Un nou cutremur în zona Vrancei. Cum ne maximizăm şansele de supravieţuire în caz de seism. Decalogul lui Doug Copp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nou cutremur în zona Vrancei FOTO Adevărul
Nou cutremur în zona Vrancei FOTO Adevărul

Un nou cutremur, de 2,7 magnitudine s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP). Asta după ce zilele trecute au avut loc alte trei cutremure. Un studiu recent arată că 78% din români sunt îngrijoraţi de un posibil cutremur.

Potrivit sursei citate, seismul a avut loc la o adâncime de 114 kilometri, la ora 05:45. Oraşele cele mai apropiate de zona unde s-a produs seismul sunt Covasna (40 kilometri), Vălenii de Munte (51 kilometri) şi Râmnicu Sărat (52 kilometri). De asemenea, vineri s-au înregistrat alte trei cutremure, cel mai mare având 3,3 magnitudine.

Cei mai mulţi români, îngrijoraţi de cutremur

Un posibil cutremur major îi îngrijorează pe 78% dintre cei care au fost chestionaţi de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES, care a studiat modul în care populaţia percepe factorii de risc asupra statului şi a societăţii româneşti în general, dar şi riscurile la nivel individual.

Cutremurul este riscul pe care cei mai mulţi respondenţi (78%) îl indică drept unul de actualitate.

Alte riscuri pentru România percepute de către cei chestionaţi sunt: răpirile de persoane (52%), pandemiile (43%), falimentul de ţară (41%), terorismul (35%), dictatura (34%) şi agresiunea militară din partea unei mari puteri (30%).

Cum ne păzim în caz de cutremur - Decalogul lui Doug Copp

Expertul Doug Copp, şeful Salvării şi managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internaţionale de Salvare (ARTI), specializat în dezastre naturale şi în salvarea de vieţi, a publicat zece reguli de aur pentru supravieţuirea în caz de cutremur major. Printre altele, specialistul, care de-a lungul carierei a intrat în sute de clădiri prăbuşite pentru a salva oameni, susţine că teoria potrivit căreia în caz de cutremur este bine să ne adăpostim sub o masă sau sub tocul uşii este total greşită. Cele 10 reguli de supravieţuire în caz de cutremur au fost scrise de Copp din experienţa sa de salvator.

  • Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau maşini, sunt întotdeauna zdrobiţi.
  • Poţi supravieţui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el.
  • Clădirile din lemn sunt cele mai sigure imobile în caz de cutremur. Motivul: lemnul este flexibil şi se mişcă cu forţa cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se prăbuşeşte, sunt create mari goluri de supravieţuire. În plus, clădirile din lemn au mai puţină greutate concentrată care se poate prăbuşi. Pe de altă parte, clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Acestea vor cauza multe răni, dar mai puţine trupuri zdrobite decât lespezile din beton
  • Dacă eşti în pat, pe timp de noapte şi apare un cutremur, pur şi simplu rostogoleşte-te jos. Un vid de siguranţă va exista în jurul patului.
  • Dacă apare un cutremur în timp ce te uiţi la televizor şi nu poţi scăpa uşor ieşind pe geam sau pe uşă, întinde-te jos şi ghemuieşte-te în poziţie fetală, lângă canapea sau un obiect mare.
  • Toţi cei care se aşază sub uşa de la o intrare când clădirea se dărâmă sunt omorâţi. Dacă stai sub tocul uşii şi acesta cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Dacă tocul cade în părţi, vei fi tăiat în două de intrarea uşii. În oricare din cazuri vei fi omorât.
  • Niciodată să nu mergi la scări. Scările au un moment de frecvenţă diferit (se leagănă separat de partea principală a clădirii). Acestea şi restul clădirii se lovesc reciproc până când are loc prăbuşirea scărilor. Oamenii care se duc pe scări înainte să se prăbuşească sunt mutilaţi oribil şi cei mai mulţi mor. 
  • Mergeţi lângă zidul exterior al clădirilor sau în afara lor dacă este posibil - este mult mai bine să fii lângă exteriorul unei clădiri decât în interior. Cu cât eşti mai în interior faţă de perimetrul exterior al clădirii, cu atât este mai mare probabilitatea ca drumul tău de scăpare să fie blocat.
  • Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiţi când şoseaua de deasupra cade peste maşinile în care aceştia se află. Supravieţuirea este mai sigură dacă ieşiţi afară şi vă intindeţi lângă autovehicul. Maşinile zdrobite au goluri de aproximativ 1,5 m lângă ele.
  • Am descoperit, în timp ce mă târam înăuntrul unei redacţii şi al altor instituţii cu multă hârtie, că hârtia nu se tasează. Se găsesc goluri mari în jurul teancurilor de  hârtie.

Aşadar, data viitoare când priviţi clădiri prăbuşite, număraţi triunghiurile formate din corpurile de construcţie fracturate. Sunt peste tot. Este ceea ce eu numesc Triunghiul Vieţii. Zona care te poate salva în caz de cutremur.

Pe aceeaşi temă:

Un cutremur de 3 grade s-a produs miercuri dimineaţă în Vrancea

Un nou cutremur a avut loc, miercuri dimineaţă, în zona Vrancea. Seismul de 3 grade Richter s-a produs la o adâncime de 109 kilometri.

Un cutremur de 3,6 grade s-a produs luni în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade s-a înregistrat luni seară, la ora 19.55, în zona seismică Vrancea, informează Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite