Sondaj: 9 din 10 români se declară preocupaţi de drepturile animalelor. Ce cred românii despre cazul ursului „Arthur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
16% dintre respondenţii care au auzit despre cazul ”ursului Arthur” sunt de părere că partida de vânătoare pe parcursul căreia a fost împuşcat ursul a fost legală Foto: Pixabay
16% dintre respondenţii care au auzit despre cazul ”ursului Arthur” sunt de părere că partida de vânătoare pe parcursul căreia a fost împuşcat ursul a fost legală Foto: Pixabay

Nouă din zece români spun că protejarea animalelor este o cauză importantă pentru ei, dar doar 49% sunt de acord să se interzică folosirea lor în spectacolele de circ. Aproape 8 din 10 români au auzit despre cazul mediatizat în ultima perioadă privind un urs din România împuşcat de un membru al monarhiei din Liechtenstein, iar trei sferturi dintre respondenţi sunt de părere că partida de vânătoare nu a fost legală.

IRES a realizat un sondaj care a urmărit mai multe  dimensiuni ale naraţiunilor expuse în spaţiul public ca urmare a cazului ursului brun împuşcat în România de un membru al monarhiei din Liechtenstein.

Astfel, protecţia animalelor este foarte importantă, la nivel declarativ, pentru români. Românii sunt foarte preocupaţi de soarta animalelor şi conştienţi de lipsa în România a unei legislaţii care să apere drepturile acestora.

La nivel declarativ, 9 din 10 români spun că protejarea animalelor este o cauză importantă şi foarte importantă pentru ei, însă sub o cincime sunt de părere că drepturile animalelor sunt, în acest moment, bine şi foarte bine apărate de legislaţia din România.

În acelaşi timp, pe un fond de notorietatea foarte ridicată, cazul ursului vânat în România de către un membru al monarhiei din Liechtenstein este perceput de către români ca fiind un eveniment produs prin corupţie şi ilegalităţi, iar aşteptările lor sunt focusate pe schimbarea legislaţiei în domeniu, dar şi pe sancţionarea celor implicaţi. 

Părerile românilor despre modul în care sunt exploatate animalele în diferite scopuri:

Peste o treime dintre români (36%) sunt de acord cu desfiinţarea grădinilor zoologice ori cu interzicerea creşterii animalelor sălbatice; ·        

Iar 4 din 10 români ar fi de acord cu interzicerea reproducerii intensive a animalelor  (de exemplu: reproducere care are ca scop creşterea productivităţii prin scurtarea fazei de creştere sau prin utilizarea spaţiilor reduse); ·       

Totodată 45% se declară în favoarea interzicerii creşterii delfinilor şi focilor pentru delfinarii; ·         

Peste jumătate dintre români (52%) spun că nu ar fi de acord cu interzicerea creşterii animalelor sălbatice special pentru a fi vânate; ·         

Peste jumătate dintre cei chestionaţi (53%) sunt de acord cu interzicerea comerţului cu blănuri ale diferitelor animale.  

Iar în ce priveşte experimentele asupra animalelor, 54% dintre respondenţi cred că ar trebui interzise atunci când se demonstrează că pot fi folosite metode alternative.     

Cât priveşte interzicerea folosirii animalelor în spectacolele de circ, deşi România a adoptat în 2017 legea care interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacolele de circ, părerile sunt împărţite: 49% sunt de acord, iar 49% sunt împotriva acestei măsuri.

Vânătoarea lui „Arthur”: 1 din 5 români este de părere că acest caz  nu va avea nicio consecinţă

Aproape 8 din 10 români au auzit despre cazul mediatizat în ultima perioadă privind un urs din România împuşcat de un membru al monarhiei din Liechtenstein, în cadrul unei partide de vânătoare care ar fi avut loc în luna martie a acestui an. Mai informaţi cu privire la acest caz sunt bărbaţii decât femeile, iar gradul de informare creşte proporţional cu vârsta şi cu nivelul de educaţie.

Aproape trei sferturi dintre respondenţii care au auzit despre cazul ”ursului Arthur” sunt de părere că partida de vânătoare pe parcursul căreia a fost împuşcat ursul nu a fost legală, iar 16% cred că aceasta a fost legală.

În acelaşi timp, tinerii şi vârstnicii, dar şi persoanele care locuiesc în Moldova cred în proporţii mai ridicate decât alte categorii că partida de vânătoare nu a fost legală.

Iar alte trei sferturi dintre respondenţii care au auzit despre cazul ”ursului Arthur” cred că în această situaţie a fost vorba despre acte de corupţie.

În condiţiile în care în mass-media s-a vorbit despre faptul că autorizaţia de vânătoare nu a fost emisă pentru ursul vânat, responsabilitatea pentru această situaţie este împărţită, în opinia participanţilor la sondaj, între statul român (44%) şi organizatorii partidei de vânătoare (43%).

Cum se va rezolva acest caz:

  • 1 din 5 respondenţii care au auzit de acest caz cred că nu va exista nicio consecinţă a acestuia, fiind de părere că nu se va întâmpla nimic;
  • 38% sunt de părere că legislaţia în domeniu va fi modificată;
  • peste un sfert (27%) cred că reprezentanţii fondului de vânătoare vor fi sancţionaţi,
  • tot 27 % cred că vânătorul va fi sancţionat.

Sondajul a fost realizat în perioada 7-11 mai pe un eşantion de 1004 persoane, cu vârste de 18 ani şi peste.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite