Urmărire penală extinsă în cazul „Nana“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiica preşedintelui şi-a cumpărat un teren în comuna Nana din judeţul Călăraşi FOTO Adevărul
Fiica preşedintelui şi-a cumpărat un teren în comuna Nana din judeţul Călăraşi FOTO Adevărul

Un număr de şapte foşti angajaţi ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana sunt urmăriţi penal sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, citat de postul Realitatea TV, din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că, în perioada 2005-2010, Niculae Tudoriţa, Decu Florian, Neagu Marius Gelu, Dobre Marian, Dobre Gheorghe, Stolea Georgică şi Manea Constantin au săvârşit o serie de acte menite să prejudicieze domeniul privat al statului. Conform procurorilor, cei şapte „nu au îndeplinit acte în legătură cu reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri revendicate de mai multe persoane, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje/foloase necuvenite. “

Cei şapte foşti angajaţi ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana sunt acuzaţi de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de întocmirea a 137 de acte materiale ilegale. 

Comuna Nana, din judeţul Călăraşi, este locul unde fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a achiziţionat 290 de hectare de teren, achiziţie ce face, în prezent, obiectul unei investigaţii. 

Fiica preşedintelui a cumpărat terenul de la Nana printr-un credit de la CEC Bank cu o dobândă de 6,53%, în condiţiile în care banca respectivă are, în mod normal, o dobândă de 6,73% la creditele ipotecare în lei pentru terenuri. Potrivit condiţiilor de creditare, suma împrumutată va fi rambursată în 360 de rate lunare a câte 30.206 lei, până pe 8 august 2043.

Traian Băsescu a afirmat că intenţionează să treacă pe numele său terenul cumpărat cu banii obţinuţi din creditul contractat de Ioana Băsescu.

În 16 aprilie 2014, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţa că a fost începută urmărirea penală în cazul „Nana“, pentru conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în urma unei sesizări transmise de Corpul de control al primului ministru. Faptele au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri din comuna situată în judeţul Călăraşi.

Potrivit procurorilor, în perioada 2005-2010, în comuna Nana au fost emise ilegal titluri de proprietate pe numele unor persoane care nu erau îndreptăţite să le primească. 

"La baza emiterii titlurilor de proprietate au stat înscrisuri falsificate (printre care şi certificate de stare civilă), prin contrafacerea conţinutului şi folosirea de formulare tipizate elaborate în afara cadrului legal", au precizat procurorii.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite