Ce fantezii de lux şi-a satisfăcut Remus Truică cu cele 35 de milioane de euro de la BRD, pentru care e sub control judiciar. Ce spune banca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Remus Truică a fost audiat, marţi, la DIICOT în dosarul creditelor obţinute de la BRD cu acte false, în care mai sunt anchetaţi Adrian Sârbu şi Sorin Roşca Stănescu. El este suspectat că ar fi obţinut ilegal de la bancă credite în valoare de 35 de milioane de euro pe care nu le-a rambursat, dar pe care le-a folosit să-şi cumpere ambarcaţiuni de lux şi case. Truică fost pus sub control judiciar.

UPDATE Preşedintele general al BRD, Philippe Lhotte, a precizat, într-o declaraţie de presă, că aceste cazuri au fost aduse la cunoştinţa DIICOT acum trei ani, faptele fiind descoperite de serviciile de control intern ale băncii.

„Această anchetă se referă la dosare vechi pe care le-am adus la cunostinţa organelor de cercetare acum aproape 3 ani, şi care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD şi Societe Generale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane în acel moment”, arată Philippe Lhotte.

De semenea, acesta se declară surprins că în acest caz sunt cercetaţi do directori ai băncii împotriva cărora BRD nu a depus plângere.

„Sunt totuşi foarte surprins de cercetarea în acest dosar a doi directori generali adjuncti în funcţie, împotriva cărora, în mod evident, BRD nu a depus nicio plângere, şi în care îmi păstrez toată încrederea. Sunt optimist în privinţa evoluţiei dosarului în ceea ce îi priveşte”, a mai notat preşedintele BRD. 

UPDATE Procurorul şef adjunct al DIICOT, Georgiana Hosu, a precizat că banii împrumutaţi de la bancă erau investiţi în imobile de lux şi ambarcatiuni de lux, iar niciunul din credite nu a fost rambursat, toate fiind neperformante.

Mai mult, aceasta a arătat că lucrurile în acest caz mergeau extrem de repede, fiind situaţii în care, în aceeaşi zi, s-au achiziţionat, s-au evaluat şi s-au supraevaluat terenuri cu care s-au garantat creditele.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au pus sechestru pe mai multe locuinţe, terenuri, maşini şi conturi ale afaceristului, inclusiv, pe vila acestuia din localitatea Snagov.

Mai mult, potrivit surselor citate, procurorii au decis ca Remus Truică să fie cercetat sub control judiciar în acest caz.

Avocatul afaceristului a declarat că Truică va reveni la DIICOT la începutul lunii iunie pentru a fi audiat în detaliu pentru fiecare faptă în parte.

Mai exact, Remus Truică este suspectat pentru constituire de grup infracţional, înşelăciune, instigare la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

De asemena, Cristian Aparaschivei, şoferul lui Remus Truică, va fi cercetat sub control judiciar în acest dosar.

Tot marţi a fost chemată la audieri şi Gabriela Gavrilescu, membru în Comitetul de Credit din Centrala BRD-Group Societe Generale la data faptelor, dar şi şi Lucian Cojocaru, director comercial al reţelei BRD în perioada 2009-2010.

Potrivit unor surrse judiciare, procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Lucian Cojocaru ar fi fost începută urmărirea penală pe numele său pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani. 

Totodată, anchetorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi Gabrielei Gavrilescu. Aceasta este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar, au fost audiaţi săptămâna trecută şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu şi omul de afaceri Adrian Sârbu. Ei sunt suspectaţi că ar fi luat, în 2008, credite cu acte false de la BRD. Roşca ar fi luat 3 milioane de euro, iar Sîrbu, 4 milioane de dolari.

DIICOT a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să investigheze modul în care Elena Udrea a luat un credit de 3.280.000 de euro.

Surse judiciare au precizat că, în timp ce anchetau creditele luate de suspecţii din acest caz, au descoperit şi creditul luat de Elena Udrea.

Aceleaşi surse au precizat că, ulterior, pe 4 martie, DIICOT şi-a declinat competenţa către DNA.

Elena Udrea a spus, vineri, referitor la faptul că procurorii DNA fac cercetări cu privire la un credit de aproximativ trei milioane de euro pe care l-a luat de la BRD în urmă cu mai mulţi ani, că nu ştie care sunt noile acuzaţii formulate de procurori pe numele său.

În acest caz se fac cercetări cu privire la constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.

Remus Truică, omul de legătură

Mai exact, patronul Mediafax Group, Adrian Sîrbu, este suspectat că ar fi luat un credit de la BRD de 4 milioane de dolari. Acesta ar fi girat pentru sumă cu un contract de management încheiat cu un grup de presă internaţional şi nu ar fi plătit ratele niciodată.

Fostul senator Sorin Roşca Stăneascu, aflat în Penitenciarul Jilava, ar fi contractat un credit pentru investiţii de 3 milioane de euro. Nici acesta nu ar fi plătit ratele, iar garanţiile depuse au fost insuficiente pentru ca banca să poată recupera banii.

Creditele ar fi fost luate în aceeaşi zi în care au depus actele, beneficiind de sprijinul lui Sorin Popa, fost vicepreşedinte al BRD. Anchetatorii spun că Sîrbu şi Roşca ar fi ajuns la Popa prin intermediul lui Remus Truică. În schimbul serviciilor oferite, Truică ar fi primit parte din banii luaţi de cei doi de la bancă. De altfel, Truică ar fi ajutat-o şi pe Elena Udrea să contracteze un credit ilegal.

Sorin Roşca Stănescu se află după gratii, la Rahova, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol.

Adrian Sîrbu se află în arest preventiv de pe 3 februarie 2015, fiind acuzat de procurorii DIICOT de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi instigare la delapidare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite