Şase instituţii din Mureş au arborat steaguri secuieşti. Prefectul de Mureş: „Voi aplica legea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu Foto Adevărul
Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu Foto Adevărul

Prefectul de Mureş Corneliu Grosu a declarat joi într-o conferinţă de presă că şase instituţii din judeţ, printre care primării, unităţi de învăţământ şi un spital,  s-au „aliniat ordinului primit de la Budapesta“ şi au arborat steaguri secuieşti.

Grosu a afirmat că va aplica legea, întrucât există trei acte normative care lămuresc când, unde, cum şi de către cine sunt arborate steagurile altor state, alături de steagul şi însemnele României.

El a refuzat să nominalizeze instituţiile, menţionând că sunt din localităţi precum Sovata, Fântânele, Ghindari şi Pănet. Întrebat cum a aflat de această situaţie, prefectul a răspuns că a fost sesizat şi a primit de la un cetăţean poze cu o astfel de primărie care a arborat steagul secuiesc. Ca urmare, a trimis deja o adresă acelei administraţii locale şi aşteaptă un punct de vedere.

În opinia lui Corneliu Grosu, în prezent este o adevărată „furie a steagurilor“, iar disputele legate de arborarea steagurilor secuieşti reprezintă un „atac asupra României“.

„Îmi asum răspunderea pentru cuvântul atac asupra României, chiar dacă el are ţintă poate ceea ce iubim cel mai mult, simbolistica românească, steagul românesc, însemnele româneşti şi imnul românesc. (..) Nu s-a mai întâmplat ca să vii, în detrimentul însemnelor naţionale ale unui stat, să exacerbezi afişarea de însemne ale altor organizaţii, care, la un moment dat, nici ele nu-şi găsesc o unanimitate de susţinere în rândul celor pe care pretind că îi reprezintă“, a spus Grosu, citat de Mediafax.

Scânteia conflictului a sărit în urmă cu câteva zile, atunci când steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala unde era învestit în funcţie noul prefect al judeţului Covasna.

Ca urma a acestui gest, secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a afirmat că îndemnul secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt ar echivala cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, nepermisă de Constituţia României.

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat joi speranţa că Traian Băsescu va lamuri lucrurile legate de disputa privind steagurile secuieşti cu şeful guvernului ungar, Viktor Orban, cu care va sta la aceeaţi masă, la summitul de la Bruxelles.

Ambasadorul Ungariei agreează ideea privind modificarea Constituţiei

Războiul simbolurilor în Ţinutul Secuiesc. Guvernul maghiar vrea arborarea drapelului secuiesc şi susţine autonomia Harghitei şi Covasnei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite