Reuniunea CAE privind situaţia din estul Ucrainei: şeful MAE, Bodgan Aurescu, susţine înăsprirea sancţiunilor UE
0Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), dedicată analizării situaţiei din estul Ucrainei, în condiţiile intensificării luptelor din teren. Aurescu a evidenţiat lipsa progreselor în implementarea acordurilor de la Minsk şi s-a pronunţat în favoarea unor poziţii şi măsuri ferme din partea UE.
Reuniunea extraordinară CAE, convocată de Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, şi-a propus identificarea măsurilor optime pentru a determina Federaţia Rusă şi entităţile separatiste implicate în luptele din regiunea Donbas, să se angajeze constructiv în negocieri.
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a exprimat îngrijorarea Bucureştiului în raport cu situaţia de instabilitate din ţara vecină, alimentată din exterior de Federaţia Rusă cu armament şi militari, avertizând asupra pericolului ca acest conflict să se prelungească şi să se extindă în alte regiuni ale Ucrainei în lipsa voinţei politice sincere pentru o soluţie negociată.
Aurescu a ţinut să sublinieze lipsa progreselor în implementarea acordurilor de la Minsk, apreciind că este important ca părţile să pună în practică prevederile acestora (acordul de încetare a focului, să retragă armamentul greu). Ministrul de externe a subliniat totodată importanta monitorizării cât mai rapide a frontierei comune ruso-ucrainene din zona de conflict, conform celor convenite la Minsk.
În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu s-a pronunţat de asemenea în favoarea unor poziţii şi măsuri ferme din partea UE, de sancţionare a oricăror derapaje sau tendinţe de escaladare a situaţiei din teren, de natură să afecteze echilibrul de securitate din regiunea Mării Negre. Mai mult, a evidenţiat rolul sancţiunilor decise până acum de UE, exprimând în acelaşi timp susţinerea pentru înăsprirea regimului de sancţiuni, dictată de situaţia din teren.
Miniştrii au adoptat un text de concluzii, care reflectă preocuparea Uniunii Europene faţă de deteriorarea situaţiei din estul Ucrainei, precum şi faţă de implicarea evidentă a Federaţiei Ruse în susţinerea acţiunilor separatiştilor. Prin Concluziile adoptate a fost reafirmat sprijinul pentru eforturile diplomatice, inclusiv cele întreprinse prin intermediul OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi altor formate (Grupul Trilateral de Contact şi formatul Normandia) de soluţionare a conflictului. De asemenea, miniştrii de externe au încurajat autorităţile ucrainene să iniţieze colaborarea cu Curtea Penală Internaţională pentru investigarea crimelor înregistrate de la izbucnirea conflictului, dar să şi continue cu procesul de reformă politică şi economică aşteptat de populaţia acestei ţări.
Prin Concluziile Consiliului a fost reflectată şi preocuparea miniştrilor faţă de situaţia din Crimeea, faţă de campania de dezinformare susţinută de Federaţia Rusă, precum şi faţă de situaţia umanitară din Ucraina. Nu în ultimul rând, miniştrii afacerilor externe ale Statelor Membre ale UE au convenit asupra necesităţii de a menţine presiunea asupra Federaţiei Ruse, datorită susţinerii acordate separatiştilor, prin prelungirea regimului de sancţiuni instituit în anul 2014 cu şase luni din martie (când acesta expiră) până în septembrie 2015, precum şi prin demararea pregătirii de măsuri adiţionale.
Evoluţiile din estul Ucrainei urmează să revină pe agenda oficialilor europeni cu ocazia Consiliului Afaceri Externe din 9 februarie şi, eventual, la Consiliul European din 12 februarie 2015.