UE strânge România cu uşa ca să returneze mai repede banii din taxa auto
0Tergiversarea restituirii fostelor taxe auto ar putea aduce României o nouă sancţiune din partea Comisiei Europene. Vestea bună este că românii ar putea să-şi primească banii înapoi mai repede decât s-a stabilit în calendarul făcut de Guvern.
Concret, autorităţile de la Bucureşti ar putea fi amendate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din cauză că Guvernul nu restituie mai repede fostele taxe auto cerute la prima înmatriculare a maşinilor. Practic, CE a declanşat joi procedura de infringement pentru că România a încălcat legislaţia UE.
„Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu asigură rambursarea integrală şi imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziţionate din alte state membre. Dat fiind că normele româneşti aplicabile restituirii taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenţei şi efectivităţii, este încălcată legislaţia UE (articolul 110 din TFUE). În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române“, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, Comisia Europeană.
Care sunt paşii următori
Trimiterea scrisorii este prima etapă a procedurii de infringement. România are un termen de două luni pentru a formula observaţii. În funcţie de răspunsul României, CE poate să emită un aviz în care va indica motivele pentru care consideră că a fost încălcată legislaţia europeană. După trimiterea avizului motivat, Guvernul va avea alte două luni pentru a da curs deciziei.
Dacă România nu se va conforma, CE va sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care va declanşa următoarea etapă a procedurii de infringement. În etapa contencioasă, instanţa europeană ar putea cere României şi plata unor penalităţi.
Calendarul returnării taxelor
Restituirea fostelor taxe auto a fost decisă după Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că sunt ilegale.
În august 2017, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă, prin care se stabilea modul în care românii îşi vor primii banii înapoi din fostele taxe auto, dar şi calendarul plăţilor.
Astfel, toţi proprietarii care au plătit o formă de taxă auto de la introducerea acesteia în 2007 trebuie să depună o cerere la ANAF, iar banii vor fi restituiţi în funcţie de tipul taxei.
Cei care au plătit taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, îşi vor primi banii înapoi în intervalul 1 ianaurie 2018 - 31 decembrie 2018. Cei care au achitat timbrul de mediu îşi vor recupera banii abia în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. În plus, pentru fiecare zi de întârziere, statul va plăti proprietarilor şi o dobândă de 0.02% pe zi, echivalentul unei dobânzi de 7.3% pe an.
Totodată, cei care au dat statul în judecată pentru restituirea taxelor auto şi au obţinut hotărâri definitive îşi vor primi banii în termen de 120 de zile de la data depunerii unei cereri la ANAF, în acest sens.