Alegerile parlamentare vor avea loc în 11 decembrie: „PNL, UDMR şi PMP susţin această dată“. Dragnea a trecut la ameninţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vot
Vot

Alegerile parlamentare vor avea loc în 11 decembrie, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri. PSD a insistat ca scrutinul să aibă loc pe 4 decembrie, pentru a-şi crea un avantaj faţă de PNL, mizând pe faptul că votanţii dreptei se află în minivacanţa de 1 decembrie.

UPDATE Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvenrului: S-a format o majoritate care susţine această dată, PNL, UDMR, PMP şi UNPR. Susţineau data de 4 decembrie doar PSD şi ALDE.

UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea nu este de acord cu data alegerilor: „E clar că bugetul pe anul viitor va fi aprobat în luna februarie, iar guvernul va fi făcut de Crăciun. Intrăm prea mult în luna decembrie, lună aşteptată mult de români. Ei pot pune alegerile când vor ei, le pot repeta de mai multe ori, noi le vom câştiga. Cineva a vrut ca prezenţa la vot să fie scăzută. Pe noi nu ne dezavantajează această dată”, a spus Dragnea.

Acesta a avertizat că Parlamentul va bloca Legea Bugetului pe care o va înainta Guvernul Cioloş. „Parlamentul nu va mai accepta, de la acest guvern, bugetul pe anul viitor”, a spus pre;edintele PSD.

UPDATE Alegerile parlamentare vor avea loc în 11 decembrie, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale.


 Guvernul informează că pe agenda şedinţei de miercuri, care a început la ora 12.00, se regăseşte un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016. 

De ce nu avem alegeri în noiembrie?

PSD a cerut Guvernului să organizeze alegerile parlamentare la sfârşitul lunii noiembrie, invocând starea vremii. Însă ar fi fost neconstituţional. De ce? Constituţia spune că „Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri“. Dacă alegerile ar fi avut loc pe 27 noiembrie, termenul-limită la care Klaus Iohannis ar fi trebuit să convoace noul Parlament era 17 decembrie. Or, actualul Parlament îşi încheie mandatul abia pe 19 decembrie, deci am fi fost în situaţia în care s-ar fi suprapus două Legislative.

Aşadar, prima zi în care Guvernul poate programa alegerile este 1 decembrie, care, însă, pică într-o zi de joi. Cum tradiţia a consacrat duminica drept ziua în care românii ies la urne, Guvernul poate organiza alegerile parlamentare cel mai devreme în data de 4 decembrie.

Într-un interviu pentru RFI, Florin Iordache a detaliat argumentele PSD.  „Preşedintele are 20 de zile posibilitatea să convoace noul Parlament. Gândiţi-vă că viitorul Parlament, dacă va fi convocat pe 20-21, până va fi validat ne apropiem de Crăciun. Apoi, urmează perioada de consultare a partidelor politice pentru constituirea noului Guvern, deci cu cât împingem alegerile mai târziu, cu atât există riscul să stăm de Anul Nou sau chiar dincolo de Anul Nou cu formarea noului Guvern“, susţine Florin Iordache.

Însă argumentele sale nu stau în picioare. Aşa cum arătam mai sus, mandatul actualului Parlament expiră în data de 19 decembrie. Deci prima zi în care preşedintele poate convoca noul Legislativ este 20 decembrie. Asta înseamnă că, în situaţia în care Guvernul va fixa data alegerilor în 4 decembrie, preşedintele trebuie să aştepte cel puţin 15 zile până să semneze decretul de convocare al noului Parlament. Însă la fel de bine Guvernul ar putea fixa alegerile pe data de 11 decembrie, iar asta ar însemna ca preşedintele să semneze decretul mai repede. Să spunem că mai durează o săptămână numărătoarea voturilor şi anunţarea rezultatelor finale cu tot cu contestaţii. Deci, fără să-l preseze calendarul, Klaus Iohahnis ar putea convoca Legislativul în 20 decembrie. Spre exemplu, în urmă cu patru ani, alegerile parlamentare au avut loc în data de 9 decembrie, iar Parlamentul a fost convocat de Traian Băsescu 10 zile mai târziu. Aşadar, din punct de vedere constituţional, este egal dacă Guvernul fixează alegerile parlamentare în 4 sau 11 decembrie.

PSD încurajează absenteismul

Însă adevăratele mize sunt altele. PSD ţine cu dinţii ca scrutinul să fie pe 4 decembrie, pentru că şi-ar crea un mic avantaj electoral. Liderii social-democraţi mizează pe faptul că cei mai mulţi români vor pleca în minivacanţa de 1 Decembrie, deci nu le va mai arde să meargă la urne. Absenteismul favorizează PSD, întrucât electoratul social-demcorat, comasat în mare parte în mediul rural,  iese cu fidelitate la urne, indiferent de vreme sau de vacanţe.

De partea cealaltă, partidele de dreapta ar avea cel mai mult de pierdut. „Poziţia noastră este fermă că nu considerăm oportun ca data de 4 decembrie să fie data pentru organizarea alegerilor. Credem că cel mai corect este să se găsească o altă dată, întrucât în acea săptămână sunt mai multe zile libere şi, în mod clar, electoratul, care, de obicei, este extrem de activ, profită de aceste zile în detrimentul exercitării votului la vot“, a explicat preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac. La rândul lor, liberalii susţin varianta PMP. Potrivit unor surse politice, premierul Dacian Cioloş înclină balanţa tot către 11 decembrie. Decizia finală va fi luată săptămâna viitoare, când Guvernul va trebui să adopte hotărârea privind calendarul electoral.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite