Grigore Cartianu, la Adevărul Live: Vocea Rusiei a certat Antena 3 şi RTV pentru că au făcut propagandă proastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu, în studioul Adevarul Live
Grigore Cartianu, în studioul Adevarul Live

Jurnalistul Grigore Cartianu a analizat în emisiunea Adevărul Live, într-o discuţie cu jurnalistul Sebastian Zachmann, noile mişcări politice ale premierului Victor Ponta, care l-a adus pe Călin Popescu Tăriceanu în Guvern. În context, Cartianu a vorbit şi despre propaganda televiziunilor aservite Puterii, dar şi despre o reacţie surprinzătoare a publicaţiei favorabile Kremlinului, "Vocea Rusiei", faţă de două posturi de televiziune româneşti.

Principalele declaraţii

Grigore Cartianu: Aici se vede marea minciună din campanie, USL 2.0. Alegerile au arătat că păcălelile nu ţin. Victor Ponta ştie că oameni din propriul partid vor să scape de el. Ne gândim ce va face Gabriel Oprea în curând. Dan Diaconescu a făcut o nouă piruetă şi a spus că nu mai susţine Guvernul Ponta. Lucrurile sunt foarte volatile. E o înfrângere usturătoare, incredibilă. A avut toate pârghiile. S-a epuizat incredibil în doi ani şi jumătate, pentru că a crezut că poate guverna prin minciună.

Sebastian Zachmann: Guvernul a strâns bani la saltea, dar s-a lăudat că a avut excedent bugetar.

Grigore Cartianu: O mare parte din ce a strâns a dat baronilor locali. Ne-au sufocat cu afişe. Acum se pregăteşte noul Guvern, cu Daniel Barbu, printre alţii. Nici acum nu am aflat cine i-a spart luneta. Să-l aduci înapoi pe Daniel Chiţoiu? Şi acum e la Parlament cererea pentru Chiţoiu, fiindcă dădea ordonanţe ca să facă manevre penale.

Sebastian Zachmann: Daniel Chiţoiu a fost salvat de arestare preventivă de majoritatea PSD din Senat. Colegii lui din PNL nu au votat.

Grigore Cartianu: Chiar dacă tot PNL l-ar fi apărat, PSD are majoritate, deci oricând poate ridica o imunitate. În actuala conjunctură parlamentară, dacă unui deputat nu i se ridică imunitatea, vinovat este PSD. Sigur că este relevant să ştim şi cum au votat, PNL, PDL sau UDMR, dar în privinţa PSD nu avem dubii.

Sebastian Zachmann: În Comisia juridică, a fost cazul Mircea Roşca. Pentru ceilalţi parlamentari penali, au votat ridicarea imunităţii. Pentru liberalul Roşca, au votat împotrivă. Ei au apărat penalii altui partid ca să arate că acel partid îşi apără penalii, vezi Doamne!

Grigore Cartianu: Părerea mea este că politica asta nu mai ţine. E falimentară. Au pierdut alegerile prezidenţiale de trei ori la rând.

Sebastian Zachmann: În momentul votului pentru Ecaterina Andronescu, îmi amintesc că eram în Senat şi Ilie Sârbu a fost foarte surprins.

Grigore Cartianu: Mă întreb cum a votat Geoană. Asta arată că Ilie Sârbu, dacă a vrut să protejeze imunitatea Ecaterinei Andronescu, a acţionat la fel ca Ponta. E important ce face Parlamentul în perioada următoare. E iarnă, populaţia iese mai greu în stradă, dar e sensibilă. Strada dă jos Guvernul Ponta rapid. Aşa cum era fragil şi Guvernul Boc în 2012. Acum, Ponta încă are noroc cu faptul că nu are un aparat de propagandă al Opoziţiei la fel de puternic şi vehement cum era cel al USL, campanii de propagandă. Apropo, am văzut că Vocea Rusiei îi critică pe Antena 3 şi RTV că au fost nişte propagandişti proşti. Au fost ca fotbaliştii ăia care aleargă mult, dar iau bătaie cu 7-0. Meciul l-au pierdut, îi certa Vocea Rusiei, care e finanţată de Kremlin, de Putin.

Sebastian Zachmann: Vorbeam de majoritate parlamentară şi ar trebui să spunem că, în momentul ăsta, cheia e la UNPR, la Gabriel Oprea.

Grigore Cartianu: Să ne gândim şi la Vanghelie, se vorbeşte de vreo 25 de parlamentari controlaţi de el. Şi dacă are 10, tot este mult. Problema e complicată pentru Iohannis, fiindcă a guverna mai departe cu UNPR este o soluţie total imorală. Ei îşi dau seama de treaba asta. Populaţia nu mai vrea asta.

Acum, dacă vin dosarele cu EADS sau alte dosare mai importante din spate, se poate să îl agaţe şi pe domnul Ponta. Domnul Niţu, dacă vrea să aibă strada şi împotriva lui, să tot blocheze asta.

Sebastian Zachmann: Mai ales că avem un denunţ al lui Mircea Geoană.

Grigore Cartianu: Cred că viitorul politic al lui Victor Ponta s-a încheiat aici. Dacă partidul nu îi rupe gâtul, va deveni un partid mic. Ponta se poate salva doar dacă îşi curăţă partidul de toţi cei care ar complota să-l dea jos, aşa cum a făcut cu Geoană şi Vanghelie. Cu Şova e altceva, la fel şi cu Ghiţă. Excluzând diverşi oameni influenţi din partid, creează premisele formării unui alt partid. Dacă Iliescu se duce acolo, ăla devine partid majoritar, la fel cum s-a întâmplat cu Roman. Orice ar face Ponta, va deveni insignifiant pe scena politică.

Sebastian Zachmann: Să vorbim şi despre Iohannis. Depunerea jurământului pică într-o zi de duminică, dar parlamentarii nu vor să vină la muncă.

Grigore Cartianu: Vor să-i taie lui Băsescu două zile de mandat. Nu se poate, cum nu se poate nici să prelungească. În cazul ăsta, CCR le va spune clar să facă pe 21. Parlamentul ăsta de nesimţiţi, care mai mult stă prin vacanţe, şi care nu a votat în octombrie nicio lege, aproape că s-au autoexclus.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite