Sorin Pantiş cere judecătorilor revizuirea condamnării din dosarul ICA-Voiculescu. Motivul: Decizia CSM de excludere din magistratură a Cameliei Bogdan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a cerut Curţii de Apel Bucureşti revizuirea sentinţei de 7 ani de închisoare primite în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare-Dan Voiculescu. Motivul: posibila situaţie de incompatibilitate în care s-ar fi aflat judecătoarea Camelia Bogdan, care a făcut parte din completul de la Curtea de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti judecă, marţi, solicitarea de revizuire a deciziei din dosarul dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare- Dan Voiculescu. Instanţa va decide admisibilitatea în principiu a solicitării pe care fostul ministru, Sorin Pantiş, a depus-o la instanţă.

În 8 august 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare. În acelaşi dosar, fostul director al ADS Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare.  Instanţa a dispus atunci şi confiscarea a 60 de milioane de euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Condamnarea din „Rompetrol”

În 7 octombrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv în dosarul Rompetrol pe fostul senator Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare. Stănescu a fost condamnat pentru utilizare de informaţii privilegiate şi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, iar Pantiş pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi constituire a unui grup infracţional organizat. Alţi zece inculpaţi au primit atunci pedepse cu suspendare.

Motivul: excluderea Cameliei Bogdan

Cererea de revizuire din dosarul ICA- Dan Voiculescu se referă tocmai la excluderea Cameliei Bogdan din magistratură, pe motiv că s-ar fi aflat în incompatibilitate, potrivit Antena 3.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis, în februarie 2017, excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan- unul dintre judecătorii care au făcut parte din completul din ace caz, pentru încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii".

Camelia Bogdan a contestat decizia de excludere al Completu de 5 judecători de la Curtea Supremă, iar procesul este pe rol. Până la soluţionarea cazului, magistratul este suspendat din funcţie.

Autosesizarea Inspecţiei

Inspecţia Judiciară s-a sesizat, din oficiu, în cazul dosarului Institutului de Cercetări Alimentare, după ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat în cauză, au susţinut că judecătoarea Camelia Bogdan este incompatibilă deoarece a participat şi predat la un seminar organizat de o asociaţie care era finanţată de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosarul ICA.

Pe 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis să respingă sesizarea şi au arătat că nu există nicio abatere disciplinară din partea judecătoarei.

Decizia a fost însă infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, care a decis, din proprie iniţiativă, să transmită sesizarea la Secţia pentru judecători a CSM. În argumentaţia sa, Netejoru arăta că judecătoarea Camelia Bogdan ar fi încălcat articolul 99 din legea magistraţilor, articol potrivit căruia constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii.

Televiziunile controlate de Dan Voiculescu au susţinut că judecătoarea Camelia Bogdan nu putea judeca dosarul ICA şi să predea unor angajaţi APIA în acelaşi timp.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite