VIDEO Primul interviu cu unul dintre românii din Algeria care au scăpat din mâinile teroriştilor afiliaţi al-Qaeda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Iachim este unul dintre supravieţuitorii crizei ostaticilor din Algeria FOTO Facebook
George Iachim este unul dintre supravieţuitorii crizei ostaticilor din Algeria FOTO Facebook

Constănţeanul George Iachim este unul dintre românii care au trăit clipe de coşmar pe platforma de exploatare a gazelor din Algeria, după ce o grupare teroristă afiliată Al-Qaeda a luat ostatici zeci de muncitori străini. Bărbatul a povestit cum el şi un alt coleg, tot român, au reuşit să scape cu viaţă din mâinile teroriştilor islamişti.

„Miercuri dimineaţă, eram în afara biroului şi am văzut teroriştii venind. Au început să tragă în agenţii de securitate de la poartă. Apoi, au intrat în birourile clădirii şi au început să ia ostatici. M-am baricadat împreună cu un alt coleg, tot din România, într-unul dintre birouri, am încuiat uşa şi am pus biroul în uşă”

Românul a relatat pentru televiziunea publică algeriană că a ajuns la adăpost în jurul orei două dimineaţa, însă nu este precizată ziua. Având în vedere relatarea românului, cel mai probabil este vorba despre cei doi români despre care Ministerul de Externe a anunţat vineri seară că sunt teferi şi se află sub protecţia Armatei algeriene.

Întrebat despre intervenţia armatei algeriene, românul a declarat: „Au făcut ce au putut, fiindcă a fost o situaţie foarte grea, o luare de ostatici, aşa că n-au putut interveni prea repede, dar  până la urmă am înţeles că unii dintre ostatici sunt teferi. Am aflat că ieri armata a intervenit şi i-a eliberat pe ostatici, ceea ce este minunat, pentru că am mulţi prieteni acolo şi m-am temut pentru vieţile lor”, a mai declarat Iachim pentru televiziunea Algerie TV.

George Iachim este din Constanţa şi a studiat Tehnologia Construcţiilor de Maşini la Universitatea Politehnică din Bucureşti. În prezent, românul lucrează în domeniul petrolier.

Autorităţile algeriene, britanice şi norvegiene au anunţat sâmbătă că criza ostaticilor de la In Amenas a luat sfârşit, un prim bilanţ indicând că au fost ucişi 19 ostatici şi 29 de terorişti islamişti.

Pe platforma din Sahara algeriană s-au aflat cinci români, dintre care doar patru au supravieţuit luării de ostatici. Potrivit unui anunţ făcut sâmbătă după-amiază de premierul Victor Ponta de la sediul MAE, un cetăţean român şi-a pierdut viaţa în Algeria. Autorităţile române nu cunosc circumstanţele în care a murit românul, însă şi-au exprimat sprijinul pentru familia îndoliată.

Primul interviu cu unul dintre românii din Algeria care au scăpat din mâinile teroriştilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite