UPDATE „Reţeaua cărnii 2”: Zece persoane au fost reţinute. Cazul a fost iniţiat de SRI la începutul anului 2013
0Zece persoane au fost reţinute de procurori în urma percheziţiilor care au avut loc ieri în 18 judeţe, la două grupări infracţionale, în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată. În total, până joi seara, peste 70 de persoane au dat declaraţii în faţa anchetatorilor. Cazul a fost iniţiat în 2013 de Serviciul Român de Informaţii (SRI).
UPDATE Procurorii au audiat pânî în acest moment peste 70 de persoane care are legătură cu aceast caz, urmând ca anchetatorii să ia noi declaraţii de la inspectorul Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Cluj şi de la consilierul ANSVSA cercetaţi în această cauză.
Potrivit surselor citate, până joi la ora 18.00 au dat declaraţii în faţa anchetatorilor peste 70 de persoane.
Audierile continuă, la DIICOT urmând să dea noi declaraţii şi doi dintre cei cercetaţi - un inspector de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Cluj şi un consilier de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară.
UPDATE Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au confiscat, miercuri şi joi, în urma unor controale făcute în mai multe locuri din judeţul Braşov, 200 de kilograme de peşte şi 116 kilograme de carne de pui şi de porc, după ce au fost găsite mai multe nereguli.
Inspectorii DSVSA Braşov au controlat, în două zile, 17 unităţi de unde ai confiscat 200 de kilograme de peşte şi 116 kilograme de carne de pui şi de porc, la care au fost găsite diverse nereguli, potrivit Mediafax.
Din cele 17 unităţi controlalte de şase echipe de inspectori, au fost găsite probleme la trei dintre acestea, fiind confiscate 200 de kilograme de peşte şi 116 kilograme de carne de pui şi de porc, potrivit şefului DSVSA Braşov, Dorin Enache.
Astfel, de la un agent economic din Piaţa Stupini inspectorii au confiscat 200 de kilograme de peşte congelat pentru deficienţe de etichetare, respectiv nu aveau specificaţii în limba română, ci doar în limba producătorului.
De asemena, la un complex comercial au fost descoperite 36 de kilograme de carne de porc care nu respectau normele de etichetare, iar într-alt loc a fost depistată cantitatea de 80 de kilograme de carne de pui care avea surplus de gheaţă.
Întreaga cantitate a fost sechestrată de către inspectorii DSVSA pentru prelevare de probe în vederea analizelor de laborator.
Inspectorii DSVSA au mai dat două sancţiuni în valoare totală de 1.200 de lei, ambele pentru nerespectarea condiţiilor de igienă.
„Acţiunea de control este în continuare în derulare la o parte din locaţiile menţionate, iar rezultatele le vom comunica ulterior”, a spus Enache, joi, într-o conferinţă de presă.
UPDATE Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Braşov au confiscat, de la un depozit din Ghimbav, nouă tone de carne expirată, în principal picioare de porc, pentru care Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) recomandase să fie distrusă, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Carnea provenea de la o firmă din Polonia.
În timpul controlului, inspectorii au mai costatat că într-o maşină de transport materiale publicitare, fără autorizaţie de transport carne, erau încărcate mai multe pungi cu carne prefabricată, care expirase în urmă cu aproximativ cinci luni, potrivit unor surse din CJPC Braşov, arată Mediafax.
De asemenea, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au făcut un control şi la o fabrică de preparate din carne din Rupea, unde au găsit peste o sută de kilograme de carne de vită expirată, materii prime pentru mezeluri expirate, precum şi condiţii igienico-sanitare precare.
„Întreprindem acţiuni ample de control în toate domeniile care ţin de alimentaţie, precum şi controalele periodice pe care le facem, iar la prima vedere s-au depistat anumite probleme, suntem în curs de verificări şi vă vom comunica ulterior oficial rezulatetele achetelor”, a spus şeful CJPC Braşov, Sorin Susanu.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov, Dorin Eneche, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că inspectorii sanitar-veterinari au făcut un control la depozitul din Ghibav în aprilie 2013, chiar la sesizarea reprezentanţilor societăţii din Ghimbav, care a achiziţionat zece tone de picioare de porc de la o firmă din România, care la rândul ei importase carnea din Polonia.
Potrivit acestuia, firma din Ghimbav a vândut 200 de kilograme către trei societăţi comerciale din ţară, iar una dintre acestea a constatat că produsul era stricat, cu toate că era în termenul de garanţie până în noiembrie 2013.
„DSVSA a prelevat atunci probe pentru analize din lotul respectiv, iar buletinul de analize a relevat faptul că produsul era alterat. Proprietarul a început litighiul comercial cu furnizotul, iar din acel moment nu s-a mişcat niciun gram din acea cantitate. Produsul a fost sigilat şi pus sub sechestru până la soluţionarea litighiului dintre cele două părţi, care până în prezent nu s-a finalizat. Marfa nu a plecat spre populaţie”, a spus Enache, citat de Mediafax
Directorul DSVSA Braşov a precizat că până la finalizarea procesului cantitatea de carne alterată, respectiv 9,8 tone, nu poate fi incinerată.
Marfa de provenienţă Polonia are ca dată de fabricaţie noiembrie 2012, iar data expirării noiembrie 2013.
Şeful DSVSA Braşov a mai spus că, ţinând cont că produsul era ambalat şi ţinut la o temperatură de minus 20 de grade Celsius, nu putea altera şi alte produse depozitate în acelaşi depozit.
UPDATE Potrivit unor surse judiciare, printre cele 80 de persoane audiate în scandalul Mafiei Cărnii sa număra şi omul de afaceri sătmărean Horaţiu Bonea, consilier la cabinetul europarlamentarului Ovidiu Silaghi. Acesta a fost ridicat miercuri dmineaţa de la domiciliul său din Satu Mare de procurorii DIICOT şi dus la Bucureşti la Structura centrală pentru audieri.
Afaceristul sătmărean acuzat că face parte din reţeaua de evazionişti din mafia cărnii este patronul firmei BONVI IMPEX, producător şi distribuitor de carne de pui şi produse din carne de pui din Satu Mare.
Horaţiu Bonea este un apropiat al fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef. Bonea a fost cel care a cumpărat de la Adrian Ştef pentru 150.000 de lei acţiunile pe care acesta le deţinea la firma de pază Folda Security.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al OPC Cluj, Ioana Katona, spune că nu ştie cine e N.V.V. „Nu ştiu despre cine vorbesc anchetatorii. Nu am fost anunţaţi oficial. Nu ştiu cine e“, afirmă Katona.
Pe de altă parte, şeful DVS Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat, pentru „Adevărul“, că azi, 13 martie, merge în control pe teren, cum anunţa ieri şeful său de la ANSV, şi că şeful Serviciului Inspecţii din cadrul instituţiei sale, Mircea Lucaciu, colaborează cu anchetatorii în dosarul privind mafia cărnii.
UPDATE Cazul legat de "mafia cărnii" a fost iniţiat de SRI la începutul anului 2013, fiind vorba de o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în fraudă fiscală de mare amploare.
"Este un caz iniţiat de SRI de la începutul anului 2013. Este vorba despre o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în activităţi de fraudă fiscală de mare amploare, axate pe achiziţii intracomunitare cu produse din carne", a spus Sava referindu-se la "cazul mafia cărnii".a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, citat de Mediafax
Potrivit acestuia, este vorba despre "o chestiune de securitate naţională".
"Această acţiune a SRI se înscrie în eforturile noastre pentru combaterea evaziunii fiscale din România, care afectează implicit bugetul consolidat al statului. E evident o chestiune de securitate naţională, axată pe zona de securitate economică şi ameninţări transfrontaliere", a precizat Sava, menţionând că SRI a sesizat în acest caz organele în drept.
UPDATE DIICOT a anunţat că procurorii au început cercetările pe numele un inspector din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorul (OPC) Cluj şi a unui consilier din Autoritatea Naşională Sanitară Veterinară (ANSV), fiind suspectaţi de trafic de influenţă. respectiv, favorizarea făptuitorului.
Concret, inspectorul OPC este acuzat că a primit produse din carne pentru a nu amenda o societate comercială.
„În cauză există suspiciunea că N.V.V., inspector în cadrul OPC Cluj, suspectat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat, a pretins şi a primit produse de carmangerie de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa Năsăud, pentru a aplica sancţiunea avertismentului la o societate comerciala datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere”, se arată în comunicatul DIICOT.
De asemenea, anchetatorii fac cercetări pe numele unui consilier ANSV, suspectat de favorizarea făptuiorului.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că L.O.M., consilier în cadrul A.N.S.V., după ce a luat la cunoştinţă despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparţinând unei societăţi comerciale, privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, a anunţat pe suspectul C.R.B (administratorul societăţii comerciale) asigurând acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterata”, mai arată sursa citată.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorismde la Structura Centrală continuă astăzi audierea membrilor celor două grupări infracţionale organizate suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă.
Până în prezent, procurorii au audiat peste 30 de persoane şi au emis ordonanţe de reţinere pentru zece dintre acestea, care vor fi duse astăzi în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă, au declarat surse judiciare, potrivit Mediafax.
102 percheziţii în 18 judeţe şi în Capitală
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală şi-au început miercuri ziua cu 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe plus Capitala.
„A fost vizată destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. Prejudiciul produs de suspecţi a fost estimat la peste 15 milioane de euro. Cu toţii vor fi audiaţi după care se va stabili ce măsuri se vor lua împotriva lor”, au explicat reprezentanţii DIICOT. La acţiune au participat sute de procurori, poliţişti şi jandarmi.
Modul de acţiune
Potrivit acestora, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA.
„După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme «fantomă» din alte state comunitare – coordonate de către exponenţii palierului extern, neidentificaţi, până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească «la negru»“, au explicat procurorii.
Ajutaţi de mari producători autohtoni
O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marfa se întorcea în România, prin societăţi de tip „paravan“, care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile.
„Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză“, au precizat procurorii. Una dintre marile firme despre care vorbesc anchetatorii ar fi „Avicola” Slobozia. Mai mult, procurorii susţin că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum.
De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării, pentru a fi preparate şi oferite spre consum.
Sute de tone de carne retrase de la vânzare
De altfel, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Marius Dunca, a declarat miercuri că în urma acţiunii procurorilor au fost oprite de la vânzare aproape 230 de tone de carne şi produse din carne din toată ţara. El a adăugat că aceasta este cea mai mare cantitate de carne retrasă vreodată de pe piaţă, dar şi că acţiunile de control vor continua şi în cursul zilei de astăzi.
„În Capitală, de exemplu, au fost verificaţi 13 operatori economici şi s-au dat 13 amenzi. De aici au fost retrase de la vânzare 954 de kilograme de carne”, a arătat Dunca.
Fabrică de mezeluri din Cluj, vizată de percheziţii
O echipă formată din „mascaţi” şi poliţişti ai DIICOT Cluj a descins, miercuri dimineaţa, şi la sediul central din Cluj-Napoca al Michelangelo SRL, cea mai mare firmă din judetul Cluj în domeniul comerţului cărnii şi produselor din carne, potrivit siteului listafirme.ro.
Poliţiştii au ridicat mai multe acte şi calculatoarele găsite la sediu. Compania are o fabrică de mezeluri şi de prelucrare a cărnii, ale căror produse sunt distribuite în magazine şi supermarketuri din tot Ardealul. În Cluj-Napoca, Michelangelo are şi o firmă de catering, care livrează produse preparate cu carne şi mezeluri de la fabrica proprie. Proprietarul companiei, Bogdan Curticiu, nu a răspus la telefon.
De asemenea, anchetatorii au percheziţionat şi firma din Dâmboviţa a părinţilor cunoscutei jucătoare de tenis Sorana Cârstea. Aceştia deţin un depozit alimentar în Târgovişte şi au intrat în vizorul anchetatorilor pentru că ar avea legături comerciale cu firmele mari vizate în dosar. Remus Florescu
Sunt cercetaţi şi angajaţi de la Protecţia Consumatorilor, precum şi poliţişti de frontieră.
Victor Ponta: „E foarte bine că s-a intervenit“
Preşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare, Vlad Mănăstireanu, a declarat miercuri, imediat după ce procurorii au anunţat acţiunea, că produsele alterate nu pot ajunge pe rafturi, într-un comerţ fiscalizat.
„Dacă se întâmplă accidente, ca anumite societăţi să aibă astfel de carne, carnea respectivă are în primul rând modificări de culoare, de consistenţă şi de miros”, pretinde Mănăstireanu.
La rândul lui, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a susţinut că s-au identificat unele cantităţi de carne în timpul descinderilor, care s-ar putea să provină din zona de evaziune fiscală, precizând că este puţin probabil ca marfa să fi ajuns la vânzare. Mai sigur pe el, premierul Victor Ponta a explicat că ştie sigur că documentele erau false.
„Nu ştiu dacă era stricată sau nu carnea, dar sigur înţeleg că era vorba de documente false, deci, orice ar fi, e foarte bine că s-a intervenit în forţă, iar combaterea evaziunii în acest domeniu alimentar trebuie să meargă în două direcţii: reducerea TVA, dar şi combaterea celor care fraudează, că altfel facem TVA mai mic şi frauda e aceeaşi şi n-am realizat absolut nimic”, le-a spus Ponta miniştrilor, miercuri, la începutul şedinţei săptămânale a Executivului.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Nouă tone de carne de porc expirată de anul trecut au fost găsite într-un depozit din Ghimbav
Cele nouă tone de picioare de porc expirate din luna august a anului 2013 au fost descoperite într-un depozit frigorific din Ghimbav.
Peste 102 percheziţii la care participă câteva sute de poliţişti, procurori şi jandarmi au loc astăzi în Bucureşti şi în 18 judeţe din ţară în cazul unei reţele ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani prin comerţ ilegal cu carne. În plus, suspecţii sunt acuzaţi că ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată. Producători celebri de pe piaţa din România sunt implicaţi în reţea.
Scandalul naţional al cărnii expirate scoasă la vânzare a ajuns şi la Slobozia. În urma percheziţiilor domiciliare pe care le-au demarat ieri, procurorii DIICOT au trecut şi pe la sediul Avicola SA şi locuinţa directorului unităţii. Există suspiciuni despre faptul că societatea este implicată în reţeaua care distribuia alimente din carne alterate.
Dosarul „Reţeaua cărnii”. Omul de afaceri Justin Paraschiv a fost eliberat din arest
Omul de afaceri Justin Paraschiv va fi cercetat în libertate după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au admis miercuri recursul acestuia împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti care respinsese iniţial cererea de eliberare din dosarul în care acesta este acuzat de evaziune fiscală. Decizia este definitivă.