Tribunalul Ialomiţa: Sergiu Băhăian, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor şi instigare la omor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Bahaian este judecat pentru înşelăciune, omor, instigare la omor calificat, fals în înscrisuri, precum şi fals privind identitatatea FOTO Adevărul
Sergiu Bahaian este judecat pentru înşelăciune, omor, instigare la omor calificat, fals în înscrisuri, precum şi fals privind identitatatea FOTO Adevărul

Judecătorii Tribunalului Ialomiţa i-au dat sentinţa în dosarul infracţiunilor economice, comise de Sergiu Băhăian şi cei 25 de complici ai săi.

Băhăian, fost patron al societăţii Sabina Product şi fost patron al clubului Gloria Buzău, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor şi instigare la omor, în timp ce acoliţii săi au primit fiecare pedepse cuprinse între opt şi zece ani de închisoare, pentru înşelăciune.

Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit lui Valentin Şlepac şi lui Adrian Grigoraş, complici ai lui Băhăian, acesta ar fi fost de o cruzime rar întâlnită când cineva dădea semne că i-ar putea pune în pericol „afacerile“.

În urmă februarie 2010, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş - acuzaţi că ar fi executat ordinele de a ucide date de omul de afaceri Sergiu Băhăian- au dat mărturii detaliate procurorilor DIICOT Constanţa despre modul în care au comis fiecare crimă dintre cele patru pentru care sunt acuzaţi.

Declaraţiile celor doi au fost decisive pentru magistraţii constănţeni care au decis, la începutul lunii februarie 2010, arestarea preventivă a lui Sergiu Băhăian pentru instigare la omor deosebit de grav. În ciuda încercărilor de a nega orice implicare în ucideri la comandă, Sergiu Băhăian a primit mandat de arestare şi pentru acuzaţia de instigare la omor. Tot în boxa acuzaţilor au ajuns şi Valentin Şlepac, şi Adrian Grigoraş, fiind acuzaţi că ar fi executat ordinele de a ucide date de Băhăian.

De altfel, cei doi au dat amănunte cutremurătoare la DIICOT Constanţa despre cum şi-au găsit sfârşitul patronii-marionetă Lucian Cernat,Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan.

Ameninţările naşului

Valentin Şlepac a declarat că a fost „ţepuit" de Sergiu Băhăian, la începutul anului 2005, cu 16.000 de lei. Ulterior, cei doi s-au împăcat, întrucât Şlepac spera - conform propriei declaraţii - să-şi recupereze banii de la Băhăian. Între timp, Băhăian a devenit naşul copilului lui Şlepan, fapt care nu l-a făcut să dea înapoi când a venit vorba de ameninţări.

„Băhăian Sergiu mi-a precizat, în mod clar, că ori dispar eu, în sensul că mă omoară, ori eu îl omor pe Cernat Lucian", a declarat Şlepac.

Cu aceeaşi cursivitate, Valentin Şlepac vorbeşte şi despre modul în care l-a ucis pe Lucian Cernat, în anul 2006. „Pe Cernat Lucian l-am aruncat de pe pod în cursul anului 2006 împreună cu Mârşu Nicolae. (...) De altfel, Mârşu Nicolae a participat activ la activitatea comercială pe care o desfăşuram la acea dată împreună cu Băhăian Sergiu, în sensul că, la solicitarea lui Băhăian, Mârşu a emis o filă cec fără acoperire, în calitate de administrator al CNV Intact SRL, fiind achiziţionată o mare cantitate de cărămidă, care, ulterior, nu a mai fost achitată. Din vânzarea cărămizilor, toţi banii au fost luaţi de Băhăian Sergiu," a declarat Şlepac anchetatorilor DIICOT.

Tot el susţine că ideea de a-l ucide pe Cernat i-a fost indusă de Sergiu Băhăian, care i-ar fi spus că „în Constanţa sunt destule poduri". Ordinul lui Băhăian ar fi venit după ce Lucian Cernat l-ar fi ameninţat pe acesta că, în cazul în care nu îi dă o sumă de bani, va denunţa la poliţie ilegalităţile puse la cale de omul de afaceri.

„L-am păcălit că ne facem nevoile pe pod"

„Am plecat spre Constanţa la un moment dat, împreună cu Mârşu, cu Ion Bojin (suspect şi el de comiterea crimelor ordonate de Băhăian - n.r.) şi cu Cernat Lucian - care era într-o stare avansată de ebrietate. Eu şi cu Mârşu l-am aruncat pe Cernat peste pod, iar Bojin a stat lângă noi. Propunerea de a-l ucide pe Mârşu eu am făcut-o, iar acesta a fost de acord.

I-am explicat lui Mârşu că Băhăian mi-a spus că, în cazul în care nu rezolv asta, în locul lui Cernat voi dispărea eu. L-am aruncat pe Cernat peste Podul de la Cernavodă," a continuat Şlepac.

Valentin Şlepac a explicat şi cum l-au ademenit pe Cernat pe Podul de la Cernavodă, astfel încât acesta să nu anticipeze pericolul: "Eu avusesem o discuţie la Bucureşti cu Bojin Ion şi cu Mârşu Nicolae şi le-am propus acestora să-l aruncăm pe Cernat Lucian de pe Podul de la Cernavodă, pe care să oprim sub pretextul de a ne satisface necesităţile".

"Am condus personal autoturismul pe care l-am oprit pe Podul de la Cernavodă şi după ce am ieşit în exterior cu toţii, după ce ne-am satisfăcut necesităţile fiziologice, eu şi Mârşu Nicolae l-am apucat de câte un picior pe Cernat Lucian şi l-am aruncat peste pod, în apă", a mai susţinut, sub jurământ, Valentin Şlepac.

Tot el a fost cel care, la vremea respectivă, l-a anunţat telefonic pe Sergiu Băhăian că Lucian Cernat „a plecat" : „Sergiu Băhăian a înţeles că eu rezolvasem ca Cernat să moară". Tot atunci, Şlepac susţine că i-ar fi zis lui Băhăian să nu-l mai caute, însă omul de afaceri a devenit ameninţător.

Leonte, lăsat în agonie

După ce l-a ucis pe Cernat, Şlepac l-a cooptat în afaceri ilegale - conform propriei declaraţii - pe Emilian Leonte, care a lucrat o vreme în Bucureşti pentru Sergiu Băhăian, locuind chiar în acelaşi apartament cu Petrică Captalan. Amândoi ar fi fost ucişi, ulterior, din ordinul lui Sergiu Băhăian.

„După o scurtă perioadă de timp, în ianuarie sau în februarie 2008, Băhăian mi-a spus că nu i-a ieşit afacerea cu Leonte Emilian şi mi-a dat de înţeles că şi acesta trebuie să moară, exprimându-se în genul că „Leonte trebuie să meargă după Cernat". Eu am înţeles că Băhăian dorea să-l omor şi pe Leonte", a povestit Valentin Şlepac despre o altă victimă a lui Sergiu Băhăian. Şlepac a arătat că a fost ameninţat de Băhăian : "Acesta m-a ameninţat că îmi va lua copilul până când va afla că Leonte este mort".

În aceste condiţii, Şlepac a precizat că, de frică, l-a luat pe Emilian Leonte şi l-a dus la un depozit din Constanţa, unde l-a ucis : "În incinta depozitului am luat un ciocan din atelier şi am prins un moment în care Leonte nu era atent la mine, aflându-se cu spatele, şi i-am aplicat, pe rând, două lovituri de ciocan în zona tâmplelor, acesta prăbuşindu-se la pământ".

Şlepac a rememorat cum l-a lăsat pe Leonte în agonie şi s-a întors abia a doua zi, însoţit de Adrian Grigoraş şi de încă o persoană. Întrucât el nu voia să vadă "mortul", a rămas afară, iar ceilalţi doi "l-au înfăşurat într-o folie găsită în incinta depozitului şi împreună am cărat cadavrul (...).Ne-am deplasat pe marginea Canalului Dunăre-Marea Neagră, în dreptul localităţii Valu lui Traian, am aruncat în apă cadavrul, de care am atârnat o bordură".

Pentru a şterge urmele crimei, cei trei s-au întors la depozit şi au ars dârele de sânge cu benzină.

„Îi curgea sânge pe gură şi i-am acoperit capul cu o pungă"

Valentin Şlepac a povestit şi împrejurările în care i-a ucis pe Ionel Ulezu şi pe Petrică Captalan, ambii găsiţi îngropaţi în curtea casei din comuna Cerchezu (Constanţa), aparţinând fraţilor Ilie şi Marian Piciog. Casa fusese cumpărată chiar de Valentin Şlepac pentru a-i convinge pe cei doi fraţi să devină patroni-marionetă.

Când mai mulţi reprezentanţi ai firmelor de leasing şi-au dat seama că au fost înşelaţi de Captalan şi Ulezu, Băhăian i-ar fi ordonat lui Şlepac să-i ucidă pe cei doi. „Am discutat cu Bojin şi Grigoraş să facem o groapă în curtea imobilului din Cerchezu şi pe unul dintre Ulezu şi Captalan să-l îngropăm în acea groapă".

Aruncat de viu în groapă

„Ulezu consuma permanent băuturi alcoolice, astfel că, aflându-se în stare de beţie, am mers cu el la Cerchezu împreună cu Bojin şi cu Grigoraş, după ce cu o zi înainte săpasem o groapă în curte", a menţionat Şlepac. El a spus că Ulezu a fost îngropat de viu: "L-am luat pe braţe din autoturismul cu care sosisem pe Ulezu Ionel, pe care l-am aruncat în groapă. Am pus pământ pe el. Eu m-am urcat să tasez pământul şi ulterior ieşind din groapă mi s-a părut că Ulezu încă mişcă, astfel că am aruncat cu pietre, după care am turnat ciment împreună cu Bojin şi Grigoraş.

Ulterior, am mai turnat puţin pământ, rămânând o groapă cu o adâncime de circa un metru şi jumătate. Deasupra, la nivelul solului am turnat o nouă placă de beton, construind astfel un WC".

Captalan, lovit cu bâta de baseball

Şlepac a menţionat că în acelaşi mod a procedat şi cu Petrică Captalan, tot la solicitarea lui Sergiu Băhăian. „Captalan nu consuma băuturi alcoolice, dar Băhăian mi-a spus să-i dau o cutie de Diazepam. Am pisat mai multe pastile, nu mai reţin câte, şi am pus praful într-o băutură răcoritoare tip fresh, pe care pe drum Captalan a băut-o. (...) Profitând de neatenţia lui Captalan, am luat o bâtă de baseball din portbagajul autovehiculului, unde se afla de obicei, şi l-am lovit în zona gâtului.

Acesta şi-a pierdut cunoştinţa şi l-am urcat în portbagaj şi, văzând că îi curge sânge pe gură şi pe nas, i-am acoperit capul cu o pungă. Am ajuns la Cerchezu, am intrat în curte şi împreună cu Grigoraş i-am aruncat cadavrul în groapa săpată anterior".

A refuzat confruntarea

Omul de afaceri Sergiu Băhăian a refuzat confruntarea cu Valentin Şlepac şi cu Adrian Grigoraş, presupuşii săi complici la uciderea a cel puţin patru persoane. În schimb, Băhăian urmează să fie supus la testul cu detectorul de minciuni. El neagă acuzaţiile de instigare la omor şi susţine că totul este o înscenare, fără a indica persoane care ar dori să-i facă rău.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite