România nu cedează - ziua a 7-a. „Nu ne păcăliţi, rămânem uniţi“. Peste 15.000 de oameni la Guvern, 25.000 au protestat în restul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos /  Mircea Manole
FOTO Inquam Photos /  Mircea Manole

Protestele faţă de Ordonanţa privind codurile penale au continuat şi luni, deşi aceasta a fost abrogată. Manifestanţii vor să se asigure că Ordonanţa 13, aprobată pe 31 ianuarie, nu va avea efect niciun minut, dar şi că Ordonanţa 14 este constituţională.

VIDEO LIVE via RADIO TANĂNANA

UPDATE 23.15: După aproximativ şapte ore de proteste, manifestaţiile din Piaţa Victoriei s-au încheiat. O parte dintre oameni au rămas să strângă gunoaiele lăsate în urmă. 

UPDATE 21:45 Manifestanţii, care au ajuns la peste 15.000 în timpul protestului, au început să plece, încet-încet, din Piaţa Victoriei.

Un tânăr de 26 de ani a fost reţinut în această seară de jandarmi şi condus la secţia de Poliţie, după ce asupra sa a fost găsit un tub cu spray lacrimogen, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, citat de Agerpres.

UPDATE 21:10 Manifestanţii, au cerut jandarmilor să extindă zona de protest până la trotuarul din faţa Guvernului. Forţele deordine le-au permis să se apropie.

Unii dintre manifestanţi flutură steaguri ale României şi ale Uniunii Europene. Pe un panou publicitar din apropierea pieţei a fost lipit un afiş pe care scrie: #rezist, relatează News.ro.

Pe pancartele demonstranţilor se poate citi: "Acesta este doar începutul", "Peştele de la Dragnea se împute", "Fă-te om, fă-te om, alungă gândul necurat", "Codruţa, suntem cu tine", "Manipulaţii şi dezinformaţii aşteaptă şi nişte scuze".

Pe un panou unde se află pozele lui Dragnea, Hitler şi Stalin scrie: "Atenţie, mustăcioşi cu condamnări penale".

UPDATE 21:00 Peste 10.000 de protestatari au aprins lanternele telefoanelor mobile la ora 21.00.

UPDATE Un grup de români protestează şi luni seară la Londra faţă de Guvern

Un grup de români protestează şi luni seară la Londra faţă de Guvern. Oamenii, mult mai puţini faţă de zilele trecute, flutură drapele şi pancarte cu mesaje anti-corupţie. Românii scandează “Refuz acest abuz” şi “Hoţii, hoţii”, transmite News.ro.

Manifestanţii au un manechin îmbrăcat în zeghe, cu chipul lui Liviu Dragnea.

Românii de la Londra au protestat în fiecare seară începând de miercuri.

Sute de oameni au manifestat duminică în mai multe oraşe din lume, după ce Guvernul de la Bucureşti a abrogat ordonanţa de urgenţă care a provocat, în ţară, cele mai ample proteste de la căderea comunismului, în 1989.

UPDATE 20:25 Numărul manifestanţilor a ajuns la circa 10.000

Manifestanţii fluieră, suflă în vuvuzele şi scandează: "Anticipate", "Jos Guvernul", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie", "Zi de zi aici vom fi", "Ruşine să vă fie". Circulaţia spre Calea Victoriei şi Bulevardul Titulescu a fost oprită.

UPDATE 20:15 Estimările indică peste 8.000 de oameni în faţa Guvernului.

 Oamenii spun că aşteaptă cel puţin demisia ministrului Justiţiei.

UPDATE 19:42 Peste 3.000 de oameni sunt la această oră în Piaţa Victoriei. Traficul rutier dinspre şoseaua Kiseleff spre Calea Victoriei şi dinspre Lascăr Catargiu spre bulevardul Mihalache a fost oprit.

UPDATE 19:15 La protestul de la Cotroceni, numărul manifestanţilor a ajuns la circa 3.000. Oamenii strigă „Jos Iohannis“ şi „DNA fără cucuvea“.

UPDATE 19:05 Numărul protestatarilor a început să crească, ajungând la peste 1.500 de oameni,  grupuri mari se alătură mulţimii, după cum se vede în imaginile transmise în direct de camerele montate în Piaţa Victoriei. 

Vremea la Bucureşti este friguroasă şi afară este ceaţă. Potrivit ANM, la ora 19.00 temperatura era de un grad Celsius.

Jandarmii i-au evacut din piaţă pe vânzatorii ambulanţi care comercializau vuvuzele şi alte obiecte de folosit în timpul protestului.

UPDATE Lozinca lui Mihai Şora: „Biblioteca pentru toţi nu îi publică pe hoţi

Filosoful Mihai Sora, creator al prestigioasei colecţii "Biblioteca pentru toti" şi fondator al Grupului pentru Dialog Social, a ieşit în stradă în aceste zile la proteste, alături de scriitorul Leonard Oprea şi editorul Silvia Colfescu, director la Editura Vremea, însoţit de pancarta: „Biblioteca pentru toţi nu îi publică pe hoţi“.

UPDATE: 18:00 Circa 300 de oameni sunt la această oră în Piaţa Victoriei, pentru a 7-a zi de protest. Potrivit informaţiilor care circulă pe reţelele sociale, ora de întâlnire este 19.00.

UPDATE 16:25 Miting pro-Grindeanu în faţa Palatului Cotroceni

Un miting pro-Guvern are loc în faţa Palatului Cotroceni, unde începând cu ora 15.00 au început să se adune protestatarii. Numărul acestora se ridică la 100. Oamenii cer demisia preşedintelui Iohannis.

UPDATE 15:37 Opt persoane urmărite penal pentru ultraj şi folosire de obiecte periculoase în cazul violenţelor din Piaţa Victoriei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus începerea urmăririi penale pentru ultraj, folosire de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii publice faţă de opt persoane, în cazul violenţelor petrecute în Piaţa Victoriei în noaptea de 1 spre 2 februarie.

UPDATE 14.00 Ministerul Justiţiei a anunţat că renunţă la modificarea Codurilor Penale

„Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”, arată un comunicat al Ministerului.

Manifestaţiile împotriva Ordonanţei 13 continuă luni seară în Bucureşti, dar şi în principalele oraşe din România. 

„Peste 300.000 de persoane au protestat astazi in piata Victorie. 

OUG 13 ar trebui sa fie retras prin OUG 14, care are o problema, la punctul 2, ceea ce o poate face neconstitutionala. Acesta ramane prioritatea numarul 1. Vrem sa scapam de acest cosmar. 

Exista OUG 9, alta ordonanta data de guvernul Grindeanu care permite furtul din banilor publici”, arată pe pagina evenimentului Bucureşti - Nu cedam #rezistăm

Asta, după ce duminică în toată ţara aproximativ 600.000 de persoane au cerut demisia Guvernului, în cel mai mare protest desfăşurat vreodată la noi. 

Numai în Bucureşti, în a şasea zi de proteste, aproximativ 300.000 de oameni au ieşit în stradă, deşi Guvernul aborgase, în miezul zilei, ordonanţa de urgenţă adoptată pe 31 ianuarie, în toiul noapţii.

Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă ( numărul 14) care a abrogat ordonanţă de urgenţă (numărul 13), doar că Ordonanţa 14 ar conţine un element de neconstituţionalitate. 

"Încerc să explic: acel articol din C.proc.pen. spune că, dacă un dosar se prescrie, instanţa nu ar trebui să soluţioneze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul şi gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluţionată şi această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marţi noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituţionalitate", explică judecătorul Cristi Danileţ, potrivit agerpres.

Proteste în ţară

  • CLUJ-NAPOCA - Peste 8.000 de oameni s-au adunat la Cluj în Piaţa Unirii. La ora 20 vor pleca în marş pe străzile din centru.
  • TIMIŞOARA  Aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei din Timişoara.
  • CONSTANŢA 1.000 de oameni s-au adunat la Prefectură
  • SIBIU Peste 5.000 de oameni au pornit în marş
  • CRAIOVA Peste 250 de oameni manifestează în a şaptea zi de proteste
  • ARAD  Circa 500 de persoane protestează în faţa Primăriei
  • BAIA MARE  2.000 de oameni  au manifestat în a şaptea zi de proteste
  • BISTRIŢA Circa 2.000 de oameni manifestează
  • BRĂILA  Circa 150 de oameni au manifestat. Protestul s-a încheiat.
  • TÂRGOVIŞTE Aproape 300 de persoane au protestat mers în marş spre Piaţa 1 Mai. Manifestaţia s-a încheiat.
  • PIATRA NEAMŢ Protestul s-a încheiat la Piatra Neamţ la ora 20.20. Au fost în total 400 de persoane. Vor mai ieşi în stradă sâmbătă şi duminică.
  • ALBA IULIA Continuă protestele în oraşele din Alba. 700 de oameni mărşăluiesc prin oraş.
  • PITEŞTI Circa 300 de oameni manifestează. Anunţat de la ora 17.00 pe o reţea de socializare, mitingul de susţinere a Guvernului Sorin Grindeanu din Piteşti nu nu a avut niciun manifestant, pe motiv că susţinători ar fi plecat spre Bucureşti, la mitingul de la Cotroceni.
  • BUZĂU La Buzau au fost 50 de oameni. Protestul s-a încheiat.
  • SATU-MARE A şaptea zi de proteste a scos în stradă doar aproximativ 200 de persoane dar şi pe primul susţinător public al Guvernului, o femeie. Protestul nu a degenerat când cele două părţi s-au întâlnit.
  • CĂLĂRAŞI Platoul din faţa Prefecturii, locul de întâlnire al protestatarilor, a rămas gol luni seară. Călăraşenii nu au mai ieşit să protesteze, aşa cum anunţau pe reţelele de socializare.
  • GALAŢI În zona monumentului Eroilor Revoluţiei Române din 1989 sunt circa 300 de persoane. Oamenii poată pancarte cu mesaje împotriva Guvernului şi scandează sloganuri contra corupţiei şi de susţinere a justiţiei.
  • BRAŞOV Numărul protestatarilor a depăşit 1.000 de persoane.  Pe lângă sloganurile deja cunoscute „PSD Ciuma Roşie“ sau „DNA să vină să vă ia“, oamenii au veni şi cu mesaje noi: „Garanţia noastră e plecarea voastră“, „Laura nu uita, noi suntem de partea ta“, „Prea Târziu“, „Prea Puţin“ sau „PSD şi ai lui ruşinea poporului“.
  • IAŞI Protestele continuă luni la Iaşi. 1.000 de oamenii manifestează în Piaţa Unirii
  • SUCEAVA Circa 30 de suceveni au plecat într-un marş pe străzile oraşului. Oamenii poartă pancarte şi spun că pe măsură ce se vor alătura protestului şi alte persoane se vor întoarce în centrul Sucevei pentru a întocmi o listă de revendicări.
  • ALEXANDRIA   Aproximativ 70 de persoane protestează împotriva Guvernului Grindeanu pe platoul din faţa Casei de Cultură. Tot pe platou s-au strâns şi aproximativ 30 de persoane, care susţin PSD. 
  • VASLUI Protestul s-a încheiat Circa 50 de persoane s-au adunat în Piaţa Civică din Vaslui pentru a protesta faţă de Guvernul Grindeanu. Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje anti-guvernamentale şi spun că sunt decişi să protesteze până când statul de drept va fi respectat de PSD.
  • PLOIEŞTI O sută de persoane manifestează
  • HUNEDOARA Aproximativ 300 de persoane au ieşit în stradă în Deva şi în Hunedoara în această seară. Protestele s-au încheiat.
  • ZALĂU În a şasea zi de proteste, doar 60 de manifestanţi au ieşit în stradă. Protestul s-a încheiat.
  • DROBETA TURNU-SEVERIN  Luni seară, în jur de 30 de persoane au ieşit în faţa Palatului Administrativ din Drobeta Turnu Severin pentru a relua seria de proteste. Manifestaţia s-a încheiat în jurul orei 20:30.
  • SLATINA Doar 30 de oameni mai manifestat luni la Slatina.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite