Secţia de investigare a magistraţilor a încercat de trei ori să preia ancheta în dosarul „Tel Drum-Liviu Dragnea” de la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 dec 2018
Liviu Dragnea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 dec 2018

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a formulat trei cereri consecutiv către procurorii DNA prin care solicită transmiterea dosarului Tel Drum, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este cercetat pentru mai multe infracţiuni de corupţie.

La datele de 21 decembrie 2018, 17 ianuarie si 31 ianuarie 2019, Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) a formulat trei cereri către DNA prin care au solicitat transmiterea dosarului Tel Drum, informează publicaţia Ziare.com.

În acest dosar Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Potrivit sursei citate, în primele două cereri nu s-a invocat niciun temei legal de preluare a acestui dosar, motiv pentru care au fost cerute clarificări. Doar în ultima solicitare a Secţiei, din 31 ianuarie 2019, s-ar fi invocat împrejurarea că DNA nu ar mai avea competenţă de soluţionare a acestui dosar, „deoarece unele dintre persoanele împotriva cărora se efectuează urmărirea penală au calitatea de magistraţi”..

„La dată de 14 februarie 2019, în răspunsul transmis de către DNA Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, se arată că nu există niciun criteriu care să atragă competenţa Secţiei, niciuna dintre persoanele faţă de care se efectuează urmărirea penală neavând calitatea de magistrat", au precizat procurorii DNA.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi-a început activitatea pe 23 octombrie, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM. Secţia a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de Parchet, precum şi dosarele soluţionate. Secţia este condusă de Gheorghe Stan, fostul şef-adjunct al Inspecţiei Judiciare.

Comisia Europeană a criticat, în ultimul raport MCV emis în luna noiembrie, înfiinţarea noii Secţii de investigare a magistraţilor, subliniind că atât grupul GRECO cât şi Comisia de la Veneţia au recomandat menţinerea acestei competenţe în cadrul DNA. „Înfiinţarea acestei noi secţii ridică îngrijorarea că noua structură va fi mult mai vulnerabilă, în ceea ce priveşte independenţa sa, comparativ cu DNA, şi ar putea fi folosită drept un instrument adiţional în a intimida şi exercita presiuni asupra magistraţilor. În plus, ca un departament ce se ocupă de toate infracţiunile magistraţilor, îi va lipsi experienţa orizontală a DNA-ului în ceea ce priveşte infracţiunile de corupţie”, se arată în raportul Comisiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite