Titus Corlăţean, despre accidentul din Muntenegru: „Există încă două persoane care nu pot fi identificate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean FOTO Mediafax
Titus Corlăţean FOTO Mediafax

Ministrul de externe Titus Corlăţean a vorbit, luni seară, la Realitatea  TV, despre accidentul din Muntenegru, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 18 români.

„Adevărul“ vă prezintă cele mai importante declaraţii făcute de ministrul de externe Titus Corlăţean: 

Ministrul de externe Titus Corlăţean a declarat că procesul de repatriere a celor 29 de români răniţi în urma accidentului de autocar din Muntenegru va începe mâine (marţi, n.r.). El a precizat că şapte persoane se află încă la terapie intensivă şi nu pot fi relocate, iar doctorii muntenegreni vor trebui să decidă în privinţa celorlaţi 22 români. Totuşi, cei care vor primi acordul medicilor vor pleca spre ţară marţi. 

„Am terminat vizita la spital. Şapte români sunt încă la terapie intensivă. Pe ceilalţi 22 i-am încurajat. Mi-au spus că sunt mai bine decât ieri şi că medicii din Muntenegru i-au tratat cu adevărat corespunzător. Am mulţumit medicilor, autorităţilor şi preşedintelui din Muntenegru. Mâine va fi o nouă vizită la spital. Medicii vor decide care sunt persoanele care pot fi transferate în România. În funcţie de evaluare, o parte dintre ei vor fi repatriaţi marţi. Au fost ocupate patru spitale din Bucureşti pentru a-i trata“, a spus Corlăţean, într-o intervenţie telefonică, la Realitatea TV. 

Întrebat de ce a durat câteva ore până a fost convocată celula de criză, Corlăţean s-a apărat spunând că a fost vorba de o confuzie a autorităţilor muntenegrene care au crezut iniţial că autocarul şi turiştii sunt ucrainieni şi nu români. 

„Celula de criză a fost convocată duminică imediat după ce am avut confirmarea autorităţilor muntenegrene. Imediat am pus la dispoziţie şi liniile telefonice. Abia luni am primit la Ministerul de Externe lista completă a pasagerilor. Duminică seara, autorităţile au crezut că este vorba de un autocar ucrainian, cu pasageri din Ucraina. Când ambasadorul a fost anunţat că există şi turişti români răniţi, el s-a deplasat la spital. Celula de criză nu poate comunica decât informaţiile verificate de autorităţile din Muntenegru“, a explicat Titus Corlăţean.

Ministrul de externe a explicat şi de ce există, încă, două persoane neidentificate, în ciuda faptului că oficialii au lista cu pasagerii autocarului care s-a prăbuşit în prăpastie. El a declarat că actele multor persoane au rămas în vehicul şi că trebuie să se finalizeze procedurile de medicină legală. 

„La terapie intensivă există încă două persoane care nu pot fi identificate. Odată cu căderea de la acea înălţime a autocarului, o parte din haine şi din actele de identitate au rămas în maşină. Din acest caz, autorităţile din Muntenegru nu le-au putut identifica. Mai sunt şi proceduri de medicină legală. Abia acum sunt recuperate actele din autocar“, a declarat oficialul român, specificând că „în clipa în care va fi finalizată procedura de identificare, în clipa vor fi făcute certificatele de deces se va lua decizia de a repatria corpurile“.

„Nimeni nu a putut să-şi imagineze că se va întâmpla o astfel de dramă seara. Competiţia sportivă s-a terminat la prânz şi pe seară a apărut un comunicat de presă care a fost exploatat în fel şi chip“. 

Ministrul de Externe Titus Corlăţean s-a deplasat în capitala muntenegreană unde a fost primit de către preşedintele republicii şi a mers la spitalul din Podgoriţa, unde se află victimele accidentului de autocar, alături de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie în Muntenegru, duminică după-amiază. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite