Românii din Italia: îngeri şi demoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Matei, cunoscută şi ca „ucigaşa cu umbrelă“, va efectua 16 ani de închisoare
Doina Matei, cunoscută şi ca „ucigaşa cu umbrelă“, va efectua 16 ani de închisoare

Mulţi români se bucură de respectul italienilor pentru actele de curaj, în timp ce alţii au stricat imaginea ţării natale. „Mica Românie“ din Italia a furnizat presei multe subiecte. Compatrioţi de-ai noştri care au salvat italieni de la moarte sau care au ucis cu sânge rece au ţinut des prima pagină a ziarelor.

Un şomer român a salvat de la înec o italiancă

Ţiganii, cazaţi „la secret“

În ultimii ani, italienii au fost puşi în faţa a două tipuri de ştiri: cele cu români care au oripilat prin cruzimea lor şi cu compatrioţi care au impresionat prin altruismul de care au dat dovadă.

Conform celor mai recente date statistice oficiale, în Peninsulă trăiesc 796.000 de români înregistraţi cu forme legale. Numărul real al conaţionalilor este estimat însă la peste 1,2 milioane de către Caritas, organizaţia de caritate a Bisericii Catolice.

S-a aruncat în apa rece

Un şomer român nu a ezitat să se arunce în apele aproape îngheţate ale unui canal pentru a salva viaţa unei italience, Viola Veronese, de 20 de ani. Femeia a căzut vinerea trecută cu maşina într-un canal de irigaţii, în apropiere de Veneţia. Ea se întorcea de la cumpărături şi, într-un moment de neatenţie, a pierdut controlul asupra maşinii.

Smartul pe care îl conducea s-a turtit în urma impactului. Valentin Ionel Oiţă a fost singurul dintre curioşii strânşi pe marginea apei care i-a acordat primul ajutor. El se îndrepta pe bicicletă către casa unui prieten, când a văzut maşina scufundată aproape complet.

„S-a întâmplat cam la 300 de metri în faţa mea şi, la început, am crezut că nu era nimeni înăuntru", ne-a povestit Valentin. El a spus că la faţa locului erau adunaţi deja câţiva italieni, dar erau speriaţi şi nehotărâţi. „Când am auzit că în maşină era cineva, mi-am dat jos hainele şi m-am aruncat în apă. Nu am avut vreme să mă gândesc, am acţionat din instinct", explică românul.

Valentin Oiţă, lângă canalul din apele căruia a salvat o italiancă

Valentin Oiţă, lângă canalul din apele căruia a salvat o italiancă

Cu toate că italienii avansau ideea că maşina ar putea exploda în orice moment, el s-a luptat cu fiarele contorsionate şi, la scurt timp, a scos-o din maşină pe tânără. Starea acesteia era foarte gravă, dar acum femeia se află în afara oricărui pericol. Românul a primit mulţumiri de la familia fetei şi este convins că gestul lui va îmbunătăţi imaginea comunităţii româneşti. El este şomer, după ce patronul pentru care lucra a refuzat să-i facă un contract de muncă.

O româncă printre victimele cauzate de aluviuni

Detectiv de nevoie

Presa locală din Parma a relatat ieri despre gestul deosebit al unui alt român, Grigoriu Gheorghe (33 de ani), care a urmărit şi a denunţat un hoţ italian. Numele lui este Pietro Pilato (22 de ani), originar din Napoli, şi a fost prins de carabinieri după ce furase o borsetă plină cu acte şi bani dintr-o autoutilitară. Italianul s-a oprit cu maşina, un Fiat Punto, alături de autoutilitară şi a profitat de faptul că şoferul se depărtase.

Hoţul a luat borseta şi s-a urcat repede la volanul maşinii lui. Păgubitul şi-a dat seama de furt, dar nu a reuşit să se ţină după hoţ cu autoutilitara. Convins că a scăpat de urmăritor, fugarul a parcat pe Via Veneto. Românul, care observase furtul, a reuşit să se ţină după maşina italianului, fără să fie observat.

Grigoriu a alertat forţele de ordine, care au intervenit şi l-au surprins pe napoletan cu banii în buzunar şi cu actele furate pe podeaua maşinii. Roberto Cilona, şeful patrulelor de la Poliţia din Parma, s-a arătat încântat de gestul românului. A contribuit Cristi Gaiţă

Medaliaţi de autorităţi

Claudiu şi Andrei Patache, tată şi fiu, au primit medalii, în martie 2009, din partea Primăriei din Gaeta (Napoli), după ce au salvat o italiancă de la viol. Cei doi şi-au riscat viaţa şi au pus pe fugă un marocan agresiv.

Claudiu Gabriel Vasilache (40 de ani), un tâmplar originar din Hunedoara, a restituit portofelul furat unui bătrân nevoiaş, de 75 de ani, din Ancona. Acesta tocmai încasase pensia, iar fără acei bani s-ar fi descurcat cu greu o lună întreagă.

Doruţ Jurcan (34 ani), din comuna Urmeniş (Bistriţa-Năsăud), a salvat viaţa unui unui copil la Montecatini (Florenţa). Scăpat de sub supravegherea mamei, băieţelul de doi ani atârna de balustrada balconului de la etajul al treilea al unei clădiri. Românul s-a căţărat pe ornamentele construcţiei şi l-a salvat pe copil.

A violat o fată de 13 ani

Televiziunea de ştiri SKY TG 24 a informat ieri despre arestarea unui român acuzat de viol. Numele acuzatului este Fănică Ţandără (33 de ani), născut la Paltin (judeţul Braşov), cu antecedente penale. Violul a avut loc pe 14 decembrie 2009, în oraşul Villanova di Camposampiero, când adolescenta de 13 ani ieşise la cumpărături pentru Crăciun.

În urma accidentului, Smartul tinerei s-a făcut praf

image

Potrivit carabinierilor, ea a fost acostată de român, care a tras-o cu forţa într-o casă abandonată de la marginea drumului. Anchetatorii au recoltat probele ADN de pe sticlele de băutură găsite la faţa locului şi l-au identificat astfel pe Ţandără. Anchetatorii au păstrat ancheta secretă mai mult de o lună, pentru a nu-i compromite rezultatele.

Pedepsele violatorilor români din parcul Caffarella

Massimo Bitonci, primar într-un oraş apropiat, Cittadella, s-a grăbit să declare că nu trebuie lăsată garda jos faţă de imigraţia care generează infracţiuni. „Îmi doresc ca delincventul să primească pedeapsa maximă", a completat Bitonci, ales pe listele Ligii Nordului, partid de extremă dreaptă.

„Aparţine unei subculturi"

Tot ieri, presa italiană a relatat despre respingerea ultimului recurs în cazul „ucigaşei cu umbrelă". Doina Matei a fost condamnată în urma recursului de la Curtea de Apel la 16 ani de închisoare pentru că a ucis-o cu vârful unei umbrele pe Vanessa Russo, la 26 aprilie 2007.

Incidentul s-a produs într-un vagon de metrou, în apropierea staţiei Termini. Curtea de Casaţie nu a luat în considerare argumentele pledoariei depuse de avocatul apărări, Nino Marazzita. Apărătorul a mizat pe faptul că „Doina Matei este produsul unei subculturi" şi că pedeapsa este disproporţionat de mare pentru fapta comisă.

Violuri şi crime

Gavrilă Oltean (27 de ani) şi Ionuţ Jean Alexandru (18 ani) au fost condamnaţi la 11 ani şi 4 luni de puşcărie, respectiv 6 ani de închisoare, pentru violul din Parcul Caffarella de la Roma. Cei doi au violat o minoră, după ce l-au imobilizat pe prietenul acesteia.

Cristian Coadă, Mirel Humă şi fraţii Lucian şi Ciprian Trincă, având vârste cuprinse între 20
şi 23 de ani, au fost condamnaţi la 16 ani de detenţie pentru viol în grup, lipsire de libertate, vătămare corporală gravă şi tâlhărie în cazul „Guidonia".

Nicolae Romulus Mailat (25 de ani) a fost condamant la 29 de ani de închisoare pentru uciderea, jefuirea şi violarea Giovannei Reggiani. Mailat este originar din Avrig, judeţul Sibiu, şi acum este considerat simbolul infractorului român din Peninsulă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite