România închide două proceduri de infringement în domeniul managementului deşeurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanczos Barna: Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor va promova, în Şedinţa de Guvern, un proiect de OUG care va reglementa noul regim al deşeurilor din România Foto: Arhivă
Tanczos Barna: Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor va promova, în Şedinţa de Guvern, un proiect de OUG care va reglementa noul regim al deşeurilor din România Foto: Arhivă

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Guvernul a adoptat miercuri, două acte normative în domeniul managementului deşeurilor: Ordonanţa simplă privind depozitarea deşeurilor şi Ordonanţa simplă privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Astfel, România îşi aliniază legislaţia naţională cu prevederile Pachetului pentru Economia Circulară, adoptat recent de Parlamentul European.

”Prin aprobarea Ordonanţelor de astăzi, România închide practic două cauze pentru care ţara noastră a fost pusă în întârziere de Comisia Europeană. Cele două Ordonanţe vin cu o serie de restricţii şi obiective în privinţa depozitării deşeurilor dintre care, cea mai importantă, se referă la depozitarea la groapa de gunoi a doar 10% din deşeurile municipale generate, obiectiv stabilit pentru anul 2030. Restul de 90% va trebui să ajungă la reciclare şi valorificare, conform principiilor economiei circulare. Chiar dacă pare că mai este mult timp până în 2030, efortul autorităţilor locale dar şi al populaţiei trebuie să fie unul susţinut. Asta pentru că, politica europeană este clară: cât mai puţine deşeuri depozitate la groapă şi cât mai multe reciclate şi reintroduse în circuitul economic. Actele normative prevăd şi registre electronice prin care să poată fi urmărită trasabilitatea fiecărui deşeu pus pe piaţa din România, dezvoltarea de capacităţi de colectare, tratare şi valorificare, promovarea de ambalaje durabile, responsabilităţi care revin atât autorităţilor locale din România dar şi producătorilor care pun pe piaţă produse ambalate. Noi toţi trebuie să înţelegem că drumul este unul singur: trecerea la economia circulară” a declarat Tánczos Barna ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

El a precizat de aemenea că săptămâna viitoare, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor va promova, în Şedinţa de Guvern, un proiect de OUG care va reglementa noul regim al deşeurilor din România.

”Imediat ce aprobăm şi această OUG vom putea închide un al treilea infringement în domeniul gestionării deşeurilor. Ordonanţa va impune peste tot în ţară colectarea separată a deşeurilor pe patru fracţii: hârtie, plastic, sticlă şi deşeu menajer. Cred că doar prin legi ferme şi amenzi pe măsură vom putea impulsiona economia circulară şi vom putea atinge ţintele pe care ni le-am asumat în faţa Comisiei Europene. Colectarea separată a deşeurilor este cheia pentru reducerea depozitării deşeurilor  la groapa de gunoi şi pentru stimularea tranziţiei la  economia circulară”, a mai spus ministrul Tánczos Barna.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite