Interzicerea mineritului cu cianuri în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
România fără cianură
România fără cianură

Cei 2 deputaţi verzi din Parlamentul României, Remus Cernea şi Ovidiu Iane, au anunţat azi, luni 21 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, o iniţiativă legislativă de a interzice mineritul cu cianuri în România.

Acest prim proiect de lege va fi depus în Parlament luni, 28 ianuarie 2013. Astăzi a fost prezentat draftul acestui proiect de lege, urmând a se aştepta observaţii şi propuneri din partea societăţii civile şi a celor interesaţi până vineri, 25 ianuarie pe adresa office@verzii.ro

Acest proiect îşi propune interzicerea utilizarea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri. Conform proiectului de lege, orice companie care derulează o exploatare minieră pe bază de cianuri este obligată să înceteze mineritul cu cianuri în teren de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial. În cazul în care activitatea minieră nu este oprită în termenul legal, companiile ar putea fi sancţionate cu o amendă contravenţională în valoare de 5.000.000 RON pentru fiecare zi de întârziere.

Cred că această iniţiativă a parlamentarilor verzi va fi susţinută şi de colegii lor din grupurile parlamentare ale USL. Sper că şi Premierul Victor Ponta va rămâne consecvent în poziţia lui de a se împotrivi proiectelor care dăunează mediului şi va susţine această iniţiativă de a interzice mineritul cu cianuri care presupune riscuri imense pentru mediu.

Această iniţiativă se înscrie pe direcţia europeană în domeniu. Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie privind interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în luna mai 2010. Acea rezoluţie a Parlamentului European a fost susţinută de mai mulţi europarlamentari români din grupurile social-democraţilor şi liberalilor. Aş aminti doar doua exemplele: Daciana Sârbu de la PSD şi Renate Weber de la PNL.

Am lansat un sondaj pe Facebook pe această temă. Vă invit şi pe voi să votaţi la link-ul de mai jos:
Eşti de acord cu interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite