Teatrul românesc- din nou agresat de politic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un anume domn Daniel Băluţă, medic stomatolog de profesie, până mai ieri adjunct şi purtător prea-plecat de servietă al penalului  Cristian Popescu-Piedone, odată devenit primar interimar al sectorului 4 după înlăturarea vechiului şef, se dovedeşte mai diminutivat moraliceşte şi sufleteşte decât propriul său nume.

Drept pentru care, în data de 2 decembrie 2015, l-a convocat „la sediu” pe actorul  Cristian Şofron, director al Centrului Cultural pentru „Unesco”, instituţie aflată în administrarea sus-menţionatei primării, spre a-i face cunoscută iminenta demitere. Nu, dl. Băluţă nu avea şi nici nu are nimic a-i reproşa celui ce a primit decizia de îndepărtare din funcţie chiar a doua zi. Deşi interimatul său ar fi urmat să expire câteva săptămâni mai târziu.

Numai că dl. Băluţă ţine neapărat să se facă remarcat printr-o faptă necugetată. Printr-un abuz. Pretinde că ar dori „un suflu nou”, teatrul, care şi-a găsit, alături de alte activitaţi, un loc de frunte în programul managerial al d-lui Şofron, părându-i stomatologului nostru, probabil fără pacienţi  că altminteri nu şi-ar fi făcut de lucru la o primărie pe care nu se pricepe să o conducă, „o activitate exclusivistă”. Probabil chiar dubioasă.

Pesemne, stomatologul Băluţă, membru PSD, cum altfel?, habar nu are că de 5-6 ani încoace, de când Cristian Şofron a preluat conducerea Centrului din strada 11 iunie nr. 41, ceea ce până atunci nu fusese decât o anonimă casă de cultură, a devenit un autentic centru de cercetare teatrală.  Poate unicul din ţară. Cristian Şofron a izbutit să îi convingă să i se alăture pe doi mari creatori de teatru-  regizorul Victor Ioan Frunză şi scenografa Adriana Grand – care s-au înconjurat, la rându-le, de un grup de tineri actori împreună cu care au făcut  performanţă.  Spectacole precum Furtuna, Familia Tót, Insecte, Mobilă şi durere, Steaua fără nume, O scrisoare pierdută pe care sunt gata să pariez că pesedistul Băluţă nu le-a văzut, au fost mari, autentice succese. Au fost invitate la festivaluri, au participat la ediţiile succesive ale Festivalului Naţional de Teatru (la ediţia din anul acesta au fost selecţionate şi Mobilă şi durere, şi Steaua fără nume), au fost recompensate cu premii de regie, de scenografie şi de interpretare la Gala Premiilor UNITER. E vorba despre realizări cu care nu se pot lăuda multe teatre profesioniste din Bucureşti şi din ţară.  E vorba despre un fenomen artistic în lege pe care mintea dinţarului Daniel Băluţă, înzestrat cu ceea ce Marin Preda numea „spirit primar agresiv”, nu îl poate înţelege. Drept pentru care vrea să îl distrugă.

Toate aceste succese au fost posibile datorită unui spirit de echipă, în absenţa căruia teatrul nu poate exista. O echipă la întemeierea şi consolidarea căreia dl. Cristian Şofron a avut un rol decisiv.

Din cauza acţiunilor iresponsabile, orgolioase şi agresive ale interimarului Daniel Băluţă de centrul de cercetare teatrală făurit de Adriana Grand şi de Victor Ioan Frunză, stimulat de managementul lui Cristian Şofron, se poate alege oricând praful şi pulberea. Fapt încă şi mai grav în condiţiile în care viaţa teatrală a Bucureştiului, a ţării, a fost puternic lovită de starea în continuare incertă în care se află Teatrul „Nottara” şi de închiderea Teatrului Foarte Mic.

Dacă cele două instituţii au acum probleme, la mijloc se află primejdia unui cutremur. Centrul Cultural pentru UNESCO al sectorului patru riscă să dispară artisticeşte, nu scriptic, să intre în moarte culturală din pricina unui nepriceput care crede că astfel se va face remarcat spre a fi desemnat de mai marii PSD candidat la alegerile din primăvara-vara viitoare.

Partea proastă e că pesedistul Daniel Băluţă nu prea e la curent nici măcar cu „documentele de partid” şi cu sfaturile şi învăţăturile şefului acestuia, dl. Liviu Dragnea. Care la recent încheiatul congres, a declarat că PSD are o problemă în relaţia cu intelectualii şi că a greşit atunci când a stimulat şi aplaudat demiterea echipei Patapievici din fruntea ICR. În loc să studieze şi să pună în practica învăţăturile şi „documentele de partid”, nu mă îndoiesc „de o deosebită importanţă teoretică şi practică” ale d-lui Liviu Dragnea, dl. Daniel Băluţă pregăteşte terenul unui nou scandal cu intelectualii şi cu artiştii. Din care PSD va ieşi încă o dată şifonat. Şi cu un minus de voturi.

Sper că, ceva mai înţelept decât subordonatul său, dl. Liviu Dragnea îl va chema la ordine pe nepriceputul Băluţă. Dacă nu cumva chiar îl va  extrage din activul de partid şi îl va arunca peste gardul politicii, aşa cum i se cuvine, ca pe o măsea stricată.

Pentru binele partidului în primul rând. Că de binele teatrului normal este să se ocupe cei ce se pricep. Nu ambuscaţii politici de teapa minusculului, insignifiantului, orgoliosului cetăţean Daniel Băluţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite