UPDATE Secretarul de stat de la Educaţie Stelian Fedorca, declarat incompatibil de ANI, susţine că este nevinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Stelian Fedorca (centru) riscă să rămână fără funcţie după ce ANI l-a declarat incompatibil  FOTO Adevărul
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Stelian Fedorca (centru) riscă să rămână fără funcţie după ce ANI l-a declarat incompatibil  FOTO Adevărul

Secretarul de stat pe preuniversitar din Ministerul Educaţiei Stelian Fedorca a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru că, din 2007, ar fi deţinut simultan atât funcţii de conducere în minister, cât şi pe cea de Director al Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”, Bucureşti, dar ar fi avut şi PFA pentru meditaţii. Oficialul a declarat pentru ”Adevărul” că ”sunt doar poveşti” şi va contesta decizia ANI.

UPDATE: Contactat de ”Adevărul”, secretarul de stat Stelian Fedorca a susţinut că este nevinovat, iar acuzaţiile ANI ”sunt doar poveşti, invenţii”, şi ca atare va ataca în termenul legal de 15 zile decizia de incompatibilitate, publicată luni.

”Am depus toate documentele la ANI în urmă cu două săptămâni, pentru a arăta că nu am deţinut simultan toate acele funcţii. Nu am fost simultan şi director la ”Mihai Eminescu” şi secretar de stat, din 16 mai 2012 este un alt director acolo. N-am fost nici inspector şcolar şi director în minister, juriştii de la minister mi-au suspendat atunci raportul de serviciu când am ajuns inspector. La fel, ca PFA, pe care l-am înfiinţat pentru meditaţiile mele la matematică, nu am mai avut venituri din astfel de activităţi din 2011, însă am continuat să plătesc acea sumă obligatorie indiferent dacă ai sau nu venituri”, a explicat Fedorca.

”Nu-mi dau demisia”

Oficialul a mai spus că nu-şi va da demisia până la finalizarea anchetei, iar avocatul său va contesta decizia ANI, menţionând că toate documentele care îi dovedesc nevinovăţia, marea majoritate semnate de juriştii Ministerului Educaţiei, se află deja la dosar.

”Este cineva din ANI care s-a autosesizat în ceea ce mă priveşte, încă din 2008. Atunci, înainte şi după alegeri, am fost anchetat de ANI pentru fals în documente, însă verdictul a fost de neîncepere a urmăririi penale. Ulterior, tot în 2008, aceeaşi persoană s-au autosesizat în privinţa acestor funcţii”, a mai declarat Stelian Fedorca pentru ”Adevărul”.


Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat luni incompatibil pe actualul secretar de stat pe preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca, pe motiv că, din 2007, a deţinut simultan atât funcţii de conducere în minister şi inspectoratul şcolar Bucureşti, cât şi pe cea de director la Colegiul ”Mihai Eminescu” din Capital şi cea de PFA, prin care a dat meditaţii, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

Acesta este acuzat de inspectorii ANI că, în perioada 2007-2010 ar fi fost director-consilier în cadrul Direcţiei Politici Educaţionale (în perioada 01.09.2007 - 25.10.2007), consilier superior în cadrul Direcţiei Generale Strategii privind Corelarea Sistemului de Învăţământ cu Piaţa Muncii (în perioada 12.02.2009-25.04.2010), ambele în Ministerul Educaţiei, în paralel cu funcţia de  director la ”Mihai Eminescu”.

În perioada 25.10.2007-12.02.2009, respectiv 12.02.2009-25.04.2010, Fedorca ar fi avut suspendat la cerere raportul de serviciu în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, precizează ANI.

Pe perioada suspendării raportului de serviciu, el ar fi exercitat, succesiv, funcţiile publice de conducere de Inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (22.11.2007 - 01.04.2009) şi, respectiv, cea de Director al Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” (începând cu data de 01.04.2009).

De asemenea, mai susţin inspectorii ANI, în perioada 08.02.2010 - 01.02.2013, Fedorca a fost şi ”comerciant” în cadrul PFA-ului său, înfiinţat pentru a da oficial meditaţii la matematică.  

La data de 16.05.2012, FEDORCA STELIAN VICTOR a fost numit în funcţia de Secretar de stat, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (actual, Ministerul Educaţiei Naţionale).

Inspectorii ANI au mai identificat incompatibilităţi şi în perioada 16.05.2012 – 01.02.2013, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de Secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, cea de Director al Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”, Bucureşti, dar şi calitatea de ”comerciant” în cadrul PFA-ului “FEDORCA STELIAN VICTOR PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ”.

Ca atare, ANI a decis că Stelian fedorca a încălcat Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Restricţiile funcţionarilor publici

În plus, inspectorii ANI spun că a fost încălcată şi legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor: “Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. Funcţionarii publici nu pot deţine funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate (…) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice”, iar potrivit dispoziţiilor art. 84, alin. (1), lit. g) şi alin. (2), „Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă (...) calitatea de comerciant persoană fizică (...) Funcţia de Secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate (...)”.

Ca atare, Fedorca riscă să nu mai aibă dreptul de a exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate, potrivit ANI.

Secretarul de stat poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite