MAE confirmă: un român a murit în urma crizei ostaticilor din Algeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele speciale algeriene au descoperit sâmbătă 15 trupuri carbonizate FOTO AFP
Forţele speciale algeriene au descoperit sâmbătă 15 trupuri carbonizate FOTO AFP

Un român a murit în urma luării de ostatici din Algeria, a anunţat sâmbătă după-amiază premierul Victor Ponta, de la sediul MAE. Alţi patru români au fost eliberaţi şi se află în siguranţă, trei la ambasada României din Alger şi unul în custodia Armatei algeriene.

UPDATE 16.05 „Împreună cu ministrul de Externe şi cu membrii celulei de criză, am dorit să facem câteva precizări, cu date sigure pe care autorităţile române le-au primit privind situaţia din Algeria. În urmă cu puţin timp, ni s-a confirmat că un cetăţean român şi-a pierdut viaţa în timpul acestor evenimente. Vreau să exprim condoleanţe şi compasiune pentru familia celui care şi-a pierdut viaţa. Guvernul oferă tot sprijinul familiei îndoliate.

Ne-am făcut datoria să înştiinţăm prima oară familia. Am asigurat consilierea necesară familiei.

Din păcate, sunt mai mulţi cetăţeni europeni care au fost răniţi. Vreau să exprim din partea Guvernului compasiune pentru cei răniţi.

Vestea bună se referă la ultimul dintre cei cinci români aflaţi în zona de conflict. A fost eliberat şi se află în custodia armatei algeriene. Autorităţile române fac toate demersurile pentru a afla starea lui. Acesta va ajunge lângă ceilalţi trei deja aflaţi la ambasadă. Aceştia vor fi repatriaţi în condiţii bune”, a declarat sâmbătă premierul Victor Ponta.

„Cei trei cetăţeni eliberaţi vor fi repatriaţi în curând”, a mai spus premierul.

„În calitate de ministru, să-mi exprim întreaga compasiune faţă de pierderea cetăţeanului. În urmă cu puţin timp, am avut a patra sau a cincea discuţie cu ministrul algerian de Externe. Operaţiunea din Algeria este, practic, terminată”, a declarat ministrul de Externe Titus Corlăţean.

Premierul Victor Ponta a afirmat în cadrul conferinţei de presă de sâmbătă, de la sediul MAE, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu în cursul zilei şi l-a informat despre situaţia din Algeria. Totodată, premierul a confirmat că şedinţa CSAT a fost fixată pentru 5 februarie, data la care s-ar putea discuta dacă România va participa la intervenţia militară UE în Mali.

Corlăţean a anunţat, joi seară, după reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE de la Bruxelles, că autorităţile din România sunt în faza de analiză privind participarea la misiunea militară a UE în Mali, iar el va recomanda la Bucureşti să se ia o decizie în acest sens.

Potrivit televiziunilor de ştiri, cel puţin un român a murit în criza ostaticilor din Algeria. Încă nu se ştie dacă românul a murit în urma intervenţiei armatei algeriene sau a fost ucis de terorişti.

Celula de criză constituită la Ministerul de Externe miercuri, în urma declanşării crizei ostaticilor, urmează să facă declaraţii oficiale la ora 16.00. Din celula de criză fac parte ministrul de Externe Titus Corlăţean şi premierul Victor Ponta.

Potrivit Reuters, forţele speciale algeriene au găsit sâmbătă 15 trupuri carbonizate la complexul de la In Amenas, atacat miercuri de terorişti islamişti. Trupurile au fost descoperite după ce armata algeriană a lansat o operaţiune de eliberare a angajaţilor străini şi locali ai complexului.

Nu există deocamdată informaţii despre circumstanţele în care au murit cele 15 persoane. O anchetă a fost deschisă pentru identificarea cadavrelor.

Şapte ostatici străini au murit, iar 11 răpitori au fost împuşcaţi într-un asalt final lansat sâmbătă dimineaţa de către forţele speciale algeriene la un complex de exploatarea gazelor din Sahara algeriană, a declarat o sursă din domeniul securităţii algeriene pentru AFP. „Asaltul a fost lansat sâmbătă dimineaţa. Unsprezece terorişti au fost împuşcaţi, iar ostaticii străini sunt morţi. Noi credem că au fost asasinaţi ca măsură de represalii“, a declarat sursa pentru AFP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite