Şi dacă moţiunea trece, şi dacă nu trece, problema de fond rămâne aceeaşi: liderul partidului majoritar trebuie să fie şi premier

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

N-a funcţionat nici până acum, nu va funcţiona nici în continuare o altă variantă. Premierul Ungureanu a picat pentru că nu era lider de partid. Ponta a plecat singur când n-a mai fost lider de partid. Grindeanu va pleca la fel. Orice altă combinaţie nu funcţionează, pur şi simplu.

Moţiunea trece

PSD trebuie să-şi găsească rapid alt lider, care să poată fi şi premier. Ponta iese din calcul, pentru că a sfidat partidul de mai multe ori, ultima oară în mod grav, susţinându-l pe Grindeanu. Coaliţia trebuie să meargă urgent la consultări cu o propunere validă de premier, şef al PSD, acceptabilă şi preşedintelui Iohannis.

Şi în cazul trecerii moţiunii, soarta lui Dragnea pare pecetluită. NU poate ocupa funcţia de premier. Cum Dragnea a eşuat lamentabil în a conduce PSD în apele tulburi şi adânci ale politicii şi guvernării, nu are şanse să rămână şeful PSD. Mai ales al PSD, recunoscut pentru plăcerea şi viteza cu care îşi devorează liderii.

Sfătuit de către colegii din CEx, Dragnea îşi va da probabil demisia, pentru a nu deveni victima „cuţitelor lungi”, cunoscute ca ascuţite, după istoria din ultimii ani ai PSD.

Totul este ca PSD să-şi găsească un lider puternic, ascultat de tot partidul, care să poată fi şi premier. Să fie acel lider Mihai Fifor? În ultimele zile, a apărut frecvent pe ecrane. O figură calmă, impasibilă, fără să vorbească mai mult decât trebuie, pare a fi persoana nimerită pentru acest rol. Nu este clar, însă, dacă are studiile şi competenţele necesare pentru a intra în acest dublu rol extrem de dificil: şef de partid şi premier.

Moţiunea nu trece

Cine a crezut că după picarea moţiunii lucrurile sunt clare, s-a înşelat. Lucrurile sunt chiar mai complicate. Grindeanu, susţinut de Ponta, rămâne premier. Dar fără susţinere parlamentară. Legal da, este premier, dar ilegitim, pentru că nu are o majoritate parlamentară pe care să-şi sprijine actul de guvernare, axiomă esenţială în democraţie.

Este cu totul improbabil să obţină susţinerea PSD, după ce i-a sfidat şi a dus până în pragul colapsului guvernul instalat de actuala majoritate. Grindeanu a „plecat” el din partid, în momentul în care a refuzat să demisioneze. Aşa ceva nu iartă un partid mare şi orgolios cum este PSD. Speranţa ca mituirea cu funcţii în guvernul Grindeanu 2 va funcţiona este nerealistă. Cei care ar accepta astfel de funcţii vor fi rapid marginalizaţi de PSD.

În plus, Grindeanu nu are vreun background de luat în seamă, nici în funcţii politice, nici în funcţii administrative, nu are „faţă” de lider. Dacă a eşuat până acum în aplicarea Programului de guvernare, ce garanţii există că va reuşi în viitor?

Mai importantă, poziţia preşedintelui Iohannis

Preşedintele Iohannis a refuzat să valideze cele două propuneri de noi miniştri, înaintate de Grindeanu la Cotroceni, imediat după izbucnirea scandalului. Cum ar accepta să valideze ditamai guvernul Grindeanu 2, fără convingerea că are susţinere parlamentară? În cel mai bun caz, îl va trimite în Parlament pentru un vot de validare, confirmare a faptului că se bucură de susţinere parlamentară. Aşa se comportă un preşedinte responsabil. Nu poate susţine o aventură în materie de funcţionare a unui guvern.

Demisia lui Grindeanu

Când va realiza că nu poate avea susţinerea PSD+ALDE, Grindeanu va demisiona imediat. Dar fără să fi fost dată afară prin moţiunea de cenzură. Cu onoarea, oarecum, salvată. O altă majoritate parlamentară este greu de imaginat în momentul de faţă.

Lucrurile vor intra în normalul funcţionării unui stat de drept. Coaliţia majoritară va merge în Parlament pentru investirea unui noi guvern.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite