Sorin Oprescu a fost dus de urgenţă la spital. Judecătorul Camelia Bogdan recomandă confiscarea averii primarului suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Oprescu a ajuns luni la spital unde a primit îngrijiri medicale după ce a acuzat o stare de slăbiciune. După o oră şi jumătate acesta a fost readus în arest. Avocaţii edilului suspendat susţin că nu ştiu motivul pentru care clientul lor a fost dus la spital. Sorin Oprescu se află în arest preventiv de două săptămâni. Luni i s-ar fi făcut rău în timp ce citea motivarea judecătorilor care au decis că trebuie să rămână după gratii.

Primarul suspendat al Capitalei ar fi fost transportat la spital cu maşina unităţii de detenţie, iar după o scurtă evaluare medicală a fost readus în Arestul Poliţiei Capitalei. El este dependent de insulină, iar în momentul în care a fost transportat la spital avea tensiunea mare, susţin medicii.

După ce l-au consultat, doctorii au decis că nu-i este pusă viaţa în pericol dacă rămâne în arestul Poliţiei Capitalei, drept urmare au decis că acesta poate fi dus înapoi în spatele gratiilor.

Diabetolog: „Are un diabet vechi, l-a dus bine pe picioare”

Potrivit unor surse medicale, edilul suspendat ar fi fost dus la Spitalul Clinic „Sfântul Ioan”, pentru îngrijiri de specialitate.

„Are un diabet de tip II, este un diabet vechi, nu este unul recent. L-a dus bine pe picioare, nu arăta a fi bolnav. Un astfel de şoc poate agrava totuşi problemele acestea de sănătate. Poate fi o problemă reală în 10% din cazuri, dar în 90% din cazuri este exploatată de cei care ajung în arest pentru a scăpa mai uşor de acuzaţii. Sorin Oprescu e un golănaş simpatic care a ajuns în vârful piramidei”, a explicat un medic diabetolog pentru „Adevărul”.

Judecător: ancheta trebuie dublată de o investigaţie financiară

În motivarea deciziei prin care edilul suspendat a rămas în arest preventiv, judecătoarea Camelia Bogdan susţine că averea lui Sorin Oprescu trebuie pusă sub sechestru pentru ca primarul să nu aibă timp să-şi ascundă bunurile. 

„Organele de anchetă trebuie să acorde o atenţie sporită ridicării bunurilor în vederea luării măsurilor asigurătorii", susţine judecătoarea care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu.

Modul în care primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu (64 de ani), arestat pentru luare de mită, şi-a cesionat afacerile către rudele sale a ridicat semne de întrebare pentru judecătoarea Camelia Bogdan. 

Aceasta a respins pe 14 septembrie contestaţia lui Oprescu împotriva arestării preventive, iar ieri a motivat această decizie. Astfel, magistratul arată în motivarea sentinţei că procurorii DNA ar trebui să pună sechestru pe întreaga avere a lui Oprescu: bunuri mobile, imobile, acţiuni şi activele firmelor, chiar dacă o parte din acestea au fost cesionate către rude. 

Perlele afacerilor familiei Oprescu sunt societăţile Medical Prestige SRL, redenumită Academica şi Anais Medical Center SRL. Acţionarii Academica sunt Dorin-Gelu Oprescu – 50% (fratele primarului), Mircea Oprescu – 25% (fiul primarului) şi Gizella Galea (mama lui Cătălin Galea, fost partener de afaceri cu primarul) - 25%. Acţionarii Anais Medical Center SRL sunt off-shore-ul cipriot Laramed Limited (70%) şi Adam Valentina (30%). În sala de judecată, Oprescu a declarat că a cesionat, în 2013, acţiunile membrilor familiei sale şi că nu ştie cum a ajuns să fie implicat un off-shore.

Mai exact, Oprescu a explicat în faţa instanţei că nu ştie cine este în spatele off-shore-ului cipriot Laramed. 

Însă, în motivarea deciziei prin care Oprescu a fost menţinut în arest, judecătoarea Camelia Bogdan a atras atenţia mai multor semne de întrebare, legate de aceste tranzacţii. Ea a arătat că unul dintre motivele de arestare a edilului este că pentru această fază incipientă a anchetei, procurorii trebuie să pună sechestru pe toată averea acestuia, inclusiv pe activele şi părţile sociale ale Academica şi Anais Medical Center, în vederea confiscării speciale. Astfel, ancheta penală trebuie dublată de o investigaţie financiară. 

În plus, magistratul este de părere că DNA ar trebui să stabilească cine sunt beneficiarii reali ai celor două societăţi şi celelalte persoane implicate în afacerea de corupţie în care este arestat Sorin Oprescu. „Plasarea activităţii de recuperare a produsului infracţiunii pe un plan secund atrage în mod inevitabil eşecul acesteia deoarece i se acordă infractorului timpul necesar de a-şi ascunde sub orice formă bunurile, după ce a aflat că activitatea sa infracţională a fost descoperită”, a motivat magistratul. 

Oprescu nu a contestat că a primit bani

Judecătoarea Camelia Bogdan mai arată că din actele de la dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că Oprescu a săvârşit infracţiunea de corupţie de care este acuzat. Magistratul a subliniat că primarul nu a contestat niciodată faptul că la data de 5 septembrie 2015, directorul Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU),  Bogdan Cornel Popa, s-a prezentat la locuinţa sa din Ciolpani şi i-a remis 25.000 de euro. Primarul a  spus că era vorba de un împrumut şi nu ştia provenienţa banilor. 

Mai mult, judecătoarea a atras atenţia că Oprescu ştia, potrivit interceptărilor de la dosar, că Popa este în incompatibilitate, deoarece „are nişte firme”. Atunci când directorul i-a explicat că „nu este trecut în acte”, fiind vorba de un interpus, primarul nu a mai spus nimic. „Altfel spus, pentru Primarul general al Municipiului Bucureşti, a proteja climatul de legalitate se rezumă la protejarea unor aparenţe înşelătoare, chiar şi atunci când subordonaţii îi aduc la cunoştinţă că încalcă legea”, a mai menţionat Bogdan.

În motivarea deciziei, magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti mai menţionează că procurorii au găsit, acasă la Oprescu, 31.050 de lei. Despre aceşti bani primarul a arătat în faţa instanţei că au fost strânşi din economii şi pensii, în ultimii zece ani de viaţă, de tatăl său, care a decedat în 2010. El a spus că a uitat să-i treacă în declaraţia de avere, deoarece nu ar fi făcut succesiunea. În 2010, Oprescu a trecut moştenire de la tatăl său suma de 145.000 de dolari.  Însă judecătoarea Camelia Bogdan atrage atenţia că toţi banii sunt în monedă nouă (RON), intrată în circulaţie după 2006. 

Ultimul cuvânt

Totodată, magistratul arată în motivare că edilul suspendat Sorin Oprescu a suţinut, în ultimul cuvânt, că este nevinovat şi că nu a cerut niciodată mită. El  a arătat că  în ultimii şapte ani venea cineva zilnic la el să-i spună că a doua zi va fi arestat, făcând referire la realizatorul TV Rareş Bogdan, care venea cu „informaţii pe surse” de la DNA, dar şi la Cozmin Guşă, care îi aducea asemenea „zvonuri”. Primarul a arătat că în urmă cu două săptămâni ar fi venit la el inclusiv Marian Petrache (PNL), preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, care i-ar fi spus că „i se pregăteşte ceva”, dar că nu l-a crezut. 

Judecătoarea Camelia Bogdan: DNA trebuie să pună sub sechestru întreaga avere a lui Sorin Oprescu, în vederea confiscării speciale

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite