RISE Project, investigaţie despre legătura Dragnea-Tel Drum. ANAF: Nu facem controale în funcţie de declaraţiile politicienilor. DNA: Există dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea este acuzat de ofiţerii „Doi şi-un Sfert” că ar fi principalul acţionar al Tel Drum
Liviu Dragnea este acuzat de ofiţerii „Doi şi-un Sfert” că ar fi principalul acţionar al Tel Drum

RISE Project a publicat, aseară, investigaţia ce ar fi pornit de la un raport secret al Direcţiei Generale de Protecţie Internă, serviciul secret al Ministerului de Interne, din care ar rezulta legăturile lui Liviu Dragnea cu SC Tel Drum. Publicarea articolului a fost amânată în urma unui control al ANAF la redacţia Rise Project. Pe de altă parte, reprezentanţii DGPI susţin că „presupusul document secret” publicat de Rise Project nu îi aparţine.

UPDATE La finalul unei conferinţe de presă cu premierul, şeful Fiscului a invocat secretul fiscal când a fost întrebat ce plângeri au fost depuse la Antifraudă pentru a justifica controalele la sediul RISE Project. Bogdan Stan a precizat că aceste investigaţii nu au loc în funcţie de agenda politicienilor şi nu sunt împotriva libertăţii presei. „Noi respectăm drepturile şi libertatea presei“, a spus el.

„La nivelul direcţiei Antifraudă, pe iunie sunt 4.000 de controale programate, probabil RISE a fost unul dintre aceste controale. ANAF nu e o instituţie politică, nu ne facem calendarul de controale în funcţie de declaraţiile şi acţiunile anumitor politicieni“, a spus şeful ANAF într-o conferinţă de presă care a întârziat aproape două ore. 

UPDATE Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că O parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit  pe bază de sesizare din oficiu,  procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (faţă de fapte) sub aspectul săvârşirii  unor infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relaţii de la autorităţile naţionale şi de la autorităţile din Brazilia”. 

UPDATE Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, va susţine o conferinţă de presă la ora 16.30, la sediul Ministerului Finanţelor. Conferinţa are loc după o nouă discuţie cu premierul Mihai Tudose, privind colectarea la buget, şi în contextul discuţiilor legate de controlul unor inspectori ai ANAF la redacţiile RISE Project şi Hotnews.

UPDATE Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, răspunzând unei întrebări, că nu poate infirma sau confirma existenţa unei anchete privind Tel Drum şi Liviu Dragnea şi a precizat că, dacă raportul ar fi real, faptele ar fi de competenţa DNA, adăugând apoi: ”Dacă nu cumva are un dosar în lucru”.

Concret, întrebat dacă există o anchetă în curs cu privire la Tel Drum şi Liviu Dragnea, Augustin Lazăr a spus că nu poate infirma sau confirma acest lucru.

„Vă pot spune că există un ghid de relaţii cu media în care scrie foarte clar că anumite lucruri nu se comentează în anumite momente”, a precizat Lazăr.

De asemenea, întrebat dacă cele semnalate în ancheta Rise Project pot face obiectul unui dosar penal, Lazăr a răspuns: „Dacă raportul este real, faptele ar fi de competenţa DNA, nu vă pot preciza dacă acest document este real sau nu”.

Ulterior, Lazăr a adăugat: „Dacă nu cumva are (DNA - n.r.) un dosar în lucru”.

RISE Project a publicat, joi seară, un raport al Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) - serviciului secret al Ministerului de Interne - intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman" şi care descrie, potrivit sursei citate, o „reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ" prin care Liviu Dragnea fraudează fonduri europene şi guvernamentale.

Este pentru prima oară când un document al unei instituţii a statului român îl prezintă pe Dragnea că fiind principalul acţionar al Tel Drum. Reprezentanţii DGPI susţin însă că „presupusul document” publicat de instituţia de presă nu ar aparţine serviciului.

Ce spun jurnaliştii Rise Project

Raportul publicat de RISE Project vizează afacerile cu bani publici ale grupării, zeci de licitaţii, controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă.

Mai mult, în raportul atribuit „Doi şi-un Sfert”, ofiţerii DGPI ar arăta că, iniţial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat, scrie RISE Project. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta şi-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare şi deszăpezire prin intermediul unor licitaţii trucate.

„Organigrama" grupării

La vedere, însă, de corporaţia Tel Drum se ocupă prieteni ai lui Dragnea din tinereţe, mai arată RISE Project. Este vorba despre omul de afaceri Marian Fişcuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea, Florinel Marinaş, fostul preşedinte al Companiei Naţionale de Drumuri Cristian Duică, directorul general al Tel Drum Petre Pitiş.

Ofiţerii serviciului secret din Ministerul de Interne ar mai fi descoperit că Tel Drum ar fi finanţat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea. E vizată perioada 2008 – 2009, când au avut loc alegeri locale, legislative, prezidenţiale.

DGPI: Respingem ferm alegaţiile potrivit cărora presupusul document secret ar aparţine unităţii

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) susţine, într-un comunicat de presă transmis joi seară, că „presupusul document secret” publicat de Rise Project nu îi aparţine şi „respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică".

"Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) respinge ferm alegaţiile potrivit cărora presupusul document secret ar aparţine unităţii şi, ca structură responsabilă în materia asigurării coordonării şi controlului activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate la nivelul structurilor MAI, subliniază că, potrivit prevederilor legale în vigoare, acest tip de documente se gestionează de către emitenţi. În acest context, DGPI respinge categoric orice încercare de a implica unitatea în dispute de natură politică şi îşi reafirmă determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist şi dedicat îndeplinirii misiunilor încredinţate prin lege", arat[ Direcţia Generală de Protecţie Internă, referitor la ancheta publicată de Rise Project.

La rândul ei, Carmen Dan, ministerul de Interne a adăugat că documentul respectiv nu ar fi aparţinut Doi şi-un Sfert, aşa cum susţin jurnaliştii de la Rise Project. 

„Documentul care a fost prezentat nu emană de la Direcţia de Protecţie Internă a Ministerului”, a spus Carmen Dan.

Controlul inspectorilor ANAF în redacţia Rise Project

Joi după-amiaza, inspectori Antifraudă de la ANAF au mers în control în redacţia Rise Project. „Tocmai am fost vizitaţi la redacţie de inspecţia Antifraudă de la ANAF, control inopinat. Florin Tunaru, vicepreşedinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman şi asociat în Fundaţia pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea”, scria Rise Project ieri.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, vizat de mai multe anchete ale jurnaliştilor Rise, a transmis imediat după ce controlul a devenit public, că nu are nicio implicare în acţiunea ANAF, că este "indignat" de ceea ce se întâmplă şi că are sentimentul că se încearcă compromiterea sa. De asemenea, el le-a cerut ministrului de Finanţe şi şefului ANAF să dea „imediat” explicaţii publice cu privire la această acţiune.

Într-un comunicat de presă transmis joi seară, liderul PSD spune că a aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacţia Rise Project şi că, în condiţiile în care Rise Project a publicat articole care îl vizau, transmite că nu are nicio implicare.

„Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declaraţii: 1. Nu am nici o implicare în prezenţa unor inspectori ANAF în redacţia Rise Project. 2. Sunt indignat de ceea ce se întâmplă. 3. Am sentimentul că se încearcă compromiterea mea. 4. Faptul că o instituţie de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nici o legătură cu implicarea instituţiilor statului în viaţa acelei instituţii de presă", susţine liderul PSD.

El mai spune că "acest tip de comportament a existat în timpul unui regim prezidenţial de tristă amintire, când instituţii de presă ostile acestuia erau ţinta instituţiilor de forţă".

Jurnaliştii de la Rise Project au publicat mai multe materiale în care susţineau că Liviu Dragnea are afaceri în Brazilia şi că vizitează des această ţară, alături de diverşi oameni de afaceri şi lideri PSD. În cel mai recent astfel de articol, Rise Project afirma că Dragnea a fost de 16 ori în Brazilia, inclusiv cu secretara sa, şi acuză că există suspiciuni de spălare de bani. Pe 1 martie, preşedintele PSD afirma că nu are nicio afacere şi nu deţine nicio proprietate în Brazilia, fiind "o legendă” care circulă de mulţi ani, iar dacă cineva îi descoperă vreo locuinţă acolo, el "promite” că o va dona.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite