorbeşte cu multă lume, întreabă ce se poate face. Am fost surprinsă să-l văd că interacţionează şi cu o echipă de la Uniunea Scriitorilor. Liviu Dragnea nu crede că ştie totul despre lume. Această modestie, care nu dă bine la început, dacă o va păstra, dacă nu i se va urca la cap, îl va ajuta. 

Nu se va schimba?

Nu-l va schimba deloc. El era conştient că are foarte multă susţinere în partid, Mai degrabă a fost o povară.Contează pe cine îşi ia alături. Există lideri care îşi iau numai consilieri de comunicare.  Cei care îşi adună în jurul lor oameni mai deştepţi decât ei, au o şansă. L-am văzut pe Dragnea un lider care preţuieşte oamenii cu expertiză. 

N-ar de gând să-şi facă un doctorat?

Mi-a spus că nu înţelege de ce oamenii politci au nevoie de doctorate. 

Sunt întrebări de la cititori referitoare la plagiat.

Plagiatul este inacceptabil. Distruge viaţa ştiinţifică. Avem prea mulţi doctori. Doctoratele nu le dau o competenţă în plus oamenilor aflaţi la guvernare. Nu se dau doctorate la guvernare. 

Ce se va întâmpla dacă Dragnea nu obţine achitarea?

Cred că Dragnea a ales deliberat să nu amestece lucrurile.A plecat foarte repede din toate funcţiile după prima sentinţă. Incriminarea lui Victor Ponta a lăsat partidul într-o situaţie foarte dificilă. Dragnea crede că e nevinovat, dar dacă Justiţia va decide altceva, se va găsi o soluţie alternativă. 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite