Zeci de case şi curţi din sudul ţării, inundate. Echipajele MAI intervin în 25 de localităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douăzeci de case şi 66 de curţi din Olt, Dâmboviţa, Mehedinţi, Argeş, Vâlcea, Gorj, Ilfov şi Giurgiu au fost inundate în ultimele 24 de ore, iar echipajele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) intervin în continuare în 25 de localităţi din sudul ţării, au anunţat oficialii instituţiei.

În ultimele 24 de ore, peste 1.200 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne cu aproximativ 600 de mijloace au intervenit pentru limitarea efectelor meteo periculoase în 54 de localităţi din 12 judeţe, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Apele au inundat 20 de locuinţe din judeţele Olt, Mehedinţi, Vâlcea şi Giurgiu, şi 66 de curţi şi grădini din Olt, Dâmboviţa, Mehedinţi, Argeş, Vâlcea, Gorj, Ilfov şi Giurgiu. Se intervine în
continuare în 25 de localităţi din judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Olt, Teleorman, Argeş, Dolj, Vâlcea şi Ilfov.

La acest moment nu sunt localităţi izolate şi nici persoane în pericol, a precizat oficialul MAI.

În cursul nopţii, o situaţie mai deosebită a fost în localitatea Băbeni, judeţul Vâlcea, unde digul canalului colector care traversează oraşul s-a fisurat existând riscul de inundaţii. La faţa locului au intervenit 50 de pompieri, poliţişti, jandarmi şi militari de la MApN şi s-a acţionat atât pentru consolidarea digului, cât şi pentru pregătirea evacuării preventive a aproximativ 70 de persoane din locuinţele situate în zona de risc. De asemenea, în prezenţa prefectului judeţului, specialişti de la Apele Române au identificat o soluţie tehnică în amonte de localitatea Băbeni care a permis scăderea nivelului pe canalul colector din oraş şi implicit scăderea presiunii pe digul de protecţie.

În aceste condiţii nu s-a mai impus evacuarea a populaţiei însă şi la această oră se continuă lucrările la întărirea digului cu forţe ale ISU, ale MApN şi din partea autorităţilor locale.

O altă intervenţie de îndepărtare a unei situaţii de risc pentru populaţie a avut loc, tot în cursul nopţii, în zona localităţii Plosca din judeţul Teleorman, unde Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis realizarea unei breşe de scurgere sub calea ferată pe relaţia Alexandria - Roşiori de Vede, lucrare necesară pentru a evita inundarea a peste 50 de case din localitatea Plosca. Sâmbătă dimineaţă terasamentul căii ferate a fost refăcut şi circulaţia feroviară pe această rută a fost reluată, a arătat Dajbog.

O altă zonă care rămâne în atenţia autorităţilor este cea de pe DN67C Rânca - Novaci unde se acţionează în continuare pentru deszăpezire între kilometrii 22 şi 34. Aici în cursul nopţii, în jurul orei 4.00, deplasarea unui microbuz care transporta 7 adulţi şi 2 copii dinspre staţiunea Rânca spre Novaci a fost facilitată de un plug care i-a deschis drumul înzăpezit. De asemenea, o persoană care necesita asistenţă medicală a fost transportată cu ajutorul unei şenilate la o ambulanţă care a dus-o la spital, a mai spus oficialul MAI.

La această oră, mai sunt probleme pe trei drumuri judeţene. În Dolj, râul Teslui a inundat drumul judeţean 641 pe o porţiune de 75 de metri, circulaţia autoturismelor fiind deviată pe rute ocolitoare. Pe DJ 653, în comuna Schitu se circulă cu restricţii, iar pe 644 A - comuna Morunclav, se circulă pe un singur sens.

Alimentarea cu energie electrică era întrerurptă, sâmbătă dimineaţă, în 20 de localităţi din judeţele Galaţi, Prahova, Vrancea, Bacău, Mehedinţi şi Vâlcea, dar echipele de intervenţie erau deja în teren pentru remedierea situaţiei.

Dajbog a amintit că ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a cerut, de vineri, activarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi a grupelor operative de la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele aflate sub atenţionări de cod galben sau portocaliu. Aceste măsuri se menţin în toate judeţele aflate în continuare sub atenţionări meteo, a precizat purtătorul de cuvânt.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite