Alina Gorghiu: Eu şi Blaga ne-am văzut cu reprezentanţii Casei Regale cu o zi înainte să se vadă Dragnea, dar nu ne-am lăudat; Cioloş nu va fi membru PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a vorbit, la Adevărul Live, despre oferta făcută de liberali premierului Dacian Cioloş pentru intrarea în PNL, încercarea realizării unei construcţii politice anti-PSD, dar şi despre rezultatele înregistrate de liberali la alegerile locale din 5 iunie.

 Ieri aţi avut o întâlnire cu premierul Cioloş în care i s-a cerut şi intrarea în PNL. Cum a fost discuţia cu Cioloş?

Cred că e mai important să spun că întâlnirea a fost una foarte bună, o întâlnire post-alegeri locale cu o agendă complexă. S-a zăbovit destul de puţin pe tema aproprierii premierului de PNL, un singur coleg a ridicat această discuţie. Am discutat de la aparatul guvernamental dominat de PSD-işti la ora actuală, până la proiectele pe care premierul le are şi cu care vrea să vină în Parlament.  

Haideţi să vă dau din casă, deşi nu o fac de obicei. Am vorbit şi despre legea care reglementează statutul Casei Regale. Este un proiect - şi mă bucur că a spus-o şi primul ministru apăsat - discutat cu experţii Casei Regale şi cu experţii Guvernului. Din păcate, acest lucru a fost oarecum stricat din cauza faptului că domnul Dragnea a simţit nevoia să se deucă la Casa Regală cu presa după el şi să se erijeze în iniţiatorul acestei iniţiative legislative. Vă mărturisesc că, cu o zi sau două înainte, am avut, eu şi domnul Blaga, o discuţie cu Principesa Maragareta. 

Deci v-aţi văzut şi dvs cu Principesa.

Ne-am văzut cu o zi înainte să se vadă domnul Drganea, dar n-am simţit nevoia să ne lăudăm al presă sau să chemăm presa după noi, pentru că esenţial ca un asmenea act legislativ să existe şi să aibă suportul tuturor forţelor parlamentare. 

Ce ar trebui să reglementeze această lege?

În principal, vorbim de statul juridic al Casei Regale în România, astfel încât un reprezentant al Casei Regale care merge la Bruxelles să se poată duce din partea statutul român. Mi se pare nefiresc că nu există un statut al Casei Regale în 2016. Parlamentul va adopta o asemenea iniţiativă legislativă.

Aţi fost nemulţumită de mai mulţi miniştri? I-aţi înşirat lui Cioloş?

Au fost multe sincope de comunicare, multe incoerenţe, multe greşeli din partea miniştrilor şi trebuia să i le spunem premierului. Nu au fost trageri la răspundere, ci au fost semnale ridicate de colegi cu privire la anumite nerealizări ale miniştrilor. Ministrul Agriculturii n-a fost capabil să explice că problema subvenţiilor nu a fost vina acestui Guvern, ci a Guvernului precedent.

Vă mărturisesc că această întrebare n-a existat. Timpul a fost foarte comprimat, dar are în analiză acest aspect şi urmează să facă un anunţ public. 

Lumea percepe Guvernul Cioloş ca pe un guvern al PNL. Cum se raportează Cioloş la PNL?

Nu o dată în spaţiul public a existat această discuţie. N-a fost nici atunci membru al PNL, a fost fără calitate politică în Cabinetul Tăriceanu, în schimb beneficiază de sprijinul PNL pe proiecte care pot fi benefice societăţii româneşti. Evident că lumea percepe Guvernul Cioloş ca fiind Guvern PNL. 

În continuare cred că, acum 8 luni, să fi făcut alegeri anticipate, pentru că ofeream acelui Guvern o majoritate parlamentară stabilă, un Guvern care ar fi putut să-şi deruleze toate prioiectele cu legitimitate. N-a fost să fie şi atunci responsabilitatea poltică te îndemană să susţii acest Guvern. E o situaţie de tranziţie, o situaţia asumată de PNL chiar şi cu costuri.

Ce faceţi cu domnul Sava, fostul primar interimar al Capitalei? Mai e în PNL?

Este în continuare membru al PNL. A fost un derapaj pe care în discuţii publice şi în discuţşii private l-am sancţionat. 

Dar cazul domnului Scripcaru de la Braşov?

Cei care sunt în situaţia această îşi vor rezolva problemele înainte de a face orice pas de apropiere de PNL. Nu ne jucăm de-a candidatura independnetăî. Oamenii aceia au asumat o candidatură independentă pentru că au crezut că reprezintă ceva în comunitatea respectivă, şi se pare că au avut dreptate, dar nu vor mai fi membri ai PNL până când nu vor avea o sentinţă definitivă. 

Cioloş spune că până la încheierea mandatului Guvernului nu va fi membru al PNL.

Asta spune Cioloş de 8 luni de zile, dar nimeni nu ne crede. Mandatul domnului Cioloş se va termina odată cu alegerile parlamentare. PSD face un joc obscen: ameninţă cu moţiunea d ecenzură, dar în realitate nu face nimic, şi foarte bine că nu o face, pentru că ar aduce instabilitate politică.

Din păcate, minciuna prinde la români. genul acesta de perfidie pesedistă prinde foarte bine. Domnul Dragnea una spune, alta face. Moţiune de cenzură, vă garantez, nu va exista, chiar dacă triada Dragnea-Tăriceanu- Ponta se strâng în birouri. 

E o triadă asta? Îi vdeţi pe toţi trei complotând?

Complotează împreună atunci când au teme pe care rezonează, cum ar fi lupta antijustiţie. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat ieri în Senat. Corlăţean a fost umilul executant al unor ordine venite de la Ponta şi de la Dragnea. Nu mă deranjează executantul în mod special, ci mă deranjează autorul moral al acestei grave încălcări a dreptului de vot. Ieri, i s-a cerut premierului să genereze o campanie de informare pentru diaspora mult mai apăsată.

Cum să facem să simplificăm procedura votului prin corespondenţă?

Nu prea se poate. Nu se poate renunţa la acea înscriere online. Cauza pentru care avem doar 1.000 d epersoane înscrise în Registrul electoral este necunoaşterea. Vor fi foarte mulţi care vor vota. PSD minte şi azi când spune că, dacă s-au înscris doar 1.000 de români, doar atâtţia vor vota. Vor fi foarte mulţi români care vor vota la secţiile din Diaspora. 

Trebuie să recunoaşteţi că PSD are o abilitate de a ieşi din situaţiile dificile cu a fost votul din Diaspora în 2014? Dacă are loc înscrierea odată în registrul electoral, rămâne înscris acolo? Aţi reuşit să rezolvaţi problema numărului de parlamentari pentru Diaspora?

Din păcate, n-am reuşit să dublăm numărul de parlamentari. Eu zic să-l invitaţi pe domnul Dragnea, pentru că e singurul în măsură să vă spună de ce nu aveam un număr dublu de parlamentari care să  reprezinte diaspora. PSD n-a dorit acest lucru, se teme în continuare de diaspora. Faţă de alegerile parlamentare anterioare, numărul votanţilor din străinătate va fi mai mare.

Aţi înţeles ce afinităţi politice are Cioloş? E de stânga, de dreapta? 

Tehnocraţii...n-aş vrea să fac acum glume referitoare la tehnocraţi. E neimportantă afinitatea faţă de PNL. Sunt sigură că are o simpatie pe care nu şi-o ascunde faţă de PNl, dar asta nu însemană că trebuie să devină membru al PNL. Vreau să-i liniştesc pe toţi: domnul Cioloş nu va fi mebru al PNL până în noimebrie. 

Ce negocieri duce PNL cu partidele parlamentare mai mici? Sunt adevărate?

Nu e nimic pe surse, am ieşit public şi am informat presa din România. În interiorul partidului s-a votat mandaterea mea şi a lui Vasile Blaga pentru a purta discuţii în vederea creerii unei platfomre care să pună piedică PSD în a cotropi toată ţara. Nu există nicio condiţionare în acest mandat. Am discutat şi cu PSRO, şi cu UNPR; şi cu Daniel Fenechiu. Cu UDMR avem discuţii constante, pentru a vedea dacă şi în ce termeni putem colabora în viitor. M-am uitat cum a luat foc toată presa că avem un dialog cu UNPR

S-a zis că o să fuzionaţi cu PNL?

 Dacă PSD are o alianţă cu UNPR, este de făcut statuie. Dacă PNL are dialog cu orice partid parlamentar, este o dramă naţională. Nu s-a luat nicio decizie. În afară de PSD, cred că poate fi partener de dialog orice partid parlamentar. Miza alegerilor parlamentare este foarte, foarte mare. Mă uit la partidul domnului Tăriceanu. A fi consecvent în alianţa cu PSD nu te va duce în Parlament. Sper să înţeleagă şi domnia sa mai devreme sau mai tîârziu, pentru că ALDE riscă să nu intre în Parlament.  

V-aţi gândit că ALDE cu PSD pot face un nou USL?

Din asta se hrănesc de ani buni. tot scot brandul USL, care os ingură dată a putut fi scos pe scena politică. Dar acum chiar nu ami funcţionează. Dar să încălzeşti pentru a 7-a oară ciorbă, n-are cum să mai funcţioneze.

Exista varianta unor alianţe cu oricare din aceste partide?

Vom avea o şedinţă săptămâna viitoare în care le vom prezenta liderilor din teritoriu toate discuţiile pe care le-am avut cu cei din parlament. Le veţi afla atunci. În acest moment, nu ştiu cum se va cristaliza votul în conducerea partidului.

UNPR cu sau fără Gabi Oprea? Aveţi vreo condiţie să fie fără Oprea?

Noi nu avem dialog cu domnul Oprea. Noi avem dialog cu preşedintele UNPR, domnul Valeriu Steriu.  Nu vreau să discut despre Gabriel Oprea. Noi avem nişte criterii foarte clare. Orice evenutală alianţă a PNL cu altcineva trebuie să respecte criteriile de integritate. Aceasta este premisa de la care pornim în orice discuţie.

V-aţi gândit cu cine aţi putea să formaţi Guvernul? 

Guvernarea nu pe simboluri se obţine, ci pe mandate. Guvernele se pun pe numărul de amndate şi pe majoritate. PSD, al alegerrile parlamentare, va fi sub 40%, ca de obicei. Motiv pentru care vă spun că am încredere că celui căruia i se va încredinţa mandatul va fi PNL, care va avea numărul de mandate suficient să dea majoritatea. Sunt convinsă că vom avea Guvern. 

O să propuneţi un nume de ministru electoratului? 

Un premier care să fie o persoană cât se poate de credibilă. Evident că vom propune un nume electoratului. Iese din discuţie să nu avem un nume de premier la începtul lunii octombrie. Această alegere va fi una cât se poate de bună. Va fi cea mai bună alegere. Avem nevoie de o figură credibilă, o figură care să reprezinte PNL. 

I-aţi propus lui Piperea şefia organizaţiei PNL din Capitală?

Au fost mai multe discuţii pe care eu din decenţă faţă de cei cu care au avut aceste discuţii n-am să le expun în spaţiul public. Eu şi vasile Blaga avem obligaţia de a găsi cea mai bună soluţie pentru Bucureşti. Domnul Piperea este un fost mebru al PNL, care a reuşit să colaboreze cu noi pe probleme importante, ultimul fiind legea dării în plată, care a zguduit puţin invincibilitatea băncilor. 

Domnul Isărescu, o soluţie pentru viitorul Guvern?

Domnul Isărescu iese din discuţie la capitolul premier din partea PNL pentru viitorul Guvern. 

E posibilă varianta unui Guvern PSD-PNL?

Nu doar că nu iau în calcul această variantă, ci o exclud în mod categoric. Se va găsi acea majoritate parlamentară care să suţină un cabinet din care să nu facă parte PSD. Nu se pune problema nici măcar cât negru sub unghie să mergem într-o formulă alături de PSD.

Până să deveniţi adversari politici, cum vă înţelegeaţi cu Ponta?

Sunt un om foarte civilizat. Comunic cu toată lumea, nu ajung să am schimburi de replici dure. Eu nu am inamici în politică, eu am adversari politici. 

Un pronostic referitor la Marea Britanie?

Eu sunt foarte încrezătoare că nu.va ieşi, Va fi un rezultat destul de strâns, dar va fi un semnal care va pune pe gânduri instituţiile europene. Va fi un rezultat pozitiv. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite