Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Motivarea instanţei: Fapta directoarei, periculoasă - a creat avantaje pentru elevii care au dat bani la BAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directoarea Costica Vărzaru este în arest preventiv FOTO Adevărul
Directoarea Costica Vărzaru este în arest preventiv FOTO Adevărul

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.

În motivarea instanţei este precizat şi faptul că, prin fraudarea bacalaureatului de către un elev care  a dat bani pentru a cumpăra influenţa, poate fi declarat „admis la o facultate în defavoarea celui care a promovat în mod legal examenul”.

De asemenea, este precizat şi faptul că prin această modalitate se poate în mintea oamenilor „se creează opinia că sistemul poate fi fraudat chiar de către persoanele ce sunt numite de reprezentanţii statului să vegheze la buna desfăşurare a unor examene de asemenea anvergură, persoane împotriva cărora nu se ia nici un fel de măsură şi care nu sunt trase la răspundere penală aşa cum ar trebui să se întâmple cu orice persoană care a comis un delict în această societate şi cu atât mai mult de către persoanele care sunt puse să preîntâmpine astfel de evenimente şi nu să le creeze”.

De asemenea, tribunalul mai arată că prin acest fel „se creează în rândul liceenilor şi persoanelor care urmează cursurile la fără frecvenţă opinia că pot promova examenul de bacalaureat fără a fi nevoie să înveţe, ci doar contra unei sume de bani”.

Vărzaru, recurs la decizia de arestat preventiv pentru 29 de zile

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, Costica Vărzaru,  a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, fiind cercetată pentru fraudă la bacalaureat. Decizia instanţei nu a fost una definitivă, fiind atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru ar fi pretins şi ar fi primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia „să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului”.

„Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului”, se arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Vineri, aproximativ 16 elevi din liceul Bolintineanu au dat declaraţii după ce s-au dus de bună voie la sediul Poliţiei Capitatei.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi, luni, la sediul Poliţiei Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiaţi, aceştia au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru.

Unii profesori sunt suspectaţi că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba şi literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiţi bani şi cadouri care le-ar fi parvenit în aceeaşi zi, potrivit unor surse judiciare.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi Poliţiei Capitalei.

Banii, ascunşi în şerveţele, ziare şi..sutiene

Potrivit probelor din dosarul în care este anchetată frauda de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, luni, în momentul în care poliţiştii şi procurorii au descins în unitatea şcolară, profesorii aveau ascunsă mita în pachete de ţigări, pachete de şerveţele, ziare şi reviste.

„Au fost profesoare care au ascuns banii în sutien. Asupra unuia dintre membrii comisiei au fost găsite rezolvările subiectelor date la examen. Din anchetă reiese că imediat ce a primit subiectele de la Ministerul Educaţiei, directoarea Costica Vărzaru le-a dat unui profesor de limba română să le rezolve, după care le-a multiplicat pentru a le împărţi candidaţilor. Rezolvările le erau date elevilor pe hârtii de ciornă. Practic, aceştia solicitau încă o ciornă moment în care primeau rezolvarea subiectelor. Astfel, dacă ulterior cineva verifica înregistrările de pe camerele de luat vederi nu putea vedea decât cum profesorul supraveghetor le dă elevilor ciorne, un lucru absolut normal la un examen, candidaţilor fiindu-le interzis să vină cu coli de hârtie de acasă”, mai spun anchetatorii.

În plus, potrivit înregistrărilor telefonice aflate la dosar, directoarea liceului făcea din timp „demersuri ca la examen să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Elevii şi profesorii luaţi prin surprindere de percheziţiile poliţiei

Elevii care au susţinut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, cărţi, dar şi importante sume de bani.

La câteva ore după descinderea poliţiei, Inspectoratul Şcolar a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la acest liceu iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Citiţi mai multe articole pe această temă

VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Primii elevi audiaţi au plecat de la Poliţia Capitalei

Aproximativ 16 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu“ vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.

Perlele candidaţilor au început la ieşirea din examen: ”Ne-a dat ceva cu un negru, habar nu am, că n-am citit decât primul subiect. Da' un 7 iau”

Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut luni,1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la examenul de Bacalaureat 2013. Unii candidaţi au avut versiuni uluitoare despre examenul de Bac de azi: fie n-au citit decât primul subiect, fie au scris ”ceva sinonime”, fie chiar au întârziat trei ore la examen.

VIDEO BAC 2013 Rezolvarea integrală a subiectelor la Limba şi Literatura Română - profil Real şi Uman

Profesorul de română Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti a rezolvat toate subiectele de la examenul scris la română pentru ambele profiluri studiate de liceeni: Uman şi Real, dar a vorbit şi despre capcanele care puteau apărea.

BACALAUREAT 2013 Elevii faţă în faţă cu profesorii, capcanele şi baremele de corectare de la proba de Română

Profesoara Iulia Pop, care predă Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, a comentat împreună cu elevii subiectele primite de aceştia la prima probă a examenului de Maturitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite