Cartianu, despre „fuga“ lui Victor Ponta din faţa emisarului SUA : „S-a compromis complet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Grigore Cartianu a comentat, la Adevărul Live, declaraţiile premierului Victor Ponta care a fost acuzat, la sfârşitul săptămânii trecute, că s-a „ascuns” de oficialul SUA care a vizitat România.

Victor Ponta, timp de cinci zile, a dispărut complet. Nu a adresat niciun mesaj, nicio informaţie naţiunii, doar urări scurte lui Gâdea şi Corlăţean. Când a plecat, nu a pus informaţii pe site-ul Guvernului sau pe pagina personală de Facebook. Cine conducea Guvernul ? Dragnea nu ştia unde e Ponta şi dacă revine. Ponta putea fi sub pat, putea fi la Duda sau s-a dus la ciobanul Ghiţă”, a comentat Grigore Cartianu, la Adevărul Live, “dispariţia premierului”.

În opinia sa, conducerea Guvernului nu ar fi putut să fie asigurată de vicepremierul Liviu Dragnea,  dacă acesta din urmă nu a fost delegat de Ponta.

“Dacă e să-l credem pe Dragnea, nu l-a împuternicit să conducă Guvernul. Era uzurpare de funcţie, dacă Dragnea îşi asuma conducerea. Drept urmare, timp de cinci zile România nu a avut Guvern. Mă gândeam că Ponta se scoate cumva fugind din faţa Victoriei Nuland ducându-se la funeraliile lui Sharon. Cumva se scotea, parţial, ca imagine, a mai spus Cartianu.

Totodată, el a subliniat că, în ciuda faptului că vizita premierului a fost una privată, absenţa liderului Executivului ar fi trebuit comunicată public.

Şi la Sarmizegetusa a făcut o gafă. Era închis pentru turişti, dar a avut acces. Atunci, toate poveştile astea erau reflectate public. Alea erau vizite oficiale? În fiecare zi, pe Facebook, ne spunea unde e. Vizita este privată în Italia, deşi la câteva zile după concediu, mai urmează un concediu? Pe de altă parte, deşi vizita în Italia era privată, programul său e oficial. Faptul că pleacă într-o vizită privată, că lipseşte de la Guvern, e chestie oficială. Faptul că nu am prim-ministru la Guvern trebuia comunicat. Ce face el este o batjocură”, a comentat jurnalistul.

Referindu-se la editorialul publicat de  Andrei Pleşu pe site-ul “Adevărul”, Cartianu a declarat că abordarea unor astfel de subiecte, de către intelectualii “de calibru”, este imperativă.

Nu poţi, ani de zile, să scrii săptămânal în plan politic şi apoi să dispari cu lunile sau cu anii. Tu nu eşti politician, eşti voce preţioasă a cetăţii. Nu sunt mulţi de calibrul ăsta, drept urmare mi se pare un act de laşitate să te dai la o parte. E nevoie să intri în arenă. Cu atât mai mult îl preţuiesc pe Andrei Pleşu. Ştie că va primi înjurături, că Gâdea îi va mai dedica vreo emisiune, ca şi cum gândacul poate ridiculiza elefantul”, a mai spus Cartianu.

Cartianu despre „fuga” lui Victor Ponta din faţa emisarului SUA

“Când Andrei Pleşu caracterizează un personaj, nu face excese. Are o mare putere de convingere şi o frază atât de evoluată, încât nu e nevoie să facă niciun exces. E convingător”, a adăugat jurnalistul.

În ce priveşte subiectul respectivului editorial, Cartianu a opinat că premierul Victor Ponta şi-a pierdut o parte din simpatizanţi în contextul vizitei efectuate de Victoria Nuland.

 Părerea mea este că Ponta s-a compromis pentru un anumit public din România”, a punctat Grigore Cartianu.

În ce priveşte petiţia adresată de Antena 3 liderilor de la Washington, jurnalistul consideră că astfel de petiţii sunt irelevante. “Petiţiile valoroase, de care trebuie să ţii seamă, sunt cele semnate de o mie de oameni, poate, dar nume grele – elita. De ce nu a semnat Andrei Pleşu petiţia asta, Andrei Şerban, Ion Caramitru ? În afară de intelectualii arondaţi USL, cine a mai semnat ?”,a întrebat, retoric, Cartianu.

În ce priveşte evoluţia alianţei USL, Cartianu a opinat că liderul PNL Crin Antonescu nu va fi susţinut de PSD pentru Preşedinţia României.

“PSD nu va accepta condiţii din partea lui Antonescu. Antonescu ce pârghii mai are? Să plece de la guvernare ? Lui i-ar conveni să pozeze în opozant al Guvernului, cum a făcut Geoană în 2009, dar nu i-a folosit prea mult. Social-democraţii sunt decişi să îl pună pe Ponta preşedinte, dar Ponta face greşeli enorme. Guvernul Ponta este cel mai prost guvern postdecembrist”, crede Grigore Cartianu.

În opinia sa, activitatea Guvernului actual a avut consecinţe negative asupra reputaţiei României în Europa.

Sunt instituţii distruse programatic. Guvernul nu e în stare să treacă o lege importantă, toate aproape se dovedesc neconstituţionale. Regionalizare, descentralizare, totul pică pe capete”,  a continuat jurnalistul.

Tot el a subliniat că, la ora actuală, fostul preşedinte Ion Iliescu a luat distanţă” de Victor Ponta.

“Experimentul ăsta istoria îl va consemna. E o paranteză nefericită în istoria României şi tragic este că Ponta are abilităţi în comunicare. El comunică destul de eficient către un anumit electorat. Nu e vina electoratului respectiv, sunt victime. Aici, Voiculescu are un rol îngrozitor în istoria României. Acum, până şi Ion Iliescu ia distanţă de Ponta”, a arătat Cartianu.

Jurnalistul a comentat şi postările apărute pe blogul fostului premier Adrian Năstase, referindu-se la cele redactate de când a fost închis.

“E mai prolific decât Eminescu. E foarte productiv. Urmare a acestei producţii, va trebui iar o reducere de pedeapsă, pentru că are activitate intelectuală. Textele astea le pune într-o carte, din nou. E interesantă prima scrisoare a lui, în care spune că nu doar Băsescu e vinovat de condamnare, ci şi alţii pentru inacţiune – şi aici se referă la PSD în primul rând”, a explicat Cartianu.

După părerea mea, Ponta se va prăbuşi zgomotos. Întrebarea este când – anul acesta, anul viitor? Şi Băsescu stătea bine în sondaje şi a coborât”, a conchis Grigore Cartianu.

Premierul Victor Ponta a oferit prima reacţie după vizita Victoriei Nuland la Bucureşti, în emisiunea „Sinteza zilei“, la Antena 3. 

Premierul a anunţat că a fost plecat, cu familia, în Italia, acolo unde s-a întâlnit cu liderul socialiştilor italieni în vederea congresului Partidului Socialist European de luna viitoare.

Mai multe surse independente au arătat că Victor Ponta s-a aflat în ţară în ziua venirii oficialului american, dar nu a dorit să  se întâlnească cu aceasta.


Citeşte şi:

Andrei Pleşu: Unde a fugit băiatul vesel din ţară tristă 

 Ultimile lui isprăvi m-ar fi îndemnat să aleg titlul: „Un mistreţ lăsat liber în grădina de zarzavat!” Dar nici insul n-are anvergura mistreţului, nici ţara nu arată a prosperă grădină de zarzavat. Domnul Ponta nu e „prost”, în sensul curent al termenului. E băiat „isteţ”, miştocar, mare strateg de mici fiţe mediatice, scrie Andrei Pleşu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Victor Ponta: „Am fost într-o vizită privată în Italia. Victoria Nuland a venit pentru un subiect confidenţial, discutat în CSAT“

Premierul Premierul Victor a oferit prima reacţie după vizita Victoriei Nuland la Bucureşti, în emisunea „Sinteza zilei“, la Antena 3. Premierul a anunţat că a fost plecat, cu familia, în Italia, acolo unde s-a întâlnit cu liderul socialiştilor italieni în vederea congresului Partidului Socialist European  de luna viitoare.

Emisarul SUA: Mesaj ferm, în mănuşă de catifea

Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat american John Kerry, le-a transmis politicienilor români un mesaj echilibrat, dar clar: lăsaţi Justiţia în pace.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite