Viaţa lui Fane Spoitoru, interlopul care a speriat Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa lui Fane Spoitoru. Interlopul a murit la o clinică din Israel
Viaţa lui Fane Spoitoru. Interlopul a murit la o clinică din Israel

Viaţa lui Fane Spoitoru. Lumea interlopă a Capitalei este în doliu. Ion Titişor, alias Fane Spoitoru, a murit joi la o clinică medicală din Israel, în urma unui accident vascular celebral. Titişor şi-a câştigat celebritatea în anii '90, când a devenit regele neîncoronat al lumii interlope a Capitalei. El a avut însă un trecut infracţional şi în perioada regimului comunist.

Dacă ar mai fi trăit, la 5 iunie 2016 Ion Titişor ar fi împlinit 57 de ani. El s-a născut în cartierul Dudeşti, din Bucureşti, într-o familie de muncitori, după cum povestea chiar interlopul. În clasa a şaptea, la 13 ani, s-a apucat de box, trecând pe la mai multe cluburi: Progresul, Rapid, Olimpia Constructorul, Steaua.

În anul 1977, spunea Ion Titişor, a fost nevoit să se lase de box, după ce la o nuntă a fost înjunghiat de un ţigan din Progresu. Internat la spital cu un plâmân găurit, acesta a fost nevoit să întrerupă şi şcoala. După ce s-a însănătoşit, s-a angajat ca muncitor, mai întîi la Gostat şi apoi la Întreprinderea Prestări Servicii, unde maică-sa era ştergătoare de vitrine.

Tot în 1977, Titişor a fost arestat pentru prima oară, după ce a fost prins cu nişte amici la furat din buzunare. A stat doar o lună închis la Jilava, scăpînd datorită unui decret dat de Ceauşescu.
Un an mai târziu a fost arestat iar, după ce a fost turnat la miliţie de către nişte prieteni, că ar fi furat din buzunare. Condamnat la închisoare, Fane Spoitorul a stat în spatele gratiilor un an şi 6 luni. Eliberat în 1980, interlopul nu s-a bucurat prea mult de libertate, fiind din nou închis un an, pentru complicitate la furt.

În anul 1982 am fost arestat iar timp de 5 luni pentru trăi parazitar, infracţiune prevăzută în Codul Penal de la acea vreme.

Viaţa lui Fane Spoitoru. Graţiat după Revoluţie

În 1983, Ion Titişor a primit alţi 4 ani şi jumătate de închisoare, pentru operaţiuni cu mijloace de plata străine. Deşi nu şi-a recunoscut fapta, el a fost găsit vinovat pentru înşelarea unor turişti polonezi. Când au venit miliţienii să-l ridice, Ion Titişor a fugit, fiind împuşcat în picior.
A făcut 3 ani de închisoare din condamnarea primită. În 1987, a intrat iar în bucluc. Acuzat de tâlhărirea unei femei, Titişor a fost condamnat, împreună cu doi complici, la 14 ani de închisoare.

Revoluţia din 1989 a fost salvarea interlopului. În februarie 1990, Frontul Salvării Naţionale (FSN), care preluase puterea după executarea soţilor Ceauşescu, a dat un decret de amnistiere infractorilor. 

Viaţa lui Fane Spoitoru. A spintecat un poliţist

Fane Spoitoru avea să-şi câştige notorietatea în 1992. În vara acelui an, Ion Titişor a tăiat cu sabia un poliţist. Scandalul s-a petrecut în faţa fostei discotecii Vox Maris, de la Cercul Militar Naţional. Atunci, în urma unei altercaţii cu poliţistul Nelu Florea, Fane Spoitoru i-a retezat mâna cu o sabie ninja. Poliţistul a apucat să folosească arma, nimerindu-l pe interlop de şase ori. Ambii au scăpat cu viaţă după luni bune de spitalizare. Procesul în care a fost acuzat de tentativă de omor şi vătămare corporală gravă a durat până în 1997, când a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

Judecat în libertate, Fane Spoitoru nu a aştepta sentinţa finală şi a fugit în Canada. În 2000, el a fost expulzat şi băgat la închisoare. A stat în spatele gratiilor doar 3 ani, după care a fost eliberat condiţionat.

În închisoare a fost coleg de celulă cu „Luceafărul huilei“, Miron Cozma, cu care s-a împrietenit. Anii de închisoare se pare că l-au cuminţit pe interlop. A intrat în afaceri, deschizând în Vitan un club de manele. De asemenea, ar fi avut şi o firmă de taxi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite