VIDEO Doamna care adună sticle goale nu vrea nimic de la noi. Vrea doar să terminăm ce-am început

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5 milioane de oameni au urmărit clipul filmat de reporterii „Adevărul“, în noaptea de 1 spre 2 februarie, în Piaţa Victoriei. O femeie strânge sticlele goale lăsate în urmă de protestatari şi spune câteva cuvinte care adună în ele sămânţa revoltei tinere din aceste zile: „Viitorul vostru e varză, mamă“. Am vrut să aflăm povestea acestei femei.

Privind din faţa calculatoarelor sau de pe ecranele telefoanelor, mulţi n-au înţeles sensul cuvintelor sale. "Doamna cu sticlele", sau "doamna cu Adevărul", cum a mai fost botezată de internauţi, în lipsa oricăror date de identificare, vorbeşte despre viitorul generaţiei din piaţă, nu despre viitorul ei. 

Din această neînţelegere s-au născut mai multe campanii de găsire şi de ajutare a „doamnei cu Adevărul“. La redacţia noastră au ajuns multe mesaje în care asociaţii, companii şi oameni simpli cereau codul IBAN al unei femei care adună sticle goale de pe stradă. O intenţie lăudabilă, răsărită însă din neînţelegerea mesajului: „Viitorul vostru e varză, nu prezentul meu

În serile care au urmat, am regăsit-o în piaţă. I-am spus că oamenii vor să o ajute, iar lucrul ăsta pur şi simplu a speriat-o. A refuzat orice ajutor, spunând că nu pentru asta ne-a vorbit atunci. Ne-a mai zis că n-am înţeles nimic şi că nu de soarta ei trebuie să ne facem griji, ci – din nou – de soarta noastră. Noi trebuie să terminăm ce-am început, chiar dacă e frig şi pare că nu se întâmplă nimic după toate aceste seri de protest. Noi trebuie să rămânem uniţi şi să-i izgonim pe balaurii ăia. Ea n-are nevoie de nimic. Nu-i trebuie niciun cod IBAN ca să adune sticlele goale şi să le ducă la reciclat.

"Aşa e - i-am spus - dar, totuşi, sunt oameni care vor să vă ajute". Am reuşit să o exasperăm. „Hai, valea!“, ne-a zis acum două seri, când nu mai terminam cu smiorcăiala. 

image

Un tânăr din Piaţa Victoriei îi arată doamnei cu sticlele clipul în care şi-a exprimat dispreţul faţă de Guvern: „Ăştia nu-şi iubesc ţara. Se iubesc numai pe ei“. FOTO: David Muntean/Adevarul

În această dimineaţă, am întâlnit-o din nou pe doamna cu sticlele. Ne-a povestit viaţa ei: un şir de momente grele, în care corupţia, moartea şi singurătatea se luptă să răpună un om. Muncitoare la Tricodava – disponibilizări în masă – tentative eşuate în comerţul anilor '90 (a avut un chioşc în care vindea de toate, dar n-a putut ţine pasul cu evoluţia şpăgilor de la primăria Sectorului 4) – moartea soţului – trecerea timpului – plecarea copiilor de acasă.  A învins toate neajunsurile cu o singură armă, iar aceea este bunătatea. Numai că bunătatea nu-ţi asigură succesul în viaţă. Aşa a ajuns, în dimineaţa de 2 februarie 2017, în Piaţa Victoriei, latura dinspre Buzeşti, cu sacii de PET-uri în spinare. Asta e toată povestea. Gata. „Hai, valea!“, ne spune în glumă. Ne-am despărţit cu un sentiment de paranoia: avem convingerea că prin Piaţa Victoriei umblă în fiecare seară un înger sub acoperire.  

Povestea femeii care strânge sticle goale în Piaţa Victoriei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite