Viorica Dăncilă anunţă adoptarea proiectului de modificare a OUG 7 pe Legile justiţiei. CSM a avizat negativ propunerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern de marţi, adoptarea proiectului pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justiţiei a declarat că avizul engativ din partea CSM a fost unul „per total”, şi nu, în parte, pentru aceste modificări implementate.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat marţi, după şedinţa de Guvern unde a fost adoptat proiectul de modificare al OUG7 că avizul CSM a fost ignoral pentru că acesta ar fi unul „per total” şi nu „în parte” pentru aceste modificări.

"Stiti ca dincolo de întrevederea de la guvern, eu, ca ministru, am avut o intrevdere cu procurorii din sectia CSM si am reluat, dezbatut aceste modificari despre care au spus atunci ca le considera utile, dar ca in acelasi timp considera, alaturi de alti colegi, ca si alte prevederi ale OUG ar trebui modificate, abrogate. Am vorbit si ieri si mi s-a transmis ca azi, la 12.30, va fi sedinta de plen, la care n am putut participa, pentru a se da avizul pozitiv pentru modificarile de care am vorbit. La orele 14.00 am aflat ca CSM a avut o abordare generala, adica a dat aviz negativ per total, nu numai pe cele 5 modifcari, ci per total. Doamna prim-ministru a considerat ca e necesar sa puna in aplicare cele convenite de domnia sa si reprezentantii magistraturii si am promovat aceasta OUG", a declarat ministrul Justitie.

Ministrul Justitiei anunta ca o alta prevedere a ordonantei de modificare a OUG 7 se refera la asigurarea salarizarii unitare pentru specialistii care lucreaza in cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, astfel incat acestia sa primeasca venituri similare cu cei de la DNA sau DIICOT.

"In cadrul sedintei, ministrul Muncii a facut o propunere de corelare, care pe de o parte are impact financiar, pe de alta parte se refera la competente MAI. La nivelul sectiei speciale de Investigarea a Infractiunilor din Justitie sunt necesare ca si la DNA specialiti. In reglementare exista diferenta intre specilisti cu aceleasi compente intre DNA si DIICOT fata de cei de la SIIJ. In ce conta propunerea? In asigurarea unei salarizari unitare pentru specialistii cu acelasi profil profesional, indiferent daca lucreaza la DNA, DIICOT sau Sectia speciala", a declarat Tudorel Toader.

„Aprobăm în şedinţa de azi soluţiile convenite cu reprezentanţii CSM şi ai asociaţiilor din domeniul juridic la întâlnirea de săptămâna trecută. Noile prevederi reflectă propunerile magistraţilor cu privire la principiul separării cariererelor şi promovarea în funcţiile de conducere ale parchetelor. De asemenea, luăm măsuri pentru salarizarea corespunzătoare a angajaţilor IT din justiţie. Acest act normativ a fost transmis CSM săptămâna trecută. Aşa cum am spus, guvernul rămâne deschis dialogului constructiv pentru neclarităţi. În urma discuţiei, am transpus toate prevederile susţinute de cei care au participat la acea şedinţă”, a declarat premierul Viorica Dăncilă în debutul şedinţei de guvern de marţi.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, proiectul de modificare a OUG 7/2019 pe legile justiţiei. Avizul magistraţilor din CSM este unul consultativ.

Ordonanţa de modificare, avizată negativ de plenul CSM, propune revenirea la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv ca procurorii de rang înalt să fie numiţi numai dintre procurori, nu şi dintre judecători aşa cum prevedea OUG 7. O altă schimbare asupra căreia se revine este cea referitoare la avizul consultativ dat în cazul procurorilor de rang înalt, care rămâne în atribuţia Secţiei de procurori din CSM, nu la plenul CSM, aşa cum era în ordonanţa iniţială de modificare a legilor justiţiei.

De asemenea, noul proiect de act normativ propune abrogarea articolului 57, alineat 7, indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul parchetelor, respectiv : "Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”. Prevederea a fost contestată dur de căte procurori, DNA transmiţând că două secţii din cadrul Direcţiei rămân, din această cauză, fără procurori-şefi.

Ordonanţa de urgenţă nr. 7, care modifică legile justiţiei, a fost criticată atât de secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul CSM, cât şi de asociaţiile de magistraţi, aceştia reproşând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condiţiile în care proiectul a fost trimis la CSM cu doar o zi înainte de adoptare. De asemenea, au fost şi proteste în ţară împotriva OUG 7, iar Opoziţia a solicitat abrogarea actului normativ şi a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia.

Proiectul de ordonanţă al ministrului Justiţiei nu vizează însă şi abrogarea articolului prin care Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este practic decupată de sub controlul ierarhic al procurorului general, rămând în vigoare şi posibilitatea ca procurorii de la această secţie să retragă apelurile în dosarele preluate de la celelalte parchete.

Lia Savonea, preşedintele CSM, a precizat vineri că acest proiect de ordonanţă „aduce clarificări substanţiale pe zonele care au generat stare de îngrijorare şi conflict”. În plus, ea a precizat că iniţial, CSM a cerut modificarea legilor justiţiei în ce priveşte admiterea în magistratură şi promovarea la Curte Supremă, dar că ordonanţa promovată de Tudorel Toader a cuprins şi alte solicitări decât cele solicitate, „modificări ce au generat o serie de îngrijorări”.

Ministrul Tudorel Toader susţine că motivul pentru abrogarea acestor prevederi îl constituie protestul masiv al magistraţilor. „Aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe langă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii, în contextul general de neîncredere”, se arată în motivarea proiectului de ordonanţă.

Asociaţiile magistraţilor: Modificările propuse la OUG 7 Ignoră voturile a mii de judecători şi procurori exprimate în cadrul adunărilor generale

Trei asociaţii ale magistraţilor din România critică ultima propunere de modificare a OUG 7 despre care spun că ignoră voturile a mii de magistrați, exprimate în cadrul adunărilor generale ale instanțelor judecătorești și parchetelor, în sensul luării de măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispozițiilor din legile justiției și ordonanțele de urgență subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și GRECO, revizuirea acestor acte normative, după o reală consultare a sistemului judiciar, potrivit unui comunicat transmis de Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”

Asociaţiile subliniază că adunările generale au solicitat, totodată, respectarea competențelor și a rolului fiecărei Secții a Consiliului Superior al Magistraturii și implicarea plenului în toate deciziile ce privesc întregul sistem judiciar, conform Constituției, redobândirea imediată de Consiliul Superior al Magistraturii a caracterului veritabil de organism colegial, ”ceea ce se impune cu atât mai mult cu cât se constată că președintele CSM, d-na Lia Savonea, nu i-a consultat pe ceilalți membri înainte de a solicita prim-ministrului Guvernului României, în numele CSM, adoptarea unei ordonanțe de urgență, care a deschis calea altor modificări intempestive”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite