BACALAUREAT 2015 Încep simulările pentru examenul de la vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceenii din judeţul Iaşi dau miercuri startul simulărilor pentru examenul de Bacalaureat 2015, în lipsa unui calendar oficial de la Ministerul Educaţiei. Rezultatele vor fi afişate pe 19 decembrie, dar notele nu vor fi trecute în catalog.

Liceenii de la clasele a XI-a şi a XII-a din judeţul Iaşi au început deja pretestările pentru examenul de Bacalaureat 2015, simulările începând miercuri, relatează Digi 24.

Rezultatele la aceste simulări vor fi afişate pe 19 decembrie , însă nu sunt admise contestaţii, iar notele nu vor fi trecute în catalog.

Deşi nu a fost anunţat un calendar oficial centralizat, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat recent la Adevărul Live că vor fi organizate şi anul acesta simulări la nivel naţional, atât pentru Capacitate, cât şi pentru Bacalaureat, aşa cum s-a întâmplat anul şcolar trecut.

Oficialul a mai spus că anul acesta profesorii vor fi şi plătiţi, din fonduri europene, pentru toate aceste pretestări, inclusiv pentru evaluările de la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a.

"Sunt, de asemenea, prinse o serie de lucruri noi pe care nu le-am avut în bugetul pe 2014, spre  exemplu susţinerea financiară prin fonduri structurale a evaluărilor naţionale, a simulărilor examenelor şi a examenelor naţionale va fi de aproape 200 de milioane  de lei la anul (anul acesta a fost de 30 de milioane, din bugetul statului). S-ar putea să avem nevoie şi de o completare legislativă pentru că aceste evaluări şi simulări, astăzi fac parte din obligaţiile cadrelor didactice, deci noi va trebui să le scoatem de acolo pentru a putea fi finanţate distinct", a spus Pricopie.

Subiecte mai grele la Capacitate 2015. Bac aproape la fel

Anul 2015 pune presiune mai mare elevilor care dau Evaluarea Naţională, pentru că vor avea mai multă materie de învăţat pentru examen, în timp ce liceenii nu au parte de mari schimbări la Bacalaureat 2015, poate doar la Matematică, unde subiectele se anunţă cu provocări.

Dacă la Evaluarea Naţională au avut loc schimbări în modelele de subiecte, la Bacalaureat lucrurile au rămas la fel ca anul trecut, susţin profesorii.

Dezastru la simulările pentru Bac 2014

Rezultatele slabe de la simularea pentru Bacalaureatul din vara lui 2014, care au avut loc în martie 2014, au arătat că mai mult de jumătate dintre elevii de clasa a XII-a nu ar lua nota 5 la examen.

Situaţia este şi mai dezastruoasă la clasa a XI- a, unde puţin peste 36% din elevi au reuşit să ia note peste 5. 

Deşi incomplete, pentru că nu au precizat rata de promovare (cei cu medii peste 6 la simulare) şi nici notele separat pentru Istorie şi Matematică, datele publicate în 2013 de Ministerul Educaţiei arată că elevii de clasa a
XII-au au probleme mai ales la proba obligatorie a profilului: doar 42,51% au luat note peste 5 la acest test (Matematică sau Istorie), 52,8% la Limba română, 53,92% la proba la alegere a profilului şi 67,78% la Limba maternă.

Cele mai bune rezultate la simularea Bacalaureatului s-au înregistrat în Sibiu - 65,31% cu note peste 5, la Limba şi literatura română, Cluj - 56,98%, la proba obligatorie şi în Brăila - 67,79 %, la proba la alegere. Oricum, notele obţinute la simulările naţionale nu vor fi trecute în catalog, însă vor fi discutate la clasă.

Rezultate dezastruoase şi la simularea Evaluării Naţionale din 2014

Doar 48,8% dintre elevii prezenţi la simularea Evaluării Naţionale din 2013, care a precedat-o pe cea pentru Bac, au obţinut medii peste 5 la examenele din cadrul simulării naţionale la clasa a VIII-a, respectiv 66,95% la Limba română şi doar 30,4% la Matematică.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a comentat în privinţa rezultatelor dezastruoase de la simularea Evaluării Naţionale şi a elevilor care nu au luat în serios testarea, ca nu cumva aceştia să simuleze nota 3 şi la vară.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite