Sulfina Barbu, colegă cu Udrea în Guvernul Boc: În Guvernul cu PSD, din toţi miniştrii, Elena Udrea avea o relaţie mai apropiată cu Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sulfina Barbu
Sulfina Barbu

Vicepreşedintele PNL, Sulfina Barbu, a vorbit, în emisiunea Adevărul Live, despre ultimele negocieri ale PNL pentru a forma o nouă majoritate parlamentară, dar şi despre scandalul declanşat de Elena Udrea referitor la implicarea serviciilor secrete în campania electorală.

În ce notă citiţi răbufnirea Elenei Udrea?

Probabil că atunci când oamenii ajung în situaţii dificile încearcă să-şi demonstreze nevinovăţia publică. Este şocant să vezi că un om politic care s-a aflat în funcţii importante nu a dezvăluit aceste lucruri atunci când s-au întâmplat. Era evident că vorbim de mai multe încălcări ale legii. Faptul că nu a spus nimic despre ele, că a avut cunoştinţă, mă duce cu gândul că au avantajat-o în vreun fel la acel vreme. Intră la categoria tăinuitorilor.

Vă aşteptaţi ca Elena Udrea să aibă influenţa de care vorbeşte? Să spună că mergea la premierul României pentru a discuta despre numirea procurorului-şef al DNA.

Nu intra în atribuţiile sale. În timpul în care am am format un Guvern de coaliţie cu PSD, este adevărat, că din toţi miniştri părea că doamna Udrea are o relaţie mai apropiată cu domnul Ponta, care era de la PSD. Asta o puneam pe seama faptului că se cunoşteau de mai mult timp. Am sesizat o relaţie mult mai apropiată între doamna Udrea şi domnul Ponta decât avea cu alţi miniştri.

Aţi adoptat un cod de etică în partid, în urmă cu vreo doi ani. Spuneţi despre nişte regulamente pentru instituţiile din ţară, dar problema o reprezintă calitatea oamenilor.

Sulfina Barbu: Am toată convingerea că noul PNL va ţine cont de mecanisme foarte clare, transparente de selectare a oamenilor.

Adevărul: Va avea PNL curaj să îi spună unui primar condamnat cu suspendare, de exemplu, să îi spună unui primar să nu candideze?

Sulfina Barbu: Absolut. Urmează să discutăm despre asta. Din martie facem proces de înscriere pentru consilieri locali şi judeţeni. Intră într-un program de instruire profesională, trebuie să fie specializat pe un domeniu, conform hotărârii Consiliului şi după acest program de instruire există şi o evaluare. Sunt 40.000 de consilieri la nivel naţional. Oamenii ăştia trebuie să aibă habar de ce se întâmplă în Consiliul Local.

Adevărul: Ce aşteptaţi să se întâmple la servicii?

Sulfina Barbu: Avem doi conducători la servicii care sunt militari. Din acest motiv şi sunt interimari. Sunt convinsă că un interimat foarte lung la SIE sau la SRI nu este recomandat. Cred că este important ca preşedintele să aibă încredere în persoanele respective.

Avantajul unui om politic este că obţine sprijin mai uşor în Parlament. Pentru un om care îndeplineşte toate criteriile dar este şi un politician cu o mare credibilitate, reprezintă pentru astfel de funcţii un avantaj cunoaşterea mediului politic din interior. Aş vrea să amintesc că PNL a depus o iniţiativă pentru modificarea procedurilor de ridicare a imunităţii în Parlament. Să fie vot deschis în comisie, asumat, în următoarele 24 de ore să meargă solicitarea în plen, la oricare dintre Camere. Noi vrem eliminarea acestei proceduri cu vot secret, pentru că acest lucru, aţi văzut, dă frâu liber multor speculaţii. Fiecare se laudă că a votat pentru, dar când vezi voturile, aceste lucruri nu se verifică.

 Sulfina Barbu la Adevarul Live FOTO David Muntean

Noi vrem transparenţă totală .

Mă întorc la raportul MCV. Care a fost principalul reproş? Că a stat în calea justiţiei. Vom vedea dacă au înţeles şi cei de la putere. Vor certifica lucrul acesta dacă vor fi de acord cu modificările celor două regulamente. Trebuie să avem reguli clare, comportament consecvent, dar nu bazat pe ce a spus domnul Iohannis, ci pe regulile noastre.

Atunci va fi testul de foc al României. România încă nu e pregătită pentru ridicarea MCV. Dacă raportul nu e 100% pozitiv, nu ne putem aştepta să fie ridicat. Declarativ, vrem toţi. Declarativ, şi dânsul spune că ar fi bine să avem mecanismul. Să ne ţinem de cuvânt că ceea ce vom promite să facem, vom face.

Adevărul: Aţi început în forţă sesiunea. Cred că vă doriţi şi o majoritate parlamentară.

Sulfina Barbu: Victor Ponta a pierdut alegerile candidând din poziţia de prim-ministru. Votul a venit din cauza proastei guvernări. Dânsul se face că nu înţelege asta. De bun simţ era să demisioneze şi să lase posibilitatea formării unei majorităţi parlamentare. Noi avem datoria să depunem toate eforturile constituţionale să aducem un nou guvern în fruntea ţării. Suntem convinşi că asta vor românii. Uitaţi-vă la situaţia economică, la infrastructură, la fondurile europene. Nu mai vorbesc că am intrat în exerciţiu financiar nou pentru care nu suntem pregătiţi. Nici azi nu avem programe operaţionale aprobate.

Adevărul: E mai bine pentru PNL să intre acum la guvernare? Sau să îl lase pe Ponta?

Sulfina Barbu: E datoria noastră să reparăm România. Datoria noastră este să mergem cu programul de guvernare şi cu scheletul moţiunii de cenzură la fiecare parlamentar. Chiar şi cei care susţin guvernul sunt nemulţumiţi de el. Vă dau un exemplu: noul mecanism de repartizare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor. Sunt avantajate comunele mai sărace din Olt şi Teleorman. Majoritatea comunelor primesc sume foarte mici iar aceste sume merg către funcţionare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite