Tragedia Colectiv. Medic: „Răniţii au murit cu zile, de la infecţii cu diverşi germeni”. Director Spitalul de Arşi: „Nu e un risc mai mare decât în alte spitale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O declaraţie făcută de un medic de la Spitalul de Arşi, unde au fost duşi cei mai mulţi răniţi, a pus pe jar comunitatea medicală şi autorităţile. Medicul a explicat că răniţii au murit cu zile, fiind de fapt ucişi nu de arsuri, ci de germenii contractaţi în unitatea sanitară. Ministerul Sănătăţii a anunţat că va fi făcută o analiză a infecţiilor la pacienţii cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet şi un plan de măsuri concrete.

UPDATE Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti fac o analiză a infecţiilor la pacienţii cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet şi un plan de măsuri concrete.

Astfel, Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti a recoltat probe care atestă încărcătura microbiană aeriană şi probe care să arate încărcătura bacteriană de pe suprafeţele din incinta spitalelor. 

Rezultatele acestor teste vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare.

„Astăzi, principala preocupare a echipei de la Ministerul Sănătăţii o reprezintă recuperarea medicală a răniţilor care se află în acest moment în spitalele din ţară şi din străinătate. Refacerea va fi de lungă durată şi presupune recuperare medicală, dar şi suport psihologic care să ducă la reintegrarea socială a acestor tineri”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

UPDATE La Spitalul de Arşi, din cei şase pacienţi care au murit, trei au decedat din cauza infecţiilor, după cum a declarat Adrian Stănculea, şeful secţiei ATI. „Ideea este că întotdeauna într-o secţie de ATI a marelui ars există contaminare şi infecţie. În condiţiile în care dacă în România era un centru de arşi la nivel european unde marele ars era fiecare într-un salon, cu propria lui asistenta, rata de infecţie era mai mică”, a declarat Stănculea.

„Trebuie făcută o diferenţă între aceste infecţii pe care le găsim la marele ars şi cele pe care le întâlnim la pacienţii obişnuiţi. Boala arsului mare îi consumă toate rezervele. Nu pot să spun că scăpau dacă erau trimişi în străinătate sau în alte spitale. În cazul lor, pulmonare erau extrem de severe, 85% din pacienţi decedează”, a precizat Niţescu.

Potrivit acestuia, infecţiile raportate în spital variază între 2 şi 15%. Printre infecţiile care au dus la decesul răniţilor se numără şi pioceanicul. „Sunt spitale care raportează 3%, 5%, 7%, depinde de oraşul de care vorbim şi de ţara despre care vorbim”, a spus Cristian Niţescu, directorul Spitalului de Arşi.

„Ele există, ele se raportează. În străinătate au infecţii au şi ei infecţii, aş vrea să înţelegeţi asta. Dacă ai mai multe filtre, nu puteam noi să transferăm pacienţii. Noi am primit nişte pacienţi pe care i-am tratat maximal. Am declarat şase infecţii ori în octombrie, în noiembrie nu le-am raportat încă”, a spus Stănculea.

Pacienţii sunt spălaţi într-o singură cadă

Potrivit directorului Cristian Niţescu, este o singură cadă pentru că nu există spaţii, un salon care ar conţine un singur pat de mare ars, ar trebui să conţină cadă proprie. „În condiţiile în care avem această clădire de 23 de ani, avem 2 paturi în ATI de mare ars e o realizare care nu mai este în alte spitale. E foarte important că acea cadă nu e trecută de la un bolnav la altul, sunt probe care se iau, totul este steril. Am spus de nenumărate ori că este nevoie de un spital nou, le-am explicat care sunt condiţiile, cum ar trebui organizată infrastructura de marii arşi în România”, a completat medicul.

Doctorii au precizat că există nişte ghiduri pentru arşi. „Protocoalele nu salvează pacientul, salvează medicul nu pacientul. Ne-au sunat de la alte spitale, noi ne ajutăm întotdeauna. Le-am spus să nu facă traheostomii, protocolul se adaptează la fiecare bolnav în parte, sunt servicii de chirurgie plastică şi de arsuri care folosesc anumite creme sau pansamente oarecum care nu sunt standardizate în toată lumea civilizată. Protocoalele nu fac decât să depaneze situaţiile de urgenţă. Sunt nişte paşi prin care se evită situaţiile de mortalitate accidentală”, a declarat Stănculea.

Acesta a precizat că familiile celor decedaţi au fost anunţate inclusiv cu privire la infecţii. „Fiecare medic curant şi-a anunţat familia”, a precizat Stănculea.

În ceea ce priveşte soluţiile pentru a contracara aceste infecţii, discuţia este în principal legată de filtrele în calea bolnavului. „E nevoie de un nou centru. El poate costa câteva zeci sau sute de milioane, nici centrele de arsuri din străinătate nu au foarte multe paturi pentru marele ars. La o asemenea catastrofă şi la ei s-ar fi protejat la fel”, a completat Stănculea.

Un medic acuză: mulţi răniţi au murit cu zile

„Mulţi dintre răniţi au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arşi, majoritatea au murit cu infecţie cu diverşi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arşi, dar ştiu de la colegi de la alte spitale că situaţia este asemănătoare (...) În lumea civilizată, pacienţii nu mor din cauza acestor infecţii”, a declarat medicul pentru tolo.ro.

„La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîţi de bacteriile care infectează spitalele şi nimeni dintre şefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta (...) La Spitalul de Arşi oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii.  De ce n-au fost anunţate familiile din primele zile, ca să aibă opţiunea de a-i transporta în străinătate?! (...) Unii dintre ei s-au infectat. Infecţiile cu bacterii apar, din experienţa noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubaţi, ei puteau fi transportaţi”, a mai declarat medicul, adăugând că în noaptea de 30 spre 31 octombrie, laboratorul de analize din spital nu a fost deschis şi nu toţi medicii au fost anunţaţi să vină de acasă. Acesta ar fi fost motivul pentru care unele operaţii au început cu o oră întârziere, a completat medicul.

Potrivit medicului, şansele de supravieţuire ale pacienţilor au scăzut considerabil în momentul în care s-au infectat cu germenii intraspitaliceşti. Totodată, medicul a arătat că în România nu există condiţii adecvate pentru tratarea arşilor, singura unitate modernă fiind cea de la Spitalul Floreasca, dar care nu este folosită în acest moment. Medicul spune că familiile răniţilor nu au fost anunţate încă din primele zile că au opţiunea de a-i trata pe răniţi în străinătate. Infecţiile apar, din exprienţa medicului, în a cincea zi de spitalizare.

Chiar şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, doctorul Adrian Stănculea, a admis că unii pacienţi răniţi în urma incendiului au murit din cauza infecţiilor intraspitaliceşti. „Este posibil ca toţi să fi murit din cauza infecţiilor nosocomiale. Toate spitalele sunt contaminate. Cine nu recunoaşte aceste infecţii cu bacterii e dus cu pluta! Eu fac lunar rapoarte pe care le înaintez conducerii”, a spus Adrian Stănculea, şeful secţiei ATI.

Tatăl unui dintre tinerii morţi în spitale: „Au fost condamnaţi la moarte”

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morţi în spitale, în urma tragediei din Colectiv, susţine că fiul său şi ceilalţi tineri care au supravieţuit incendiului „au fost ucişi, condamnaţi la moarte din primele zile”, fiind ţinuţi în medicii nesigure şi trataţi de medici fără experienţă.

Eugen Iancu, tatăl lui Mihai Alexandru Iancu, unul dintre tinerii morţi în urma incendiului din Colectiv, a scris, pe Facebook, un mesaj în care susţine că răniţii ar fi trebuit trimise imediat la spitale din străinătate, şi nu ţinuţi ”în medii nesigure”, unde au fost trataţi de ”medici de urgenţă fără experienţă în operaţiunile cu arşi, cu arşi foarte grav şi intoxicaţi”.

„Astăzi am avut câteva întâlniri importante. Ne-am reîntâlnit, noi cei din Spitalul Sfântul Ioan, şi ne-am plâns copiii morţi, dar am cunoscut şi oameni nedumeriţi de ceea ce s-a întâmplat. Sincer să fiu, şi eu sunt nedumerit sau am fost. Zile întregi am umblat năuc, neînţelegând nimic din ce se întâmplă. Alexandru a fost scos de prieteni din Colectiv, a fost dus la salvări şi predat unui medic. Vorbea, stătea în picioare şi era speriat de moarte, deşi reuşea să facă câte o glumă. Aici se rupe filmul, pentru că la spital nu ajunge cu SMURD-ul. A fost trimis cu o maşină particulară. La spital, medicii au muncit ca nişte eroi, am toată stima şi respectul pentru eforturile lor, dar erau medici de urgenţă fără experienţă în operaţiunile cu arşi, cu arşi foarte grav şi intoxicaţi. Copiii ăştia care aveau arsuri pe diferite suprafeţe, dar foarte grave, trebuiau să fie introduşi într un mediu absolut izolat şi trataţi de specialişti în arsuri sau, cel mai bine, trebuiau trimişi imediat acolo unde puteau fi trataţi de specialişti şi cu aparate performante. În schimb, ei fost ţinuţi în medii nesigure, trataţi cu eforturi foarte mari din partea personalului extrem de sufletist, de implicat, dar fără experienţă în domeniu”, afirmă Eugen Iancu.

Alexandru Iancu, fiul său, avea 22 de ani şi absolvise Academia de Studii Economice (ASE). Tânărul voia să îşi facă propria sa formaţie rock, fiind pasionat de chitară. Alex a ajuns la Spitalul Sfântul Ioan, fiind transportat cu maşina personală a unui prieten. La câteva zile, el a intrat în comă profundă. Tânărul a pierdut lupta pentru viaţă fiind cea de-a 59-a victimă a tragediei din Colectiv, bilanţul negru ridicându-se la 60 în momentul de faţă.

Ministrul Sănătăţii: „Infecţiile sunt o realitate”

De altfel, la conferinţa de presă organizată săptămâna trecută de Ministerul Sănătăţii, oficialii din sistem au recunoscut că în România nu există camere sterile şi au admis, în acelaşi timp, că în spitalele din ţară, chiar şi în cele în care au fost transportaţi răniţii, sunt infecţii nosocomiale, care pun în pericol viaţa pacienţilor.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat că Institutul „Matei Balş” şi-a oferit serviciile în privinţa infecţiilor nosocomiale pentru spitalele care tratează răniţi în incendiul de la Colectiv.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a explicat că infecţiile nozocomiale la aceşti pacienţi sunt o realitate şi „nimeni nu vrea să ascundă absolut nimic ”. Suprafeţele arse foarte mari, multiple intervenţii invazive, antibioterapie, care este evident utilizată în situaţia asta, şi se dezvoltă rezistenţă la antibiotice, asta se întâmplă în orice ţară din lume asta, şi imunitatea e scăzută la aceşti pacienţi consecutiv evenimentului”, a explicat ministrul.

Şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că infecţiile nozocomiale apar şi din cauza suprautilizării antibioticelor.

„Este o problemă mondială şi este o problemă a tuturor ţărilor care în spitalele lor au astfel de microbi din cauza suprautilizării şi utilizării nejudicioase a antibioticelor. Problema majoră a acestor infecţii este suprautilizarea antibioticelor, o problemă pe care o avem şi noi şi, din păcate, o au şi alţi colegi. (...) Pacienţii arşi pierd bariera pielii şi atunci riscul de infectare este aproape instantaneu. De aici apare problema cu ce se infectează, ce antibiotice ai, ce arme ai să combaţi infecţia respectivă”, a punctat Arafat.

31 de persoane rănite în urma incendiului din clubul Colectiv mai sunt internate în spitalele din Bucureşti. Dintre acestea, şase sunt în stare critică şi gravă. Alţi 30 sunt internaţi în spitalele din străinătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite