Milionarul Tiberiu Urdăreanu şi primarul suspendat al Iaşiului, reţinuţi. Surse: „Şpagă de 10% dintr-un contract pentru primarul Gheorghe Nichita“
0Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, a fost dus cu mandat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie. Afaceristul, membru UNPR, a fost reţinut după mai bine de şapte ore de audieri maraton. La sediul DNA a ajuns ieri şi primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita, şi faţă de acesta fiind dispusă măsura reţinerii.
UPDATE 21.25 Primarul suspendat al Iaşiului a fost reţinut de procurorii anticorupţie, acesta fiind acuzat de luare de mită.
UPDATE ora 19.10 Tiberiu Urdăreanu a fost reţinut de procurorii DNA şi scos încătuşat din sediul DNA. El a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei după mai multe ore de audieri.
UPDATE ora 18.50 Tiberiu Urdăreanu i-ar fi dat mită lui Gheorghe Nichita (PSD), primarul oraşului Iaşi, aproximativ 10% din valoarea unui contract de semaforizare, potrivit unor surse judiciare.
UPDATE UTI Grup a emis joi un comunicat de presă în care a precizat că societatea a pus la dispoziţia DNA toate documentele solicitate, însă nu a vrut să comenteze informaţiile din presă.
„Societatea UTI Grup a pus la dispoziţia organelor de cercetare toate documentele solicitate şi va colabora în continuare, în mod prompt şi transparent, cu autorităţile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informaţie este solicitată de organele de anchetă. Ne limităm în a nu comenta, în acest moment, informaţiile care circulă în media. Facem precizarea că, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, punerea în mişcare a acţiunii penale nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, potrivit documentului citat.
Contractul din vizorul DNA
Şefii primăriei ieşene au semnat, în august 2013, contractul de finanţare din bani europeni al proiectului "Sistem de Management de Trafic în municipiul Iaşi", în valoare de 69,6 milioane de lei, fără TVA, în oraş urmând a fi montate, între altele, 1.240 de semafoare şi 2.000 de indicatoare noi. Primarul municipiului Iaşi declara imediat după semnarea contractului cu reprezentanţii firmelor câştigătoare ale licitaţiei, respectiv UTI Bucureşti şi Information Business Consulting Bucureşti, că după realizarea proiectului traficul din oraş se va fluidiza.
Potrivit reprezentanţilor primăriei ieşene, urmau să fie realizate economii din reducerea timpului de călătorie de aproximativ 4,79 milioane de euro în primul an de operare a investiţiei şi de 139,5 milioane de euro pe perioada de operare 2014 - 2030. În oraş urmau să fie montate 1.242 de semafoare noi, 1.979 de indicatoare rutiere şi 72 de automate de dirijare a circulaţiei. Lucrările prevăzute în contract urmau să fie finalizate în august 2015.
UPDATE ora 15.30 Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar sunt implicate patru persoane.
UPDATE ora 15.25 Potrivit unui comunicat al firmei UTI, postat pe site-ul societăţii, Tiberiu urdăreanua fost citat în calitate de suspect la DNA.
“Domnului Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în legatură cu presupuse acte de corupţie. Societatea UTI Grup a pus la dispoziţia organelor de cercetare toate documentele solicitate şi va colabora în continuare, în mod prompt şi transparent, cu autorităţile în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informaţie este solicitată de organele de anchetă. Ne limităm în a nu comenta, în acest moment, informaţiile care circulă în media.”
Potrivit sursei citate, “în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, punerea în mişcare a acţiunii penale nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
Nu a vrut să facă declaraţii
Tiberiu Urdăreanu a fost adus la DNA în jurul orei 12.20, fiind însoţit de agenţii de poliţie judiciară care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele omului de afaceri. El nu a vrut să dea declaraţii în faţa presei.
Surse judiciare au declarat că pe numele lui Tiberiu Urdăreanu a fost emis un mandat de aducere într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie.
Grupul UTI, controlat de Tiberiu Urdăreanu, a realizat dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei, sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP).
De asemenea, UTI a câştigat contracte pentru lucrări la magistrala M5 a metroului bucureştean, aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Satu Mare.
Grupul a mai avut şi contracte pentru lucrări la mai multe spitale şi clinici, printre care Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, Spitalul Municipal din Ploieşti şi Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.
În 2014, UTI a câştigat o licitaţie de 34 milioane de lei organizată de Primăria Capitalei prin care asigură, timp de patru ani, serviciile de întreţinere şi administrare tehnică a echipamentelor şi sistemelor care asigură funcţionarea Arenei Naţionale.
De asemenea, UTI a furnizat cardurile electronice şi echipamentele de control pentru Regia Autonomă de Transport Bucureşti.
Printre clienţii actuali şi foşti ai UTI Grup se numără Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Parlamentul României, Nuclearelectrica, Portul Constanţa, Primăria Bucureşti şi Aeroportul Otopeni.
Tiberiu Urdăreanu, patron al grupului UTI
Urdăreanu şi-a urmat studiile la Facultatea de Automatică din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti si la Universitatea din Leicester din Marea Britanie.
Acesta şi-a început activitatea profesională lucrând pentru Ministerul Industriilor şi Construcţiilor de Maşini şi pentru Ministerul Apărării Naţionale, după care în 1993 a devenit patronul grupului UTI.
Tiberiu Urdăreanu este fiul generalului care a fost şef în cadrul Comandamentului de Tancuri şi Auto în perioada comunismului.
De asemenea, acestea este membru al UNPR din 2012, în prezent fiind preşedintele Departamentului energie, resurse si politici industriale.
În 2014, Tiberiu Urdăreanu ocupa locul 46 în TOP 300 Capital cu o avere evaluată la 98-100 milioane de euro.