Unde se duc banii din donaţii pentru victimele incendiului de la Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii au făcut donaţii de milioane de euro pentru sprijinirea victimelor incendiului din clubul Colectiv. Fundaţiile şi asociaţiile care au iniţiat campaniile umanitare au direcţionat aceşti bani după cum au considerat că este mai bine.

Tragedia din clubul Colectiv, soldată cu 46 de morţi şi peste 100 de răniţi, i-a mobilizat ca niciodată pe români. Tineri, în vârstă, bogaţi sau săraci, într-un gest de solidaritate fără precedent, sute de mii de oameni au răspuns apelurilor de strângere de fonduri pentru victimele incendiului.

Situaţii precum cea a toboşarului trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, despre care s-a afirmat că nu poate fi transportat în Franţa deoarece nu are asigurare medicală, au ridicat semne de întrebare legitime privind modul în care fodurile strânse din donaţii ajung la cei în nevoie. Dar, bucătăria internă a organizaţiilor de caritate ar putea arăta cu totul altfel decât îşi închipuie cei care dau banii pentru scopuri nobile.

Crucea Roşie Română: donaţii de peste 800.000 de euro

Importante fundaţii şi asociaţii au demarat campanii de strângere de fonduri pentru victimele de la Colectiv în parteneriat cu trusturi de presă. Pro TV şi Crucea Roşie Română, patronată de Principesa Margareta, au iniţiat campania „Nouă ne pasă“. Până în prezent, în conturile fundaţiei s-au strâns peste 800.000 de euro.
„Sute de mii de persoane au răspuns apelului nostru. Donaţiile colectate de la persoane fizice şi juridice în şapte zile de la startul campaniei însumează 827.861 de euro, din care 462.235 de euro sunt sume donate direct în conturile Crucea Roşie Română deschise pentru această campanie, iar 365.626 euro reprezintă contravaloarea SMS-urilor trimise, sumă ce va fi disponibilă în conturi după cel puţin trei luni, pe măsura încasării sumelor de la integratorul tehnic sau de la operatorii de telefonie mobilă“, a declarat, pentru „Adevărul“, Nadia Lazăr, coordonatorul de comunicare al Crucii Roşii.

Potrivit acesteia, fondurile au început să fie utilizate pentru asigurarea de medicamente şi alte produse farmaceutice  precum şi pentru completarea dotărilor necesare spitalelor în care se găsesc internate victimele incendiului, conform necesarului raportat de către unităţile sanitare.  

Cu banii strânşi de Crucea Roşie au fost cumpărate unguente pentru arsuri, albumină umană şi saltele antiescară. De asemenea, sunt în curs de achiziţie kituri pentru plămâni artificiali şi electro-dermatom-uri. În total, Crucea Roşie a folosit din banii donaţi 375.000 de lei.

Fundaţia Mereu Aproape: teledon de un milion de euro

Trustul Intact şi fundaţia Mereu Aproape au demarat campania „Voi donaţi, împreună îi ajutăm!“. Valoarea fondului de solidaritate creat prin teledon se ridică la un milion de euro. Aceşti bani încă nu au intrat în conturile fundaţiei.

„Deocamdată, vorbim de o promisiune de plată, nu de o plată efectivă. SMS-urile nu sunt viramente. Durează 30 de zile până când vine factura de plată şi alte 30 până se plăteşte efectiv. Sumele pe care noi ne bazăm în acest moment şi din care noi am făcut deja plăţi sunt cele donate direct la bancă, prin virament. Vorbim de circa un milion de lei. Au fost companii care au făcut donaţii mari, în aceste cazuri s-au încheiat contracte de donaţie“, a explicat, pentru „Adevărul“, Alessandra Stoicescu,  preşedintele fundaţiei Mereu Aproape. Modul în care să fie direcţionate fondurile din aceste donaţii a fost stabilit de fundaţie.

„Decizia noastră, poate bună, poate mai puţin bună, a fost să dăm un ajutor de înmormântare a câte 10.000 de lei. Pentru familiile răniţilor din spitale am donat câte 15.000 de lei. Nu am avut nicio solicitare din partea vreunui spital, am întrebat, dar toate spitalele ne-au spus nu. Mandatul pe care l-am primit de la cei care au donat a fost să ajutăm familiile“, a spus Alessandra Stoicescu. 

Consiliul Judeţean Argeş, solidaritate „locală“

Sunt însă şi instituţii care au strâns fonduri pentru ajutorarea victimelor care provin din anumite regiuni. Astfel, Consiliul Judeţean (CJ) Argeş, în parteneriat cu fundaţia „Solidaritatea Argeşeană“, a strâns fonduri care vor fi donate familiilor victimelor din judeţul Argeş. În total, CJ Argeş nu a strâns decât 15.000 de lei, în ciuda campaniei de mediatizare făcută în presa locală.

„Din Argeş sunt doi decedaţi – barmanul din club şi una dintre cele două fete care au murit asfixiate în toaletă. Am dat câte 3.000 de lei celor două familii. Restul sumelor le strângem pentru ajutorarea a şase răniţi care provin din Argeş. Alte sume de bani vor fi alocate de Consiliul Judeţean printr-o hotărâre“, a spus purtătorul de cuvânt al CJ Argeş, Marian Mihai.

La campania umanitară s-au mai alăturat Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Instituţia Prefectului Argeş, Camera de Comerţ şi Industrie şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri, precum şi reprezentanţi ai presei locale.

Donaţii modeste la ANAT

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a demarat o campanie de ajutorare a familiilor tinerilor decedaţi în incendiul de la clubul Colectiv. Liderii asociaţiei au făcut apel la membrii săi, printre care se numără nume grele din industria turismului, pentru a face donaţii. „Campania este în curs, nu vă pot spune exact despre ce sumă este vorba. Nu sunt sume importante în momentul ăsta, vorbim de ordinul miilor de lei. Au fost şi cazuri de agenţii care au participat la campania noastră care au dorit ca banii să fie direcţionaţi punctual, către anumite persoane care au căzut victime incendiului. Încă nu am stabilit cum vor fi cheltuite fondurile. În funcţie de cât se va strânge, se va stabili şi destinaţia“, a declarat, pentru „Adevărul“, Gabriela Peşeţ, consilier de comunicare al ANAT.

La donaţiile ce vor fi primite în următoarele zile se vor adăuga sume rezultate din tombola caritabilă organizată la Gala ANAT 25 de ani, din 13 noiembrie, cu destinaţia pentru ajutorarea victimelor.

Medicamentele donate, centralizate de UNIFARM

Compania Naţională UNIFARM SA a luat decizia de a centraliza toate donaţiile de medicamente şi echipamente famaceutice pentru spitalele care îngrijesc persoanele rănite în Colectiv. Acestea vor fi verificate din punct de vedere al securităţii biologice înainte de a ajunge la unităţile medicale care au nevoie de ele.

„Compania Naţională UNIFARM organizează în mod controlat activitea de donare şi pentru a asigura trasabilitatea tuturor donaţiilor, astfel încât acestea să ajungã în timp util acolo unde este nevoie, după controalele de calitate“, se precizează într-un comunicat al companiei.

Cine poate strânge donaţii

Potrivit Codului Fiscal, donaţiile şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare sunt scutite de la plata impozitului pe profit. De aceea, cei care au demarat campanii de ajutorare a victimelor incendiului din clubul Colectiv au preferat să folosească drept interfaţă asociaţii sau fundaţii.

Personalitatea juridică a organizaţiilor non-profit permite strângerea de fonduri în numele beneficiarilor, iar veniturile nu sunt impozitate indiferent de mărimea lor (deoarece asociaţia acţionează ca un intermediar între donator şi beneficiar).

Ajutor guvernamental pentru victimele de la Colectiv şi familiile lor

Familiile victimelor tragediei din clubul Colectiv internate în spitalele din ţară sau de peste hotare vor primi un ajutor guvernamental lunar, până la externare.  Cei care sunt trataţi în străinătate au fost selectaţi de echipe de medici din ţări care şi-au oferit sprijinul pentru acoperirea costurilor de spitalizare, iar statul român a contribuit cu transportul.

Pentru a-i putea urma în străinătate şi rudele, ca să îi susţină şi să-i îngrijească, Guvernul va oferi o plată lunară de 7.500 de euro pentru familie, respectiv 6.000 de euro pentru cazare, masă şi alte cheltuieli, şi 1.500 de euro pentru transport.  „Va fi o hotărâre privind acordarea unui ajutor de urgenţă familiilor victimelor tragicului eveniment din 30 octombrie. Mai exact, este vorba despre acordarea cu titlu de ajutor de urgenţă a unei sume de 7.500 euro lunar fundamentată prin 30 de zile a câte 200 euro pe zi acordaţi pentru cazare, masă şi alte cheltuieli membrilor familiilor victimelor. În momentul de faţă avem 30 de victime internate în spitalele din străinătate, la care se adaugă 1.500 euro cheltuieli de transport“, a declarat premierul interimar Sorin Cîmpeanu.

Şi familiile victimelor care sunt internate în spitalele din Capitală vor primi suma de 6.000 de lei pe lună. „Pentru aceştia se acordă un sprijin tot cu titlul de ajutor de urgenţă în valoare de 6.000 lei pe lună, deci 200 lei pe zi pentru cheltuieli de cazare şi masă şi alte cheltuieli“, a explicat Cîmpeanu, precizând că aceste sume se acordă pe toată durata spitalizării, începând cu ziua în care au fost internate victimele şi în funcţie de numărul de zile de spitalizare, indiferent care este perioada.

Cum se decontează banii

Solicitările vizând acordarea ajutorului de urgenţă de la Guvern pentru familiile victimelor incendiului din clubul Colectiv se depun la Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială sau, în Bucureşti, la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de luni, că plata acestor sume urmează să se facă în maximum 5 zile de la primirea solicitării, adăugând că au fost deja înregistrate mai multe solicitări din partea familiilor pacienţilor.

Cîmpeanu a precizat că „este posibil” ca acest sprijin să fie acordat din Fondul de rezervă al Guvernului care se ridică în acest moment la 250 de milioane de euro.

Cei care pleacă pe cont propriu, dependenţi de donaţii

Mai problematică este însă situaţia celor care decid să plece în străinătate pe cont propriu, deoarece aceşti pacienţi nu beneficiază de sprijinul Guvernului. Până acum s-au înregistrat patru astfel de cazuri. Deoarece perioada de spitalizare se poate întinde pe luni de zile, şi cheltuielile se pot ridica la sute de mii de euro, aceşti pacienţi şi familiile lor sunt dependenţi de donaţii.

Este şi cazul Andreei Ştefan, o tânără internată la Spitalul „Sfântul Ioan” din Capitală, pe care familia a reuşit să o transfere la un spital din Bochum, Germania. „Au venit echipe din Belgia şi Marea Britanie care au spus că este transportabilă şi chiar ne anunţaseră că va pleca duminică dimineaţă la Londra. Doar că nu ne-a mai contactat nimeni pentru transfer şi am găsit noi familia o posibilitate de a o transfera de urgenţă în Germania, cu ajutorul unei fundaţii şi al firmei la care este angajată”, a explicat Alexandra Ciobanu, o rudă a fetei.

Tânără a ajuns cu bine împreună cu tatăl ei, însă suma primită nu va acoperi costurile integrale de spitalizare, iar acum familia îşi pune problema de unde va face rost de bani pentru a se întreţine în toată această perioadă în Germania, ca să poată fi aproape de fată.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite